Cine trece zilele acestea prin Parcul „Nicolae Romanescu“ poate fi tentat să recite în gând „de departe vezi albind“. Versul îi va fi adus în minte nu de vreo asemănare a parcului cu codrii de aramă ai lui Eminescu, ci de anrocamentul din preajma apelor și aleilor, care a fost dat cu var. Nici podețele cu aspect de trunchi de copac nu au scăpat de văruială, ele pierzându-și patina timpului odată cu nuanța de scoarță acoperită cu mușchi.
În Parcul „Nicolae Romanescu“ continuă să se întâmple „minuni“ în ceea ce privește lucrările efectuate aici. După copacii tăiați sau cu rădăcinile retezate de utilaje, după aleile răscolite de excavatoare și după îngrădirea lacului, a venit rândul anrocamentului să fie „modernizat“. Rocile mari din preajma lacului, precum și cele care servesc drept podețe de trecere peste pâraiele ce străbat parcul, cele de pe insuliță sau din preajma aleilor și-au pierdut patina timpului. Piatra veche cu aspect de stâncă, înnegrită de trecerea timpului, acoperită cu mușchiul spălat de curgerea apelor, a fost dată cu var. Rocile au fost albite, căpătând un aspect selenar. Nu au scăpat nici parapeții cu aspect de trunchi de copac de la podețele de peste apele din parc. Balustradele acestora sunt acum și ele albe ca trunchiul de mesteacăn. Rocile așezate printre copaci, în preajma aleilor centrale sau cele care fac trecerea între apa lacului și insuliță și-au pierdut aspectul de pământ și piatră. Acum par niște ochiuri de zăpadă în umbra copacilor, pe care soarele nu le-a topit încă.
Unii craioveni s-au arătate mirați de noul aspect al acestora, după ce au fost date cu var. În plimbările lor prin parc, ei au observat că pietrele care imită stâncile au fost albite, ceea ce strică oarecum aspectul peisajului, care se vrea unul cu tentă de început de secol XX. Oamenii se întreabă de ce au ajuns în această stare și dacă vor rămâne definitiv așa. Anrocamentul din cel mai mare parc al orașului, aflat în plin proces de modernizare, are în prezent un aspect diferit de acela cu care s-au obișnuit craiovenii. Au fost „albite“ atât pietrele așezate în spațiile verzi din imediata vecinătate a aleilor, dar și balustradele podețelor care imită trunchiuri de copac. Judecând după materialele de construcție care sunt lăsate la voia întâmplării prin parc de către muncitori, acest proces de albire se realizează cu var hidraulic natural și Acril 33.
Ieri, în parc, locuitori ai urbei își făceau siesta. Tineri, bătrâni, copii treceau pe aleile încă pline de praful rămas în urma lucrărilor. Alții se odihneau pe băncile noi, montate recent la marginea aleilor și pe sub care se prelingea pământul adus până pe covorul asfaltic de ploile căzute în ultimele zile. Copii alergau și se jucau gălăgioşi sub privirile bunicilor. Unii nici nu luau în seamă ce se întâmpla în jurul lor, alții se opreau și priveau mirați. Un bărbat cu părul grizonant s-a oprit pe marginea podețului de lângă lac și s-a uitat la pietrele albe. „E frumos. Arăta bine și înainte, dar este frumos și așa“, a spus bărbatul.
Cunoscători sau nu, oamenii își dau cu părerea. Cât de corect sunt făcute lucrările și cât respectă constructorul proiectul rămâne un semn de întrebare.
Sunt însă și craioveni care cunosc istoria celui mai mare parc al urbei și știu să catalogheze intervențiile kitsch. „Toate elementele decorative sunt rodul unei improvizații care schimbă farmecul parcului. Este lipsit de inspirație și sper să fie remediat până la finalizarea lucrărilor. Ca și băncile, care au fost înlocuite deși nu era nevoie, și aceste pietre ar fi trebuit păstrate în forma originală pentru că asta dă valoare unui element, unui lucru la care ținem foarte mult. Nu trebuia vopsite, spoite, nu trebuia intervenit acolo unde nu era cazul“, a fost de părere Mihai, un craiovean aflat la plimbare în Parcul „Nicolae Romanescu“. Alți vizitatori ai parcului ridică din umeri și nu știu să spună dacă acest anrocament arăta mai bine înainte sau după aceste intervenții.
Constructorul dă însă asigurări că aceste pietre, precum și podețele nu vor rămâne cu acest aspect. „Anrocamentele au fost date cu produse de hidrofobizare. Se curăță, se tratează fisurile, se injectează, sunt mai multe procedee. Așa este prevăzut în proiect. Vor fi și anrocamente noi. Culoarea se va schimba, dar trebuie să mai treacă timp. Până la urmă, vor prinde acea tentă de vechi pe care au avut-o înainte. Așa se va întâmpla și cu podețele, dar este un proces de durată“, a explicat Petre Brancu, din partea Mitliv, firma care se ocupă de proiectul de reabilitare a parcului.