Ieri a avut loc concursul de ocupare a posturilor didactice vacante și rezervate pentru anul școlar următor. În județul Dolj, în sălile de concurs au fost așteptați 938 de candidați validați pentru susținerea probei scrise, însă au ales să rămână în bănci doar 645 de concurenți, 188 fiind absenți, iar 102 retrăgându-se. De asemenea, au fost și trei eliminați pentru tentativă de fraudă.
Pentru anul școlar următor, la nivelul județului Dolj au fost scoase la concurs 28 de posturi titularizabile, dintre care zece sunt pentru muzică instrumentală, opt pentru maiștri instructori, trei pentru educatoare și două pentru învățători. Există câte un post vacant și pentru fizică, tehnologia informației, protecția mediului, religie ortodoxă, medicină generală. De asemenea, alte 214 posturi întregi sunt pe perioadă determinată, la care se adaugă și 520 de fracțiuni de normă. Pentru aceste catedre s-au înscris inițial 1.014 candidați, din care au fost validați 938. La proba scrisă au rămas însă în bănci doar 645 de candidați, 188 fiind absenți, iar 105 depunând cerere de retragere după ce au văzut subiectele. Candidații au susținut probele în patru centre de examen. La Liceul Teoretic „Henri Coandă“ s-a derulat evaluarea pentru posturile de limba română, limba latină, dar și toate limbile străine. La Liceul „George Bibescu“ s-a organizat concurs pentru matematică, informatică, fizică, chimie, discipline tehnice. De asemenea, la Liceul „Charles Laugier“ s-au prezentat cei care optează pentru posturile de educație fizică și sport, arte, educație religioasă, discipline socio-umane, istorie și geografie, iar la Liceul de Transporturi Căi Ferate, cei care au optat pentru învățători, educatoare și pentru profesor învățământ special.
Trei eliminați pentru tentativă de fraudă
Trei dintre participanții la concursul de ocupare a posturilor didactice au încălcat metodologia de organizare și desfășurare a evaluării scrise și au fost eliminați. „Au fost trei eliminați pentru tentativă de fraudă. Eliminații provin din centrul de examen de la Liceul „Charles Laugier“ din Craiova și susțineau proba la educație fizică și sport. Toți cei trei au avut asupra lor telefonul mobil, deși știau că este interzis accesul cu el în sala de examen“, a declarat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu. Pentru educație fizică și sport erau cinci posturi vacante și 35 de fracțiuni de norme cuprinse între trei și 11 ore. Cei trei candidați au pierdut dreptul de a mai participa la ședințele publice de anul acesta.
Au ieșit din săli după două ore și jumătate
Înainte de începerea concursului, cea mai mare concurență se anunța pentru posturile de educatoare, fiind 200 de candidați pe locurile titularizabile. De asemenea, pentru învățătoare sunt două posturi titularizabile și peste 100 de candidați. Concursul pentru aceste posturi s-a derulat la Liceul CFR din Craiova, iar printre candidați se aflau și foarte mulți absolvenți de liceu pedagogic. O parte din ei au părăsit sala de examen după două ore și jumătate, deși aveau patru ore la dispoziție pentru rezolvarea subiectelor. „Este prima dată când susțin concurs. Doar ce am terminat clasa a XII-a. Am optat pentru educatoare. Sunt trei posturi titularizabile, dar cred că prin județ o să mai apară în toamnă. Sper să obțin un rezultat bun, pentru că am învățat“, a declarat Alexandra Minof. Unii dintre absolvenți nu speră să obțină un post titularizabil. „A fost relativ ușor. Am optat pentru educatoare. Particip pentru prima dată la concursul de ocupare a unui post didactic pentru că doar ce am absolvit liceul. Nu sper la un post titularizabil, ci la unul pentru suplinitor în mediul rural“, a spus Andrada Negrea. Notele pentru titularizare trebuie să fie peste 9,50 la educatoare. „Oferta de posturi este foarte slabă. Suntem foarte mulți candidați pe un loc și să sperăm că vom avea noroc anul acesta. Și anul trecut am avut noroc și acum sper la o notă bună. Este al treilea an când susțin concurs și aș dori să reușesc să mă titularizez. Din experiența anilor trecuți, nota de titularizare a fost peste 9.50. Subiectele au fost abordabile, acum contează cine corectează“, a declarat Andreea Nițu. Concurență mare a fost și pentru limba română și matematică, discipline la care nu există nici un post vacant. Primele rezultate se vor afișa pe 27 iulie.