2.8 C
Craiova
marți, 14 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljVaccinul hexavalent lipseşte din nou

Vaccinul hexavalent lipseşte din nou

De mai bine de un an există disfuncționalități în aprovizionarea cabinetelor  de medicină de familie  cu vaccinul hexavalent (FOTO: arhiva GdS)
De mai bine de un an există disfuncționalități în aprovizionarea cabinetelor
de medicină de familie
cu vaccinul hexavalent
(FOTO: arhiva GdS)

Vaccinul hexavalent, care imunizează bebelușii împotriva a șase boli, lipsește din cabinetele medicilor de familie din Dolj. Acesta trebuie să fie administrat copiilor la două, patru și 11 luni. Medicii de familie sunt cei care ar trebui să imunizeze copiii, dar dozele primite la sfârșitul lunii iunie sunt insuficiente. Probleme sunt și cu vaccinul care ar trebui administrat copiilor de 14 ani.

În primul an de viață, copilului trebuie să i se facă șase vaccinuri împotriva unor boli precum difteria, tetanosul, tusea convulsivă, hepatita B şi poliomielita. Acestea sunt afecțiuni greu de tratat, care ar pune în pericol viața micuțului. Pe piață există un singur vaccin, numit vaccinul hexavalent, care imunizează copilul împotriva acestor boli. Problema este că de mai bine de un an sunt disfuncționalități în aprovizionarea cabinetelor de medicină de familie cu acest vaccin. Dozele se trimit periodic de către Ministerul Sănătății (MS) Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP), iar de aici sunt repartizate medicilor de familie, în funcție de solicitările făcute.
În ultimul timp, medicii de familie au primit prea puține doze în comparație cu necesarul. „Am primit puține doze. Problema este de aprovizionare. Cele două fabrici care produc acest vaccin și care se află în Franța și în Belgia nu reușesc să facă față comenzilor din toată Europa și dacă țara noastră nu face comenzile la timp apar sincope în aprovizionare. Am primit la 1 iulie două doze pentru vaccinarea copiilor de două luni. Pentru copiii de patru luni nu am primit nici un vaccin, am șapte-opt copii pe listă care așteaptă să fie imunizați. Nici pentru cei de 11 luni nu am primit. Probleme sunt și cu vaccinul care ar trebui administrat copiilor de 14 ani. Am primit patru doze, deși eu aveam nevoie de 20. Nici nu știu cui să îi fac mai repede și ce să le spun celor care nu mai prind doze. În ultimele luni, problema vaccinurilor s-a agravat. Am trei liste de așteptare pentru copiii nevaccinați. Înainte aveam și stocuri, acum nu se mai poate așa ceva“, a spus dr. Doina Cherata, medic de familie cu specializare în pediatrie. În plus, vaccinul nu se găsește nici în farmacii.

„Dozele nu au fost suficiente“

Ultimele doze de vaccin, 3.920 în total, au fost trimise în Dolj la sfârșitul lunii iunie. Următoarea tranșă ar trebui să ajungă până la începutul lunii octombrie. Fiecare medic trimite către DSP lista vaccinurilor de care are nevoie. „La sfârșitul lunii iunie, au fost trimise în Dolj ultimele doze de vaccin, în total 3.920 de doze de vaccin hexavalent. Prioritate au avut cei care nu fuseseră imunizați la timp, dar dozele nu au fost suficiente pentru a ajunge la zi cu vaccinările. Este o problemă apărută la nivel național. Ministerul Sănătății a emis un comunicat prin care a transmis că în iulie, octombrie și decembrie se vor trimite dozele care vor acoperi toate cazurile, dar până acum dozele care au fost livrate nu au fost suficiente pentru a acoperi toți copiii. Medicii de familie trimit către DSP o catagrafie cu toate vaccinurile de care au nevoie și care sunt trimise prin programul național de imunizare. Sunt niște proceduri care necesită un timp anume. La nivel de DSP am trimis către MS catagrafia cu necesarul de vaccinuri. Sunt disfuncționalități de aprovizionare, dar toți copiii o să fie recuperați“, a declarat dr. Narciza Dinică, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

Acoperirea vaccinală în România, în scădere

Vaccinarea reprezintă metoda cea mai eficientă de combatere şi eliminare a numeroase boli transmisibile. Cu toate acestea, specialiştii consideră că acoperirea vaccinală în România este în scădere. Conform datelor Centrului Naţional de Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, rata medie de acoperire vaccinală este de 69,4% pentru vaccinul DTP4 (patru doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului şi pertusis), pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei şi oreionului este de 75,4%, iar pentru hepatita B – 91,3%. Aceleaşi date arată că 30,3% din aceşti copii au fost depistaţi, în 2014, ca fiind incomplet vaccinaţi în raport cu vârsta, în creştere faţă de anul precedent, când procentul era de 26%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS