4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCartierul chinezesc nu va fi gata la începutul anului viitor

Cartierul chinezesc nu va fi gata la începutul anului viitor

Cartierul chinezesc de pe strada Caracal din Craiova încearcă să-și revină din pumnii crizei financiare prin care a trecut în ultimul an. De atât de multe ori a anunțat dezvoltatorul Shandong Ningjian că se reiau lucrările și nu s-a întâmplat acest lucru, încât puțini mai cred că se va finaliza. Și nu vorbim aici despre terminarea la timp a lucrărilor, la începutul anului viitor, lucru aproape imposibil, ci de continuarea lor într-o formă sau alta. Luni la rând, dezvoltatorul a scos la înaintare patru-cinci muncitori urcați pe schele pentru a masca inactivitatea de pe șantier. Și, totuși, de câteva zile, lucrurile au început să se miște. Circa 40 de muncitori de la singura firmă prezentă la lucru din cele patru angajate, Confrasilvas, muncesc la primele blocuri situate la stradă. Situația cartierului este, însă, critică. Dacă nu predau Ministerului Apărării cele 250 de locuințe solicitate prin contract, Armata își ia terenul înapoi. Pe de altă parte, și Primăria Craiova poate rezilia contractul de concesiune a terenului. Până la expirarea autorizației de construire, chinezii mai au la dispoziție câteva luni, iar cel mai avansat bloc este la etajul al treilea din zece. În total sunt 23 de blocuri, unele cu patru etaje.

Cartierul chinezesc, cu peste 1.800 de garsoniere și apartamente, nu va fi gata la începutul anului viitor, termenul-limită prevăzut în autorizația de construire. Dacă până acum dezvoltatorul s-a ferit să spună dacă poate fi respectată perioada de 24 de luni prevăzută pentru finalizarea lucrărilor, acum consultantul firmei Shandong Ningjiiang, Corneliu Stănescu, a precizat pentru GdS că termenul din autorizație este foarte optimist. Chinezii și-au plătit datoriile restante către cele patru firme angajate să ridice blocurile de locuințe, dar nu dispun și de sumele necesare pentru a relua lucrările în forță. În plus, două dintre cele patru firme au intrat în insolvență, deci au și ele probleme cu banii, iar a treia și-a retras muncitorii și macaralele acum câteva luni, văzând că nu se lucrează. Shandong speră însă să-i aducă din nou pe șantier din luna august.
În prezent, doar societatea Confrasilvas a trimis circa 40 de muncitori pe șantier, ceea ce este un mare plus față de inerția de până acum. „Câteva zeci de muncitorii de la Confrasilvas lucrează pe șantier. Au mai fost trei firme angrenate, iar una dintre ele, Recon, își face mobilizarea ca să intre în august. Cu celelalte două trebuie să avem discuții pentru că, între timp, au intrat în insolvență și nu știm dacă mai pot sau nu să lucreze pe șantier. Dacă nu mai pot, vom colabora cu alte companii, pentru că sunt destule companii dispuse. Prioritate au cele din Craiova, dar dacă nu găsim aici, în România sunt companii dispuse să lucreze. Timp este să negociem cu alte firme, iar negocierile nu trebuie să dureze mult. Eu zic că în luna septembrie trebuie să fie tot șantierul ocupat“, a declarat consultantul firmei chineze, Corneliu Stănescu.
Legat de termenul de finalizare de la începutul anului viitor, Stănescu a spus că acesta este unul foarte optimist. „Este un termen foarte optimist și nu știu să vă spun dacă poate fi gata la începutul anului viitor. Urmează ca, după ce firmele care vor intra pe șantier vor ocupa toată suprafața de lucru, să facă un nou grafic de lucru și vă informăm. Acesta va fi în luna septembrie“, a precizat el. Și, totuși, când cred chinezii că va fi gata cartierul în cel mai pesimist scenariu? „Eu sunt un consultant al companiei, nu sunt inginer de meserie și nu pot să vă spun, dar eu zic că pe parcursul anului viitor cartierul trebuie să fie gata“, a explicat Stănescu.

Cu sabia MApN deasupra capului

În momentul de față, Shandong are două mari probleme cu autoritățile: una cu Primăria Craiova, cealaltă cu Ministerul Apărării. Terenul pe care a început construirea cartierului a aparținut Armatei, care l-a transmis cu titlu gratuit primăriei cu destinație precisă. Militarii au pus o condiție: 250 din cele 1.800 de unități locative să fie vândute angajaților ministerului. Dacă nu le termină la timp, MApN își ia terenul înapoi, iar chinezii pierd toți banii investiți până acum. Lucrurile nu stau bine nici cu primăria. În luna martie a acestui an, municipalitatea le-a trimis chinezilor o adresă în care îi soma să începă lucrările până la 31 martie, altfel reziliază contractul de concesiune a terenului. Campania electorală sau posibile alte motive i-au înmuiat pe oficialii primăriei, care au amânat luarea unei decizii. Conștienți că nu pot termina la timp, chinezii se bazează pe prevederile legale care le dau posibilitatea prelungirii autorizației de construire cu 12 luni. „Inginerii noștri ne-au informat că autorizația de construcție se poate prelungi cu un an, probabil că așa va fi, nu știu sigur, iar când se va face noul grafic de execuție se va ține cont și de faptul că trebuie să intrăm în normele legale“, a explicat consultantul Shandong. Primarul Olguța Vasilescu a declarat, însă, la un moment dat, că nu va fi de acord cu prelungirea autorizației.

Ce scrie în documente

Autorizația de construire pentru cartierul chinezesc a fost emisă pe data de 31 octombrie 2014 și a avut un termen de valabilitate de 12 luni. În această perioadă, firma trebuia să înceapă lucrările, lucru care s-a și întâmplat. Documentul prevede că durata de execuție este de 24 de luni, calculată de la data începerii efective a lucrărilor anunțată în prealabil. În această situație, perioada de valabilitate a autorizației se extinde pe întreaga durată de execuție a lucrărilor autorizate. Cum lucrările nu au început imediat, ci la începutul anului 2015, valabilitatea autorizației s-a extins cu 24 de luni, până la începutul anului 2017. Din punct de vedere legal, ea poate fi prelungită la cerere, o singură dată pentru o perioadă de cel mult 12 luni, dar pentru acest lucru este nevoie de acordul primarului. Potrivit Legii 50/1991 privind autorizarea în construcții, „decizia privind acordarea prelungirii valabilităţii autorizaţiei de construire/desfiinţare este de competenţa emitentului acesteia, în baza examinării cererii în raport cu: a) interesul public, b) complexitatea lucrărilor autorizate, c) stadiul executării lucrărilor ori cauzele care au dus la nerespectarea termenelor prevăzute în autorizaţie“. Practic, chinezii ar trebui să spună că nu au avut banii necesari pentru a termina la timp. Cu alte cuvinte, teoretic, șantierul mai poate fi în legalitate din acest punct de vedere până la începutul anului 2018. Ulterior, dacă nu se termină lucrările nici atunci, este nevoie de emiterea unei noi autorizații. Shandong are noroc și cu prevederea din contractul de concesiune semnat cu primăria. Dincolo de faptul că în document scrie că investițiile făcute vor reveni primăriei dacă firma nu respectă clauzele contractuale, în ceea ce privește termenul final, primăria și chinezii au făcut un artificiu suspect. În contract au modificat prevederea din caietul de sarcini unde era stipulat clar un „termen de 24 de luni“ cu formularea „în termenul de valabilitate a autorizației de construcție“. Prevăzători sau nesiguri încă de atunci, cert este că artificiul le dă chinezilor un răgaz de 12 luni. Altfel, pierdeau toți banii.
Nici cu acest ajutor nu sunt siguri că vor termina la timp. Plecând de la premisa că începutul anului 2017 este un termen „foarte optimist“ pentru finalizarea lucrărilor, cum spunea consultantul Stănescu, și că începutul anului 2018 este mai aproape de realitate, Shandong ar avea la dispoziție circa 17 luni să termine ceea ce nu a reușit până acum. Problema este că trebuie să o facă pe banii ei. Nici una dintre băncile din China cu care a negociat nu i-a acordat credite. Bancherii au cerut avansuri consistente, pe care Shandong nu le avea. Altfel și-ar fi finanțat singură lucrările din România. Firma mamă din China a recuperat o parte din datoriile pe care le avea de încasat în contul lucrărilor executate pentru mai multe autorități din țară, dar banii nu au luat calea României. Acesta este și motivul pentru care firmele nu se înghesuie să lucreze cu ei pentru cartierul din Craiova. În prezent, din cele 23 de blocuri, șapte sunt realizate până la etajele doi și trei, alte șase blocuri sunt la nivel de fundație turnată, la alte șapte blocuri se lucrează la fundație, iar la trei sunt turnate șapele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS