4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFinanțiștii doljeni, pe urmele bunurilor Mariei Schutz

Finanțiștii doljeni, pe urmele bunurilor Mariei Schutz

Maria Schutz a fost condamnată definitiv la zece ani de închisoare pentru falimentarea Sere Codlea SA Brașov și Orser SA Oradea (Foto: Mediafax)
Maria Schutz a fost condamnată definitiv la zece ani de închisoare pentru falimentarea Sere Codlea SA Brașov și Orser SA Oradea (Foto: Mediafax)

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Dolj a cerut în instanță anularea a două contracte de donație, prin care femeia de afaceri Maria Schutz, condamnată definitiv la zece ani de închisoare pentru falimentarea Sere Codlea SA Brașov și Orser SA Oradea, ar fi înstrăinat o serie de bunuri pentru a scăpa de executare.

Maria Schutz (fost consilier judeţean din partea PSD Dolj şi fostă preşedintă a organizaţiei de femei a PSD Dolj), a fost trimisă în judecată în decembrie 2007, într-un dosar în care a fost acuzată de comiterea infracțiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi bancrută frauduloasă. În același dosar au fost deferiți justiției și Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul ADS, și Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA. Anchetatorii au reținut că Maria Schutz a comis infracțiunile cu ocazia privatizării Sere Codlea SA Braşov și SC Orser SA Oradea. Astfel, în octombrie 2002, ADS a încheiat cu societatea agricolă Worldser Ţuglui, reprezentată de Maria Schutz, un contract de vânzare-cumpărare a acţiunilor SC Orser SA Oradea. Contractul a fost încheiat în urma unei licitaţii câştigate de Worldser Ţuglui, societate care oferise un preţ pe acţiuni mai mic decât cel al contraofertantului și care a promis că va realiza un program de investiţii de peste două milioane de dolari în doar doi ani. Ulterior, deşi Maria Schutz nu realizase investiţiile asumate, Corneliu Popa, cu sprijinul lui Mihai Ciobanu, a încheiat un act adiţional prin care a prelungit la cinci ani termenul de realizare a investiţiilor. Între timp, majoritatea activelor SC Orser SA Oradea au fost înstrăinate către SC Gini Transcom SRL Craiova, firmă controlată de aceeași Maria Schutz. Anchetatorii au reținut că, cu doi ani mai devreme, privatizarea Sere Codlea SA Braşov a fost făcută după aceeași „rețetă“ păguboasă.
Pe 21 septembrie 2015, Maria Schutz a fost condamnată definitiv la zece ani de închisoare pentru infracțiunile comise, iar Popa și Ciobanu s-au ales cu câte șase ani de închisoare. În cazul lui Ion Dascălu, instanța a dispus încetarea procesului penal, pentru că, între timp, infracțiunea de complicitate la bancrută frauduloasă s-a prescris. În plus, inculpații au fost obligați să achite ADS suma de 3.100.882 de dolari drept despăgubiri civile pentru privatizarea Orser SA. De asemenea, Maria Schutz a fost obligată să achite prejudiciul adus statului, în total suma de 54.911.874 de lei.

Fiscul, pe urmele bunurilor donate de inculpați

Ulterior, la sfârșitul lunii martie, anul acesta, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Dolj (AJFP) a cerut în instanță anularea a două contracte de donație încheiate pe 13 august 2015, prin care Maria Schutz ar fi înstrăinat mai multe bunuri pentru a scăpa de o eventuală excutare. În dosarul 8056/215/2016, aflat pe rolul Judecătoriei Craiova, Fiscul a cerut constatarea nulității contractului de donație nr. 2224 din 13 august 2015, prin care Ion Dascălu și Maria Schutz i-au donat lui Aurel Popescu mai multe terenuri din Țuglui. În dosarul nr. 8071/215/2016, AJFP Dolj a solicitat constatarea nulității contractului de donație nr. 2225 încheiat tot pe data de 13 august 2015. Instanța urmează să se pronunțe în cele două dosare în septembrie, respectiv octombrie.
Mai trebuie spus că, pe 11 iulie, Fiscul a formulat la Judecătoria Craiova alte două acțiuni, prin care solicită revocarea celor două contracte de donație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS