4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024

Unde este toaleta?

La Pașapoarte există o toaletă ecologică
La Pașapoarte există o toaletă ecologică

Sunt craioveni care se plâng că unele dintre instituțiile care au program cu publicul nu le asigură puncte sanitare, iar atunci când merg la acestea să facă diverse cereri sau să obțină eliberarea unor documente și trebuie să aștepte ore în șir la cozi, nu au unde să-și facă necesitățile. Oamenii ajung să meargă „la toaletă“ prin boscheți sau după clădirile din apropiere, spre nemulțumirea proprietarilor din aceste imobile. Un astfel de exemplu este Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dolj (CAS). Locatarii din blocurile învecinate se plâng că persoanele care vin să solicite eliberarea unor documente de la CAS își fac necesitățile pe mașinile din parcarea blocurilor sau în spațiile verzi, ajungând uneori până la ușa de la intrare. Și mai spun că de vină este instituția respectivă, care nu asigură o toaletă. „Toți locatarii din zonă sunt deranjați de persoanele care vin la CAS zilnic, la ore matinale, nu au un WC și folosesc grădinile blocurilor, scările de bloc, garajele. Noi am solicitat RAADPFL să se pună în zonă o toaletă ecologică, necesară acestui public. Cred că în interiorul instituției este o toaletă, dar oamenii au acces în instituție abia după ora opt, prin urmare folosesc zonele limitrofe. În plus, pe cealaltă parte a CAS, este o zonă părăsită și merg și acolo. De aceea cred că este necesară o toaletă publică care să fie pusă în curtea CAS sau pe domeniul public“, spune Mihai Oprițoiu, proprietar în blocul R14.

La CAS, publicul are o toaletă în incinta instituției
La CAS, publicul are o toaletă în incinta instituției

Reprezentanții CAS spun că același lucru se întâmplă chiar și în propria lor „ogradă“. Persoanele venite aici cu diverse solicitări ajung să-și facă nevoile în curtea interioară a instituției, deși în clădire au la dispoziție toalete destinate publicului. „Da, avem o toaletă pentru cei care vin la ghișeele noastre. Până acum nu am fost sesizați de acest aspect. Noi avem o firmă de pază angajată și nu a văzut acest lucru. Ceea ce se întâmplă în afara curții instituției nu putem urmări“, a declarat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al CAS Dolj.

La pașapoarte, toaletă ecologică

O altă instituție care are program cu publicul și unde oamenii sunt nevoiți să aștepte ore în șir la cozi este Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea Pașapoartelor Dolj. Într-un comentariu la unul dintre articolele apărute acum două săptămâni în GdS, „Cozi, nervi și umilință pentru pașapoarte“, un cititor, Cătălin Păun, spunea: „În anul 2016, la o instituție publică unde vin sute de persoane și așteptă ore în șir pentru un pașaport, cazier sau înmatriculare, nu există toalete“. În realitate, în curtea instituției este o toaletă ecologică destinată celor care vin aici pentru eliberarea unor acte.
De toalete ecologice așezate în curtea instituției beneficiază și Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova.

Toaleta de la Casa de Pensii, mai mult stricată

Nici pensionarii care trec pragul Casei de Pensii de pe strada Mihail Kogălniceanu nu se pot plânge că instituția este lipsită de o toaletă. Problema aici este alta: toaleta stă mai mult închisă, deoarece persoanele care o folosesc o strică frecvent. „Avem o toaletă în incinta clădirii care deservește Casa de Pensii Dolj. La noi vin persoane vârstnice și considerăm că este necesară. Altă problemă avem aici: unitatea sanitară este foarte des stricată de cei care o folosesc și adeseori suntem nevoiți să o închidem până la aducerea acesteia în stare de funcționare“, a spus Daniela Licu, directorul Casei de Pensii Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS