11.7 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljSculptorii au pășit din nou, la Craiova, pe „Drumuri brâncușiene“

Sculptorii au pășit din nou, la Craiova, pe „Drumuri brâncușiene“

Sculptorii și-au luat în primire blocurile de piatră (Foto: Bogdan Grosu)
Sculptorii și-au luat în primire blocurile de piatră (Foto: Bogdan Grosu)

Simpozionul Internaţional de Sculptură în Piatră „Drumuri Brâncuşiene“ își deschide astăzi porțile la Centrul Multifuncțional din Craiova. Ajunsă la cea de a IV-a ediţie, manifestarea, organizată de Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, adună artiști din România, Spania, Bulgaria și Rusia, care vor sculpta, timp de o lună, inspirați fiind de creaţia poetului Adrian Păunescu.
Alături de Tiberiu Murșa (România), Alin Neacşu (România), Dan Nica (România), Daniel Pérez (Spania), Agnessa Ivanova Petrova (Bulgaria), Adrian Emil Popescu (România), Gabriel Sitaru (România), Glebos Tkachenko (Rusia), care vor sculpta în piatră de Vraţa şi marmură de Ruşchiţa, este prezent, în afara concursului, ca și la ediția precedentă, sculptorul craiovean Gabriel Rizea, cu o lucrare în lemn.
La deschiderea oficială a taberei de sculptură, artiștii și-au luat în primire pietrele, iar de aici încolo până la sfârșitul lunii, operele se vor desăvârși. Ideile sunt conturate, rămâne doar ca piatra să sufere modificări, pentru ca la final să încânte creatorul și privitorul, deopotrivă. Alin Neacșu, prezent pentru a doua oară în cadrul taberei de la Craiova, va merge pe ideea de unduire a pietrei, inspirat fiind de poezia „Adolescenta“ a poetului Adrian Păunescu. „Anul acesta m-am reîntors cu același gând ca și anul trecut: vreau să bat o piatră, poate două. Voi citi, voi asculta poezie. Vreau însă să îmbin muzica, dansul, de anul trecut, cu poezia acestei ediții. Visez să fac acest proiect de mult timp, iar acum am această posibilitate“, a precizat sculptorul Alin Neacșu.
Din Italia, unde s-a stabilit de ani buni, Tiberiu Murșa a venit în inima Olteniei pentru a „sculpta bustul lui Adrian Păunescu, lucrare care poate exprima cel mai bine arta mea“. Opera sa de la Craiova, o sculptură figurativă, se va alătura celor care sunt admirate astăzi în Roma, Terni și în alte localități din Italia.
Idei îndrăznețe se vor pune în practică în cadrul taberei de sculptură. „O să merg pe ideea de umbră, pentru a putea arăta ce înseamnă chipul fragmentar al unei sculpturi“, a precizat Daniel Pérez (Spania). Lucrarea sa va purta numele de „Umanitate“. Adrian Popescu și-a propus să realizeze un fel de scară din cărțile pe care vor fi scrijelite versuri care îi aparțin lui Adrian Păunescu. Pe de altă parte, Gabriel Sitaru va porni de la ideea de libertate, alegând să realizeze o operă din zona simbolismului. Reprezentanta Bulgariei, Agnessa Ivanova Petrova, „va încerca să facă legătura între macro și microcosmos, pornind de la unul dintre poemele lui Adrian Păunescu, așa că o să vedeți cum razele solare pătrund o sculptură. Se merge pe ideea de lumină și umbră. Va fi foarte important amplasamentul acestei lucrări pentru a nu se pierde efectul“, a precizat Luiza Mitu, directorul interimar al Casei de Cultură „Traian Demetrescu“. Și Glebos Tkachenko din Rusia a ales o combinație mai puțin obișnuită între un rinocer și un animal abstract.
Sculptorul craiovean în lemn, Gabriel Rizea, se va alătura celor opt artiști și la această ediție. Mergând pe ideea de yin și yang, va încerca o reprezentare a feminității și a masculinității, dar cuprinse într-o formă fixă.
La final, lucrările realizate în cadrul taberei de sculptură vor fi amplasate în spațiile publice din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS