4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe-a fost Calea Unirii și ce-a ajuns!

Ce-a fost Calea Unirii și ce-a ajuns!

Fie că ești doar în trecere pe Calea Unirii din Craiova, fie că vii zilnic să-ți savurezi cafeaua la o terasă sau îți aduci copilul la plimbare, privind în jur îți poți spune în gând „nici Calea Unirii nu mai este ce a fost!“. Au început toate să se degradeze, iar din centrul modern, unde cu ani în urmă se adunau sute de craioveni să urmărească jocul de lumini și apă al „fântânii cântătoare“, se alege praful. Se urâțesc fântânile, a căror apă miroase greu, iar soclurile și rondurile cu flori și arbuști își pierd, rând pe rând, învelișul din plăci de marmură. Plăcile de granit ale pavajului au crăpat sau au fost dislocate. Copacii sunt netoaletați, iar lămpile de iluminat stradal sunt ca niște vechi felinare.

E dimineață și zona este plină de trecători grăbiți și de persoane așezate la terasele care ocupă jumătate din piață. Tineri și vârstnici stau pe băncile rânduite de-a lungul rondurilor cu flori sau în preajma fântânilor. Forfotă mare la fântâna „de la Doljeana“, unde se adună porumbeii, care la această oră este „buricul târgului“, deoarece aici mulți dintre craioveni își aduc micuții să vadă porumbeii, să-i hrănească, să se bucure, să se joace. Razele de soare se oglindesc în apa verde cu miros greu, pe care plutesc pene de porumbel dimpreună cu un pet ce se lovește de muchiile murdare ale bazinului. Apa se prelinge din bazin peste plăcile de marmură, direct pe pavajul de granit. Din când în când, în joaca lor, copiii trec prin bălțile formate pe jos, în care zac boabe de grâu amestecate cu excremente de porumbel. Mozaicul din interiorul bazinului, de culoare albastră, este acum acoperit de mizerie pe mari porțiuni, căpătând o nuanță de gri. Marginile fântânii sunt pline de mizerie, totuși câțiva părinți ai căror copii aleargă în jur nu se sfiesc și stau așezați pe marginea bazinului. Este un du-te vino, un fâlfâit permanent de aripi. „Aici este urât. De o vreme aici nu mai este întreținut. Nu au mai făcut nimic. Este mizerie, în bazine apa nu este așa cum ar trebui. Vă spun sincer, aici a rămas urât față de zona din Centrul Istoric“, spune Carmen Hanzi, o tânără care însoțește doi copii ce se joacă. Urmărim firul de apă care curge din bazinul fântânii arteziene și privirea ni se oprește asupra pavajului din fața unei case de schimb valutar. Lipsesc mai multe plăci, inclusiv din fața băncii pe care este statuia bărbatului ce pare că ține într-o pungă hrană pentru porumbei.
Coborâm către Minerva, călcând pe boabele de grâu care pocnesc sub tălpi. La primul rond de verdeață nu ai cum să nu vezi plăcile de granit desprinse din soclu sau peturile și resturile de țigară. Nici coșul de gunoi din vecinătate nu a avut o soartă mai bună, este desprins din postamentul metalic și așezat provizoriu pe blocul de granit care îl susține. La capătul zonei pietonale, trei piloni din același material, meniți să împiedice intrarea autovehiculelor, sunt răsturnați în spațiul verde din apropiere. „Plăcile sunt ieșite, s-au dezlipit din beton. Iluminatul noaptea este foarte slab, probabil că s-a uzat sistemul de iluminat. La fântână, înainte, era bucuria copiilor, să stea acolo să asculte muzică, acum este în paragină. Nu este nici o inițiativă să se întrețină. Din păcate asta este, nu este demn de centrul unui oraș așa cum se vrea să fie orașul Craiova“, este de părere Laurențiu Ispas, care locuiește într-un bloc de pe Calea Unirii.

RADPFL nu cunoaște situația?

Punctul forte al centrului orașului, esplanada din fața prefecturii cu fântâna muzicală, are aceeași soartă. Chiar sub ferestrele primăriei și prefecturii, plăcile de granit s-au dezlipit, băncile sunt culcate la pământ, iar bazinele au prins pe interior o culoare verzuie și miros greu de apă stătută. În rigolele amenajate în preajmă a crescut iarba, iar unele din proiectoarele de iluminat care sunt prinse în pavaj sunt sparte. La picioarele statuii lui Mihai Viteazul, pe lângă micile cascade pe care apa bazinelor le formează în cădere, gunoaiele stau aruncate în voie. Leșurile a două păsări împrăștie un miros greu. Pe latura paralelă cu Centrul Comercial Mercur, amenajată ca un mic amfiteatru în jurul fântânii muzicale, cinci plăci de granit s-au desprins din soclul treptelor în formă de gradenă. Zalele grele din metal care ar trebui să lege pilonii din jurul fântânii sunt desfăcute și zac pe pavaj. Câțiva pași mai încolo, o bancă e desprinsă de pilonii care au susținut-o. Printre țevile instalației fântânii se lăfăie peturi și diverse resturi. Nu poți să nu te întrebi dacă nu a trecut pe aici măcar un angajat de la Salubritate, un angajat al regiei care are în grijă și în întreținere domeniul public, adică RAADPFL, sau măcar o patrulă a Poliției Locale… Să amintim, din nou, de plăcile din pavaj? În zona semafoarelor, acestea sunt făcute zob.
Fântâna din fața prefecturii are aceeași soartă. Un copil se joacă pe marginea bazinului, sub privirile grijulii ale bunicului. „Primăria trebuie să gestioneze acest «frumos», dar și alți factori, adică noi. Să nu spargem, să nu stricăm ce este aici. Dacă pică o placă, dacă se strică, se sparge ceva, consider că trebuie să acționeze primăria“, spune Petre Donea, privind protector către copilul care continuă să se joace lângă bazin.
Scrutând încă o dată centrul Băniei, inima orașului, nu poți să nu observi copacii netoaletați, dintre care unii acoperă cu ramurile lămpile de iluminat stradal. Să fie acesta motivul întunericului care cuprinde Calea Unirii la lăsarea serii?
Nu am putut afla răspuns la nici o întrebare și nici care este motivul delăsării RAADPFL. Reprezentanții instituției nu au putut fi contactați, deși am încercat să-i întrebăm dacă au pus în ultima vreme piciorul pe Calea Unirii și dacă au observat degradarea de aici.
Totuși, de la SC Salubritate Craiova SRL am aflat că: „Toată zona pietonală a străzii Unirii, inclusiv esplanada și spațiul din jurul fântânii muzicale, până la Minerva, este spălată manual zilnic, având în vedere că în perimetrul din dreptul restaurantului Doljana se adună foarte mulți porumbei. Această activitate se derulează în intervalul orar 6.00-14.00. Curățenia pe Unirii este asigurată în fiecare zi, inclusiv la sfârșit de săptămână, de patru muncitori din cadrul Secției Salubrizare Stradală, aceștia lucrând în două ture, în intervalele 6.00-14.00 și 14.00-22.00. De asemenea, pe Unirii acționăm zilnic cu aspiratorul electric aflat în dotarea societății noastre, pe care îl folosim pentru a aspira mucuri de țigară, frunze, ambalaje și alte tipuri de deșeuri“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS