3.4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBoerică și Berceanu cer contopirea pedepselor, cu poliția pe urme

Boerică și Berceanu cer contopirea pedepselor, cu poliția pe urme

Cei doi oameni de afaceri au fost dați în urmărire în urmărire internațională prin Interpol, însă până acum nu au fost găsiți
Cei doi oameni de afaceri au fost dați în urmărire în urmărire internațională prin Interpol,
însă până acum nu au fost găsiți

Oamenii de afaceri Genică Boerică și Adrian Marius Berceanu, care au fugit din țară înainte să fie condamnați definitiv pentru returnări ilegale de TVA, respectiv evaziune fiscală, se află încă pe lista persoanelor căutate prin Interpol. Între timp, cei doi au cerut prin avocați contopirea pedepselor primite, iar Boerică a solicitat, fără succes însă, aplicarea legii mai favorabile într-un dosar în care a primit zece ani de pușcărie.  

Oamenii legii nu au reușit încă să dea de urma oamenilor de afaceri Genică Boerică și Adrian Marius Berceanu, dați în urmărire internațională prin Interpol în baza mandatelor de executare a pedepselor emise de instanțele de judecată pe numele lor. Se pare că cei doi au fugit din țară înainte să fie condamnați definitiv.
Astfel, la sfârşitul lunii ianuarie 2014, Genică Boerică a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă la zece ani de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro. În acelaşi dosar, Florentin Şargarodschi a primit o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, iar Elena Popa, fosta contabilă a lui Boerică, a fost condamnată la doi ani de închisoare. În schimb, Vasile Stănescu (soţul Niculinei Stoican), a fost condamnat la şase ani de închisoare. Ceilalţi inculpaţi din acest dosar – patru egipteni, doi iordanieni, un iranian şi un irakian – au primit pedepse între un an şi zece luni şi doi ani şi şase luni de închisoare. După condamnare, Boerică nu a fost găsit pentru a fi încarcerat și a fost dat în urmărire prin Interpol.
Câteva luni mai târziu, pe 28 aprilie 2014, magistraţii de la Curtea de Apel Craiova l-au condamnat pe același Boerică într-un alt dosar penal, în care a fost acuzat, alături de trei inculpați, de comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în scopul obţinerii ilegale de rambursări TVA de peste trei milioane de lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. În acest dosar, Boerică a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare, Dorian Prie – la trei ani, iar Radu Drăgan şi Florentin Şargarodschi au primit câte doi ani de închisoare cu executare. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea de la Boerică a sumei de 706.892 de lei, de la Prie a sumei de 8.021 de lei, iar de la Drăgan a sumei de 503.106 lei.

Berceanu, urmărit prin Interpol

Pe lista persoanelor căutate prin Interpol apare și numele omului de afaceri Adrian Marius Berceanu, condamnat și el definitiv într-un dosar privind returnări ilegale de TVA. Anchetatorii au reţinut că, între iulie 2003 şi octombrie 2004, Samir Sprînceană, Adrian Marius Berceanu, Roland Împuşcătoiu și Florinela Dobre au constituit un grup organizat la care au aderat mai apoi Petrişor Crăciun, Alin Popa și Florinel Buioca, scopul fiind de a „săvârși infracțiuni grave contra patrimoniului, respectiv înșelăciune, în dauna DGFP Dolj, și spălarea banilor proveniți din aceste infracțiuni“. Ancheta procurorilor a arătat că inculpații au creat mai multe firme prin intermediul cărora au realizat circuite financiare și comerciale fictive de care s-au folosit pentru a solicita și obține ilegal de la DGFP Dolj TVA în valoare de aproximativ 65 de milioane de lei.
Pe 19 iunie 2014, Samir și Berceanu au fost condamnați definitiv la câte opt ani de închisoare, Împuşcătoiu a primit o pedeapsă de șapte ani şi trei luni de închisoare, iar Crăciun și Popa au fost condamnați la câte trei ani şi șase luni de închisoare. În schimb, Buioca a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare, iar Florinela Dobre – la patru ani. După pronunțarea sentinței, Adrian Marius Berceanu nu a fost găsit și a fost dat în urmărire internațională prin Interpol, ca și Boerică.
Ulterior, pe 11 decembrie 2014, același Berceanu a fost condamnat definitiv, printr-o hotărâre a Curții de Apel Brașov, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. În plus, instanța a dispus ca Berceanu să achite statului suma totală de 1.012.153 de lei și a menținut sechestrul pus pe conturile acestuia.

Acțiuni în instanță formulate de urmăriții Berceanu și Boerică

În timp ce sunt căutați prin Interpol, Boerică și Berceanu au cerut instanței de judecată contopirea pedepselor primite. Primul a fost Genică Boerică, care a formulat la Tribunalul Dolj, pe 2 februarie 2016, o cerere de contopire a pedepselor. Instanța a amânat judecarea cererii pentru data de 12 septembrie, până când „se va repeta procedura de citare cu acesta la ultimul domiciliu, prin afişare la uşa instanţei şi cu mandat de aducere“, după cum se arată într-o hotărâre a instanței de pe data de 4 iulie.
Ulterior, pe 26 iulie, Tribunalul București a respins o acțiune formulată de același Boerică, prin care acesta a contestat executarea pedepsei de zece ani de închisoare, dar și aplicarea legii mai favorabile.
La rândul lui, Adrian Marius Berceanu a cerut, pe 11 aprilie, contopirea celor două pedepse primite, acțiunea sa fiind înregistrată tot pe rolul Tribunalului Dolj. Ca și în cazul lui Boerică, instanța a dispus amânarea pentru data de 12 septembrie, până când se va repeta procedura cu mandat de aducere a condamnatului.

Boerică și Berceanu, căutați de polițiști

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au precizat pentru GdS că cei doi oameni de afaceri sunt căutați în continuare. „Polițiștii continuă activitățile specifice de căutare și cooperare cu alte organisme de poliție internațională pentru identificarea și încarcerarea celor două persone urmărite“, au explicat polițiștii doljeni. Potrivit Legii privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, atunci când mandatul de executare a pedepsei nu poate fi dus la îndeplinire pentru că persoana condamnată nu se mai află pe teritoriul României, instanţa emite un mandat de urmărire internaţională în vederea extrădării. Mandatul se transmite Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Poliţiei Române, în vederea difuzării prin canalele specifice, cum ar fi Interpol, Europol sau Sistemul Informatic Schengen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS