3.4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParcările neregulamentare dau bătăi de cap polițiștilor craioveni

Parcările neregulamentare dau bătăi de cap polițiștilor craioveni

Din 2015, de când Curtea Supremă a decis că ridicarea autovehiculelor staționate neregulamentar nu mai poate fi făcută în baza unor hotărâri ale consiliilor locale, agenții de la Poliția Rutieră și cea Locală din Craiova au avut mai mereu probleme cu șoferii care își lasă mașinile pe partea carosabilă, îngreunând traficul rutier. Chiar dacă, în unele cazuri, există locuri de parcare disponibile la câțiva zeci de metri mai în față, comoditatea unora dintre conducătorii auto își spune cuvântul. Oamenii legii îi sancționează frecvent pe șoferii care opresc sau staţionează în locuri nepermise, dar situația pe cele mai circulate artere din municipiu rămâne la fel.

De când în Craiova nu mai poate fi aplicată hotărârea Consiliului Local nr. 333/2010, care spune că sunt ridicate şi transportate într-un loc special amenajat vehiculele care blochează circulaţia, împiedică vizibilitatea în intersecţii sau vizibilitatea semnelor de circulaţie, tot mai mulți șoferi își lasă mașinile pe stradă, la voia întâmplării, încurcând sau îngreunând traficul rutier. Nu există arteră importantă de circulație din oraș care să nu se confrunte cu această problemă, deși pe străzile respective sunt amenajate locuri de parcare. Unii șoferi preferă să-și parcheze mașinile pe partea carosabilă, chiar dacă la câțiva zeci de metri distanță există un loc disponibil.
O situație de acest gen am întâlnit ieri pe strada Calea București, pe ambele sensuri de mers, dar și pe bulevardul 1 Mai. Cele mai aglomerate zone sunt cele de la Piața Centrală și de la Spitalul Județean de Urgență, unde unii șoferi blochează câteodată chiar și două benzi de circulație. Și mai sunt și conducători auto care își lasă mașinile în spatele celor parcate regulamentar, cum se întâmplă pe ambele străzi menționate mai sus. „Eu dau de două-trei ori ocol până găsesc un loc de parcare pe Calea București, de exemplu. Îți lași mașina regulamentar, iar când vrei să pleci te trezești că a parcat cineva pe stradă, chiar în spatele tău, și ești blocat. Eu ce trebuie să fac în acest caz? La cine apelez?“, s-a întrebat un craiovean.
La cum stau lucrurile în prezent, cel mai bine ar fi să ai norocul ca un echipaj de la Poliția Rutieră sau de la Poliția Locală să se afle în zonă, iar șoferul în cauză să fie sancționat. Pentru că altă cale nu există. O spun chiar polițiștii. „Poliția Rutieră derulează frecvent acțiuni pentru disciplinarea conducătorilor de autovehicule care opresc sau staţionează în locuri nepermise, afectând fluenţa traficului rutier și aplică amenzi în consecință. O să intensificăm controalele în zonele cu trafic intens, unde unii șoferi staționează neregulamentar. Astfel de acțiuni întreprind și colegii de la Poliția Locală, dar sunt mulți șoferi care parchează neregulamentar, iar echipaje puține“, a explicat Sorin Gae, inspector în cadrul Poliției Rutiere Craiova. „Pentru parcarea și staționarea neregulamentară, polițiștii locali au aceleași atribuții ca și polițiștii din cadrul Biroului Rutier Craiova și pot da amenzi conform Codului Rutier. Agentul trebuie însă să constate mai întâi fapta, iar șoferul să fie la mașină, pentru că el este cel amendat, nu proprietarul. Avem echipaje care fie patrulează în anumite zone, fie staționează tocmai pentru depistarea și sancționarea șoferilor care staționează în locuri nepermise și încurcă traficul rutier, dar nu poți să ai echipaje pe fiecare stradă din Craiova“, a spus și Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova.

Probleme și pe strada Făgăraș

Pe strada Făgăraș nu pot trece două mașini una pe lângă alta, din cauza autoturismelor aflate în parcare (Foto: Claudiu Tudor)
Pe strada Făgăraș nu pot trece două mașini una pe lângă alta, din cauza autoturismelor aflate în parcare (Foto: Claudiu Tudor)

Sunt și situații în care autoturismele oprite încurcă traficul, chiar dacă sunt parcate regulamentar. Un exemplu în acest sens este strada Făgăraș, tronsonul de după intersecția cu Opanez, sensul de mers către strada Plevnei. După reabilitarea străzii aici au fost amenajate parcări atât pe partea stângă, cât și pe partea dreaptă, însă autoturismele parcate blochează o parte din carosabil. „Când intri pe această stradă nu ai loc să treci dacă mai vine o mașină din față. Trebuie să oprești și să aștepți. Se circulă pe ambele sensuri, dar dacă sunt mai multe autoturisme parcate nu pot trece două mașini una pe lângă cealaltă“, a afirmat un craiovean. Lucru confirmat și de Poliția Locală. „Este adevărat că pe strada Făgăraș, în zona intersecției cu Opanez, unde sunt parcări și pe stânga și pe dreapta, o mașină mai lungă sau o dubă parcate fac să nu mai aibă loc două mașini simultan. Dar acolo este vorba de parcări amenajate, nu ai ce face în acest caz“, a explicat Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova. „Poate se umblă la una dintre parcări, pentru a se lăți strada. Să lase o parcare în spic, iar cealaltă să fie paralelă cu bordura, spre exemplu. Să le traseze corespunzător pentru ca să știe șoferii cum să-și lase mașinile și cred că așa se poate rezolva problema asta“, a spus un localnic.

75 de șoferi sancționați în două zile pentru oprire neregulamentară

Până se va găsi o soluție pentru strada Făgăraș, polițiștii continuă să-i tragă la răspundere pe șoferii care își lasă mașinile pe partea carosabilă. În urma acțiunilor de combatere a opririlor neregulamentare derulate recent, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Craiova au dat pentru opriri și staţionări neregulamentare 75 de sancțiuni contravenționale, în decursul a două zile. În cadrul unei acțiuni care a avut loc pe 20 iulie s-au dat, potrivit datelor oferite de Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, 43 de amenzi pentru opriri/staţionări neregulamentare, în timp ce pe 27 iulie au fost aplicate, tot pentru aceeași faptă, 32 de sancțiuni.
IPJ Dolj a dat și un exemplu de șofer sancționat, un craiovean care a oprit voluntar un autoturism pe bulevardul 1 Mai, chiar pe trecerea de pietoni din zona UMF Craiova, marcată și semnalizată corespunzător și care s-a ales cu o amendă de 250 de lei și cu două puncte de penalizare. Potrivit Codului Rutier, oprirea neregulamentară se sancționează cu două-trei puncte amendă (210 – 315 lei) și două puncte de penalizare, iar staționarea neregulamentară cu patru-cinci puncte amendă (420 – 525 de lei) și trei puncte de penalizare.

Trecerea de pietoni trasată înainte de Pasajul Electroputere dă tot în parcare

Dacă în privința marcajelor lipsă de pe Calea București, din zona pasaj suprateran – Universitate, autoritățile locale s-au mișcat cât de cât repede și au reușit în câteva zile să le traseze, fie și pe un sens de mers, nu la fel se poate spune și despre ultima trecere de pietoni de pe tronsonul reabilitat al străzii, chiar înainte de Pasajul Electroputere. Pornind de la sesizarea unui cititor, Gazeta de Sud prezenta, pe 1 iulie, faptul că trecerea de pietoni din dreptul Bisericii „Eroii Neamului“ dă în parcare și nu pe trotuar, așa cum ar fi fost normal. „Dacă vrei să traversezi Calea București dinspre Sucpi spre Mall, trecerea de pietoni de la biserică începe de pe trotuar și se termină în parcare. Dacă ești singur te mai strecori printre mașini, dar ce face o mamă cu un cărucior, de exemplu. Cum trece? Ocolește pe stradă?“, se întreba cititorul. Un detaliu care a scăpat atât constructorilor, cât și primăriei și care a fost considerat de luat în seamă de Poliția Rutieră. Reprezentanții Biroului Rutier Craiova au precizat la acea dată că o soluție pentru rezolvarea acestui inconvenient ar fi anularea a două locuri din parcarea respectivă, exact cele din dreptul trecerii de pietoni și că a existat și o discuție cu primăria legat de acest aspect. Numai că de atunci a trecut mai bine de o lună și parcarea nu a fost încă modificată. Chiar și ieri locurile care ar fi trebuit anulate erau ocupate de două autoturisme. „Nu s-a intervenit încă la acea parcare, dar modificarea se va face în scurt timp“, au menționat reprezentanții Biroului Rutier Craiova. 

Au apărut marcajele pe Calea București, dar numai pe un sens

Pe Calea București au apărut și marcajele rutiere,  în urma articolului apărut zilele trecute în GdS  (Foto: Claudiu Tudor)
Pe Calea București au apărut și marcajele rutiere,
în urma articolului apărut zilele trecute în GdS (Foto: Claudiu Tudor)

După ce, în urmă cu câteva zile, Gazeta de Sud prezenta faptul că pe un tronson al străzii Calea București, cuprins între Universitate și pasajul suprateran, nu există marcaje rutiere pe nici un sens de mers, iar șoferii se ghidează instinctiv atunci când trebuie să se încadreze pe o bandă de mers, în zona respectivă au apărut și marcajele. Acestea au fost însă trasate doar pe sensul de mers dinspre pasaj către Universitate, celălalt sens de mers, de la intersecția cu Carol I spre Hotel Ramada, aflându-se și ieri în aceeași situație, fără nici o urmă de marcaj rutier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS