4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj11.000 de hectare de teren agricol, pârjolite de secetă în Dolj

11.000 de hectare de teren agricol, pârjolite de secetă în Dolj

Foto: Arhiva GdS
Foto: Arhiva GdS

Seceta face prăpăd în agricultură, iar fermierii privesc neputincioşi cum li se usucă porumbul şi floarea-soarelui în câmp. La nivelul judeţului Dolj, 11.053 de hectare de teren au fost compromise din cauza lipsei precipitaţiilor. Direcţia Agricolă a primit raportări din 14 comune, dar reprezentanţii instituţiei se aşteaptă că numărul acestora să crească. ,,Până în prezent, am primit informări că au fost afectate de secetă 4.200 de hectare de porumb, 3.700 de floarea-soarelui, 130 de hectare de legume în câmp, dar şi lucernă, sorg, plante furajere şi alte culturi. Cele mai mari probleme sunt pe zona nisipurilor. Vorbim de localităţile Bratovoieşti, Teasc, Sadova, Rojişte, Bechet. Informări vor veni tot din aceeaşi zonă, având în vedere raportarea neuniformă a precipitaţiilor în judeţ“, a spus Ovidiu Obleagă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Dolj.
În zilele următoare, Comisia de evaluare a pagubelor, care se va constitui la nivel judeţean prin ordin al prefectului, va merge pe teren pentru a verifica toate aceste raportări.
În tot acest circuit, primul pas trebuie făcut de fermier. El este cel care trebuie să meargă la primărie şi să depună o înştiinţare privind suprafaţa afectată de secetă.
„Pe baza înştiinţărilor transmise, primarul dă o dispoziţie de înfiinţare a unei comisii locale, care merge pe teren, constată ce este acolo şi face un proces-verbal. Situaţia centralizată se trimite la Direcţia Agricolă, apoi la Ministerul Agriculturii, care notifică în cele din urmă Comisia Europeană. Aceasta decide dacă acordă sau nu ajutoare de minimis pentru fermieri. În caz că se vor da aceşti bani, se va emite o ordonanţă de urgenţă a guvernului, în care sunt stipulate toate condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii pentru a primi acest sprijin“, a adăugat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Dolj.
Veştile sunt proaste nu numai pentru fermieri, ci şi pentru viticultori. Dacă seceta a compromis culturile, grindina, dar şi fenomenul de brumă târzie înregistrat în primăvară au afectat suprafeţe mari de viță-de-vie. „Avem pierderi în special în Băileşti, Carpen şi Desa. Bruma târzie a afectat viţa-de-vie, iar producţiile de struguri vor fi mai mici“, a mai spus Ovidiu Obleagă.
Sunt însă şi veşti bune. Recoltele la cerealele de toamnă sunt mai mari decât anul trecut. Vorbim de producţii de 3.900 kg/ha la grâu, 4.200 kg/ha la orz şi 2.956 kg/ha la rapiţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS