Sumele furate de unii administratori de la asociațiile de proprietari din Craiova sunt recuperate cu greu sau mai deloc, în timp ce proprietarii se văd nevoiți să plătească penalizări sau să crească cuantumul fondului de rulment ca să achite datoriile către furnizori. Se întâmplă asta pentru că unii dintre administratorii incriminați au dispărut fără urmă, alții plătesc o sumă modică de 200-300 de lei pe lună deși delapidările sunt de ordinul milioane, iar pentru alții instanța nu a decis recuperarea prejudiciului.
„Raportat la activitatea infracțională a unora dintre administratorii din asociațiile de proprietari, partea de instanță s-a rezolvat, în sensul că s-au obținut hotărâri definitive, s-au făcut expertize, s-au constatat valorile reale ale debitelor, însă partea cea mai grea este recuperarea sumelor. Sunt tot felul de probleme, sunt delapidări de ordinul milioanelor și se plătesc pe lună 200-300 de lei, administratorii în cauză nu au bunuri pe numele lor care să fie valorificate și apoi să recuperăm din suma datorată. Nu știm când se vor recupera aceste sume de bani“, a spus Ion Pătrulescu, jurist și președinte al Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova.
Acesta a trecut în revistă stadiul în care se află o parte din asociațiile de proprietari cu recuperarea sumelor delapidate de administratori și care sunt deciziile date de instanțele de judecată. „La Asociația de proprietari nr. 2 Piața Gării, administratorul casier Grigorița Gherghiță nu s-a prezentat niciodată în instanță, nu are nimic pe numele ei, nu a fost găsită. Are doar o garanție depusă în valoare de 2.000 de lei, iar prejudiciul este de 212.000 de lei, nu știu cum se va recupera. Problemă mare avem la Asociația nr. 1A Craiovița Nouă, unde prejudiciul este uriaș, 1.100.00 de lei, și delapidatorul plătește 300 de lei pe lună. Datoria nu se va plăti niciodată în ritmul acesta. O situație mai bună este la Asociația nr. 13 Lăpuș, unde procurorul de caz a pus sechestru asigurător pe apartament. Acum facem partaj forțat, urmând să-l valorificăm și să recuperăm partea care îi revine fostei administratoare. La Asociația nr. 14 Rovine nu s-a recuperat nimic, deși avem hotărâre definitivă. La Asociația nr. 1 Rovine am făcut apel și s-a pus sechestru pe apartament, la insistențele noastre, și am avea șansa pe viitor să ne recuperăm banii. La Asociația nr. 24 Brazda lui Novac se recuperează cu greu. La Asociația nr. 10 din 1 Mai mai avem de recuperat 6.300 de lei. Fostul administrator spune că nu poate să plătească mai mult de 300 de lei lunar, pentru că are un credit bancar. La Asociația nr. 10 Rovine suntem în apel la Curtea de Apel și avem prejudiciu de 400.000 de lei. Fostul administrator nu are un loc de muncă și nu știm de unde vom recupera banii, nu are bunuri. La Asociația IJK+49 apartamente nu s-a recuperat nimic, administratorul este condamnat cu executare“, a explicat Ion Pătrulescu. Cauza din care s-a ajuns aici este că nici președintele comitetului, nici cenzorul nu și-au făcut datoria, nu au făcut verificările lunare. Una dintre administratoarele care au băgat mâna în casieria asociației a declarat în fața anchetatorilor că a procedat în acest fel pentru că era ferm convinsă că procedează corect, fiindcă nimeni nu i-a atras atenția că greșește.
„Nu cred că vom recupera prejudiciul“
Fosta administratoare a Asociației IJK+49 apartamente a fost condamnată, la sfârșitul lunii ianuarie, la cinci ani de pușcărie pentru că a furat de la asociația de proprietari suma de 125.000 de lei. Mihaela Oprică încasa și înregistra fictiv plățile către furnizori, iar banii achitați de proprietari îi băga în buzunar. Adică lua banii de la proprietari, însă sumele nu mai ajungeau la furnizorii de servicii, dar ea trecea în registru numărul și seria unor chitanțe fictive. „Nu am recuperat nimic din sumele delapidate, fosta administratoare este la închisoare. Așteptăm ca în cazul în care va fi pusă în libertate și se va angaja să încercăm să recuperăm suma delapidată. Asociația este din această cauză debitoare către furnizori, cu precădere la Termo, și încercăm să acoperim penalitățile din fondul de rulment, pe care am încercat să-l creștem. Nu este corect, deoarece proprietarii și-au plătit întreținerea, nu putem să-i punem să plătească de două ori. Eu nu cred că vom recupera vreodată acel prejudiciu“, a declarat, pentru GdS, Rodica Simulescu, preşedinta Asociaţiei de proprietari IJK.
Banii furați sunt pierduți…
La Asociația de proprietari nr. 14 Rovine, fostul administrator, Georgeta Lascu, a creat un prejudiciu de 188.310 lei. Aceasta i-a înșelat atât pe proprietari, cât și Fiscul, fiindcă și-a însușit banii din încasările de la proprietari și nici nu a plătit dările către stat. Ea a fost condamnată definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de cinci ani, pentru delapidare. Instanța a pus şi a menținut sechestrul asigurător asupra unui teren pe care aceasta îl deține în comuna doljeană Pielești, pentru a se asigura că prejudiciul poate fi achitat. „Suma furată este de peste 100.000 de lei, bani sustrași din casierie, dar și dări neplătite către Fisc. Ajunsese să facă stat de plată și trecea acolo împrumut 5.000 de lei pentru administrator, lucru pe care l-a recunoscut în timpul anchetei. La acest moment nu am recuperat nimic din prejudiciu. Nu avem de unde să scoatem aceste sume și suntem datornici la furnizori“, a spus Constantin Stănescu, președintele Asociației de proprietari nr. 14 Rovine.
…sau recuperați în rate
La Asociațiile nr. 24 Brazda lui Novac și 1A Craiovița Nouă, banii delapidați de foștii administratori sunt recuperați cu greu și în rate. Din sutele de milioane furate, foștii angajați ai celor două asociații plătesc sume modice, 200-300 de lei pe lună.
Fosta administratoare Ofelia Novac, de la Asociația de proprietari nr. 24 Brazda lui Novac, şi-ar fi însușit aproximativ 90.000 de lei. Aici ancheta este în desfășurare de peste trei ani, dar fosta angajată a ales să înapoieze de bunăvoie sumele sustrase.
„Prejudiciul este în jur de 94.000 de lei. Ancheta trenează de trei ani. Am încasat cam 30.000 de lei, pe care i-a depus de bunăvoie. La finalizarea anchetei la poliție, s-a oprit și ea cu plata. Acum așteptăm să vedem decizia procurorilor de la Parchet, unde se găsește dosarul. Noi am recuperat doar ce a vrut ea să ne plătească“, a explicat administratorul Asociației nr. 24 Brazda lui Novac, Alina Ungureanu.
Recordul este deținut de fosta administratoare, casieră şi contabilă a Asociației nr. 1A Craiovița Nouă. Aceasta a sustras din încasările de la proprietari suma de 1.100.00 de lei. Doina Liliana Paraschiv a fost condamnată la trei ani şi patru luni de închisoare pentru delapidare. În plus, instanța a decis ca inculpata să achite asociaţiei suma de 448.854 de lei drept daune materiale, la care se adaugă penalităţi de întârziere la Termoficare (500.438 de lei) şi la Compania de Apă (132.224 de lei). Doina Liana Paraschiv trebuie să achite asociaţiei pe care a condus-o mai bine de zece ani suma totală de 1.081.516 de lei. „Suma de recuperat la noi este în jur de 450.000 de lei. Se recuperează greu. S-a făcut poprire pe pensie, 320 de lei lunar. Ne trebuie o perioadă foarte mare de timp să recuperăm întreaga sumă. Între timp, noi suntem dați în judecată de către furnizori, din cauza acestei delapidări“, a precizat administratorul asociației, Claudia Muscu.