4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStudenții pot să-și înființeze firme fără plata taxelor

Studenții pot să-și înființeze firme fără plata taxelor

Tinerii care vor să își facă o firmă pot beneficia de scutire la plata taxelor pentru înființarea societății (Foto: arhiva GdS)
Tinerii care vor să își facă o firmă pot beneficia de scutire la plata taxelor pentru înființarea societății (Foto: arhiva GdS)

Studenții pot să își deschidă gratuit o afacere fără să plătească taxele de înființare, însă dacă înstrăinează firma în primii trei ani trebuie să restituie toți banii statului. În plus, pentru a face să funcționeze o afacere, studenții trebuie să ia în calcul și necesitatea capitalului. Din lipsa banilor, a viziunii despre afacere sau pur și simplu din lipsa experienței manageriale, jumătate din firmele înființate de studenții doljeni au fost deja radiate, spun specialiștii.

Studenții pot să își deschidă o firmă gratis, fiind scutiți atât de taxele pentru înmatricularea societății, de cele pentru autorizare, cât și de acelea pentru obținerea de la autoritățile locale a autorizației pentru desfășurarea unei activități economice în mod independent. Aceste scutiri de taxe și altele sunt precizate în HG nr. 166/2003 privind acordarea de facilități fiscale studenților care doresc să își înființeze propria afacere.
Studenții pot fi scutiți și de taxele de timbru pentru activitatea notarială, aferente actelor în cazul cărora este prevăzută obligativitatea încheierii acestora în formă autentică, potrivit actului normativ amintit. Nu fac obiectul scutirilor conform HG 166/2003 taxele de la Registrul Comerțului pentru rezervarea numelui firmei și pentru rezervarea emblemei firmei.
Cele mai importante acte necesare înmatriculării unei firme pot ajunge la aproximativ 1.000 de lei, ceea ce înseamnă că studenții sunt scutiți de aproximativ aceeași sumă când își înființează o societate.

Ce condiții trebuie să îndeplinească studenții

Cum se procedează? Studenții care îndeplinesc condițiile legale pentru a beneficia de aceste scutiri se prezintă la oficiile teritoriale ale Registrului Comerțului cu dovada că sunt studenți. Hotărârea de guvern respectivă stabilește clar ce categorii de studenți pot să își deschidă firme cu facilități de taxe scutite de stat. Conform art. 2 din actul normativ, „(1) Pentru a beneficia de scutirile de la plata taxelor și tarifelor prevăzute la art. 1, studentul care înființează o societate comercială trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) urmează cursurile unei forme de învățământ superior de lungă sau de scurtă durată la o instituție de învățământ superior acreditată;
b) este cel puțin în anul II de studiu și a promovat toate obligațiile prevăzute de senatul universității;
c) nu a depășit vârsta de 30 de ani.
(2) Cererea de înregistrare și autorizare a funcționării comerciantului va cuprinde, în mod obligatoriu, și actul doveditor emis de instituția de învățământ superior acreditată, din care să rezulte că studentul fondator îndeplinește condițiile prevăzute la alin. (1)“.

Paradoxal, jumătate din firmele înființate de studenți au fost radiate

Până în luna iulie 2016, studenții doljeni înființaseră printre cele mai multe firme din țară pe HG 166/2003, Doljul fiind pe locul cinci ca număr de astfel de societăți, după Cluj (1.697 de firme), București, Maramureș și Iași.
Dar nu este suficient ca statul să suporte costurile cu înființarea unei societăți, ci studenții trebuie să dispună de capital pentru demararea afacerii, pentru promovarea produselor sau serviciilor etc. Potrivit datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), aproape jumătate din firmele înființate în Dolj de studenți, cu facilitățile de înființare suportate de către stat, au fost deja închise, fiind radiate din evidențele Registrului Comerțului. Statistica publicată de ONRC zilele trecute arată că până la începutul lunii iulie 2016 se înființaseră pe HG 166/2003 fix 886 de firme de către studenții doljeni. Din aceste firme, doar 467 sunt în funcțiune, iar 419 au fost radiate. O mare parte a acestor firme ale studenților au fost închise la scurt timp după înființare, iar cele mai multe dintre ele au fost radiate „ulterior perioadei de trei ani de funcționare“, se arată pe portalul ONRC. Se puteau înființa astfel de firme chiar de doi sau mai mulți studenți care se asociau, însă este nevoie ca fiecare dintre ei să se încadreze în condițiile impuse de actul normativ.

Tinerii trebuie să ia în calcul cu ce bani încep afacerea

Însă nu este suficient ca statul să subvenționeze costurile cu înființarea unei firme pentru un studenți. Tinerii trebuie să aibă bani să înceapă afacerea și să aibă capacitatea managerială să intre pe piață, respectiv să gestioneze situații dificile care apar într-o afacere proprie și chiar să se mențină pe piață. „Studenții care și-au înființat firme pe baza HG 166/2003 beneficiază de gratuitate la înființarea firmei, dar nu pot să cesioneze părțile sociale unei alte persoane timp de trei ani. Motivele radierii a 419 firme înființate de studenți sunt ca urmare a voinței părților. În momentul în care studenții decid să își facă o astfel de firmă ei trebuie să aibă deja o idee de afaceri, să dispună de capital pentru începerea propriei afaceri, să știe să își promoveze produsele sau serviciile pe piață. Astfel că, probabil, aproape jumătate din aceste firme nu au rezistat pe piață“, a precizat Oana Dincă, director executiv al Oficiului Registrului Comerțului Dolj.

Studenții care înstrăinează firma trebuie să plătească taxele

În cazul în care studentul care și-a făcut o firmă pe HG 166/2003 vrea să cesioneze părțile sociale sau acțiunile către o altă persoană înainte de expirarea termenului de trei ani de la înființare, atunci tânărul trebuie să plătească toate taxele pentru care a fost scutit la plată. În momentul cesionării părților sociale, Registrul Comerțului nu are voie să înregistreze cererea de mențiuni până nu vede actele ce atestă dovada plății taxelor de înființare a firmei.

05

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS