2.3 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBişniţă şi cozi infernale la Paşapoarte

Bişniţă şi cozi infernale la Paşapoarte

Chiar sub ochii angajaților MAI, anumite persoane fac listă cu cei care ajung la coadă la Pașapoarte, listă pe care angajații instituției și-o asumă și de pe care strigă oamenii. Unii dintre cei care stau la coadă spun că li s-au cerut 20-30 de lei pentru un loc pe listă și pentru un bon de ordine „privilegiat“. Oamenii stau la cozi imense de la ora 5 dimineața, însoțiți de copii dintre care unii abia au câteva luni. Unii părinți au venit și patru zile la rând ca să le facă pașaport copiilor, document fără de care nu pot pleca în străinătate, unde lucrează. Cetățenii acuză organizarea defectuoasă a sistemului, care îi umilește cu statul la cozi, și vor condiții decente. Cine îi aude?

Ora 8.50. În fața Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Dolj, din cadrul Prefecturii Dolj, de pe strada Amaradia (lângă Colegiul Energetic), sunt zeci de oameni care așteaptă să le vină rândul să intre în instituție, să își facă pașapoarte. Unii stau cu copiii pe scările reci de ciment, așteptând să intre la demisol.
Redactorii GdS au venit la Pașapoarte după ce un craiovean ne-a scris la redacție reclamând cozile umilinței din această instituție și acuzând că se fac liste cu persoanele prezente și se cer bani pentru a fi trecuți pe liste. Sandu Velea ne-a sesizat și în legătură cu coada imensă de la Pașapoarte, „dar nu atât despre coadă, cât despre ilegalitățile care se fac de către cei care încasează diverse sume de bani de la diverși cetățeni pentru a stabili o ordine pe o așa-zisă listă“.
Ora 9.00. O femeie care lucrează în străinătate ne spune cum a fost nevoită să vină patru zile la rând să îi facă pașaport copilului și că i s-au cerut bani de către un individ ca să stea la coadă în locul ei cu noaptea-n cap și să o treacă pe liste. Femeia susține că nu se poate întoarce în Anglia la muncă din cauză că nu reușește să îi facă pașaport copilului în țară. „Sunt de la 7.30, de azi-dimineață, cu copilul de două luni și jumătate, și este a patra zi când vin pentru pașapoarte, pentru că mi s-a spus că nu sunt numere (de ordine – n.r.). Se face o listă neoficială de către persoane din afară, pe care trebuie să fiu înscrisă. Dacă nu ești pe acea listă, nu primești bonul de ordine, deci nu-ți faci pașaportul. În momentul în care vii aici nu poți să îți iei bonul de ordine. Bonul ți-l dă domnul Matei (angajatul MAI – n.r.) sau alt domn de la Pașapoarte. Nu știu cine sunt cei care se plimbă cu lista, dar sunt niște domni care primesc 20-30 de lei de la cineva ca să stea la coadă, ca să facă listă și așa mai departe… Se promovează practici din ăstea nesănătoase! Mi-a cerut cineva 20 de lei ca să stea la coadă în locul meu de la ora 5.00. Ei vin și se așază la coadă de la ora aceea. Te trec pe listă, primești loc privilegiat: 1, 2, 3. Nu am dat bani, ci am preferat să vin eu să stau la coadă. Vin de patru zile pentru că nu am prins niciodată bon: nici la ora 9.00, nici la 10.00, nici la 11.00. Îmi trebuie pașaport pentru a-mi lua copilul cu mine. L-am născut în străinătate, am venit aici cu foaie de călătorie și acum nu mai reușesc să plec cu copilul din țară pentru că nu pot face pașaport“, explică Mădălina Fieraru, care lucrează în Anglia.

„Eu sunt vedetă la televizor!“

Pe scările care coboară către sala principală unde sunt ghișeele de la Pașapoarte și cele pentru cazier judiciar stau două femei cu batic și fuste lungi, vânzând fără jenă formulare de cerere pentru cazier judiciar. Chiar în fața mea, un tânăr cumpără un formular, îi întinde femeii cu batic vișiniu o bancnotă de cinci lei, iar ea îi dă rest patru lei, fără să-i taie vreo chitanță, vârând banii într-un buzunar de la una din multele fuste suprapuse pe care le poartă. „Iar mă filmezi pe mine, zâno? Tu știi că eu sunt vedetă la televizor, că m-ați mai dat o dată. Vând și eu cu un leu bucata hârtiile astea, ca să trăiesc și eu, că sunt din Timișoara și am nouă copii“, spune femeia cu batic vișiniu. La vederea camerei de luat vederi, ea ascunde hârtiile într-o geantă neagră ce apare de sub fustele lungi, se ridică și iese din curtea instituției, dar se oprește pe trotuar, chiar în fața porții.
Cetățenii trebuie să știe că de la ghișeul de cazier judiciar cererile respective se primesc GRATIS, de la funcționarii care lucrează la acel ghișeu.
Astfel de practici se desfășoară de mult timp sub ochii autorităților, doar că înainte bișnițarii vindeau timbre. Acum, guvernul a eliminat obligația timbrelor, dar cum inventivitatea oamenilor nu are margini, au trecut la vândut formulare.

Ore în șir la cozi, cu copiii de mână

Ora 9.10. Infernul de la demisol. În sala cu ghișeele la care se primesc actele și se eliberează pașapoartele, aerul e irespirabil, chiar dacă toate geamurile sunt deschise. O mulțime se înghesuie în încăpere. Peste 150 de oameni stau la cozile umilinței. Foarte mulți au copii în brațe. Un bebeluș de nici trei luni doarme cu capul pe umărul tatălui său. Stau de ore întregi cu copiii în acea încăpere, pentru a le face pașaport micuților. După Brexit, multora le e teamă să mai plece fără pașaport și unii adulți doresc să se protejeze, făcându-și unul. Fac un sondaj ad-hoc în mulțime, întrebându-i pe cei cu copii de cât timp stau la cozi. Răspunsurile variază: de patru ore, de cinci, iar un domn cu trei copii spune că stă de opt ore cu micuții la rând.

„Cred că nici copiii mei nu vor apuca un sistem mai bun aici“

Oamenii prind curaj văzând că îi bagă cineva în seamă și ne povestesc detaliat despre listele care se fac peste noapte. „Lista făcută de cei din sală ajunge la domnul Matei, care începe și strigă de pe listă când trebuie să dea bonul de ordine. Uitați filmarea!“, spune o femeie deschizând un film făcut cu telefonul mobil la primele ore ale dimineții.
Pe lângă noi trec cetățeni care ies din rând aruncând cuvinte grele la adresa sistemului și birocrației. Mulți dintre ei muncesc peste graniță și au venit în concediu acasă, prilej cu care vor să le facă acte copiilor. Minorilor li se schimbă mai des pașapoartele, potrivit legii, pentru că își schimbă fizionomia de la un an la altul, astfel că părinții sunt supuși an de an la chinurile aglomerației de la ghișeele de la pașapoarte. „Suntem stabiliți în Germania. Venim să le schimbăm pașapoartele la copii anual, pentru că trebuie făcute anual. Nu avem ce face! Ne obligă sistemul, sistem care nu funcționează. Este și în Germania birocrație, dar modalitatea de plată a unor taxe funcționează mult mai repede. Ar fi fost bine să plătim prin internet și aici, dar nu s-a putut. Am mai stat trei ore la coadă la Poștă sau la Trezorerie, pentru că și aici s-a schimbat sistemul și nu se mai plătește ca anul trecut la CEC, acum stau la coadă câte 200-300 de persoane la Poștă sau la Trezorerie și nu știm pentru ce! Ne era mai ușor să plătim aici cu cardul, dar nu este posibil. Și cred că nici copiii mei nu vor apuca un sistem mai bun aici. Păcat pentru noi!“, spune un tânăr aflat de cinci ore la rând.

„Până la șase diseară nu scăpăm de aici!“

O întreagă familie cu trei copii mici stă la rând de la ora 5.00 dimineața. Până la ora 10.00 au avansat în ritm de melc la coadă. „Suntem cu tot cu copiii de la ora 5 de dimineață. În tot cazul, până la șase diseară nu scăpăm de aici! Locuim în Belgia. Aici am fost trecuți pe lista neoficială. A venit cineva afară și ne-a scris pe listă. Sunt la numărul 113. Nu mi s-au cerut bani ca să mă treacă pe listă. Nu mi se pare normal ce se întâmplă aici. E ultima dată când mai fac pașaport în România, că puteam să-l fac și la ambasadă în Belgia, dar am zis că tot vin în România… Acum fac pașaport pe un an, iar la anul, cu o lună înainte să expire, mă duc și le fac la ambasadă. Acolo merge mult mai repede. Nu știu dacă se pot plăti taxele aici și cu cardul, noi le-am plătit la Poștă. Am stat și acolo la coadă o oră și jumătate. Aici, la Pașapoarte, merge coada încet și prost. De la ora 8.30 și până acum au trecut doar nouă persoane. Am soacra și soția la rând. Am stat întâi la un ghișeu să luăm bonul de ordine, iar acum stăm la alt ghișeu. Am trei copii după mine“, spune Ionel Crăciun.

Lista lui Matei

În centrul încăperii, copiii mai măricei stau pe jos plictisiți sau se joacă unii cu alții, în timp ce părinții lor stau la rând.
La ghișee, un bărbat face ordine în mulțime. Îi pune pe cei de la rând să treacă dincolo de culoar, o „barieră“ improvizată din scaune puse unul peste altul, legate cu un lanț de un alt scaun pe care se află un ghiveci uriaș de flori.
Bărbatul recunoaște că folosește lista întocmită de cei care stau la rând, pe motiv că nu există altă modalitate de a-i ordona pe cei care stau de noaptea la coadă. „Dacă la ora 8.00 sunt 200 de persoane care stau la coadă și 50 dintre ele spun că au fost primele la rând, cum să-i selectăm pe cei care chiar au fost primii? (…) Dacă am instala un sistem din acela cu bonuri de ordine, cum s-a încercat la Permise, atunci vin persoane și iau câte 20 de bonuri de ordine o dată, că nu putem să-i împiedicăm, și după aceea stau afară și vând cu 20 de lei bonul de ordine. Trebuie să avem și un control asupra bonurilor de ordine, că dacă vine «Georgescu» și ia 40 de bonuri, noi nu putem să-l împiedicăm pentru că aparatul acela este aici pe hol. Din păcate, aceasta este infrastructura pe care o avem. Sunt foarte multe solicitări. Sunt sute de persoane care vin în fiecare zi să ceară pașaport. Sute! Vedeți ce este aici! Avem trei ghișee de primiri cereri, plus unul de eliberări. Nu putem altfel, pentru că e nevoie de un timp pentru procesarea fiecărei cereri. Noi am căutat soluții, dar nu prea există altă soluție să primim atâtea cereri câte solicitări avem“, spune Luis Cosmin Matei, agent șef-adjunct în cadrul Serviciului de Pașapoarte. Funcționarul în cauză recunoaște că se fac liste de ordine: „Nu mi se pare normal, dar nu avem altă soluție. Chiar dacă pare ciudat, lista este singura modalitate de a stabili oarecum o ordine“, explică funcționarul statului. O doamnă cu un copil de doi ani în brațe întreabă dacă nu se poate face un ghișeu special pentru copii și gravide. Matei îi răspunde că nu se poate acest lucru, pentru că 80% din cererile de pașapoarte sunt pentru copii, astfel că la acel ghișeu ar fi o aglomerație de nedescris.

Intră „în arenă“ Jandarmeria și Poliția

Ora 11.00. GdS solicită un punct de vedere de la reprezentantul guvernului în teritoriu față de dezordinea de la Pașapoarte. Prefectul de Dolj, Sorin Răducan, spune că în urma celor sesizate de GdS și Alege TV a decis să trimită Jandarmeria la Pașapoarte și a sesizat Poliția în legătură cu persoanele care cer bani pentru liste sau care vând cereri în fața Serviciului de Pașapoarte. „Cunoaștem situația de la Serviciul de Pașapoarte. Este o lună deosebit de aglomerată, fiind perioada concediilor pentru cei care lucrează în străinătate. Cu toții, când vin în concediu, vor să își pună la punct documentele necesare în țările în care lucrează. Sunt foarte multe solicitări de pașapoarte pentru copii. La Serviciul Pașapoarte s-au luat măsuri și s-au suspendat toate concediile. Se lucrează în program prelungit“, spune prefectul Sorin Răducan. Deși el susține că nu sunt persoane care rămân pe ziua următoare, realitatea de la ghișee este cu totul alta, oamenii spunând că au venit și trei-patru zile la rând, pentru că mai mult de 250 de bonuri de ordine nu se pot da într-o zi, că nu se pot prelucra mai multe cereri. Întrebat ce soluții există pentru a nu mai fi aglomerație de la Pașapoarte, prefectul răspunde: „Nu pot fi făcute mai multe ghișee, pentru că este vorba de aparatura necesară pentru fotografiere, pentru partea tehnică. Soluția ar fi să deschidem mai multe ghișee, dar fiind vorba de această parte tehnică și fiind vorba doar de o singură lună pe an în care este o astfel de afluență… În restul lunilor se eliberează maximum 100 de pașapoarte pe zi. Nu am făcut solicitări la guvern pentru acea aparatură, pentru că situația este la fel la nivel național, nu e doar la Dolj, la Craiova, această situație“.
Prefectul mai spune că a vorbit la Jandarmerie să meargă la Serviciul de Pașapoarte, precum și la Poliție să ia măsuri în ceea ce-i privește pe bișnițari. În legătură cu „taxele“ de 20-30 de lei pe care le percep cetățenii care se oferă să le țină rândul altora și să-i treacă pe liste, prefectul de Dolj precizează: „Am aflat și eu de la dumneavoastră că acolo se percep astfel de taxe. Am discutat cu cei de la Serviciul de Pașapoarte și mi-au spus că acele liste nu se fac la solicitarea celor din instituție și eu știam că din punct de vedere legal nu se face o astfel de listă. Sunt anumiți cetățeni de o anumită etnie care au îndeletniciri din acestea. Am sesizat secția de poliție pe raza căreia se află Serviciul de Pașapoarte. Am discutat cu cei de la Jandarmerie și în perioada în care se dau acele bonuri de ordine va fi un echipaj în zonă care să asigure ordinea publică și dacă vor fi descoperite astfel de manifestări, atunci Poliția are posibilitatea și are acțiuni specifice prin care să-i descopere pe cei care au astfel de îndeletniciri și cred că asemenea manifestări vor fi eliminate. Eu voi solicita ca acele liste să fie eliminate, cetățenii să primească bon de ordine în ordinea în care vin la ghișeu și au chitanța de plată a taxelor, iar persoanele cu copii mici sau cu copii cu dizabilități să aibă prioritate, ca să nu stea cu orele acolo“. Prefectul Răducan a mai precizat că pe bonul de ordine trebuie să fie trecută ora exactă la care cetățenii să se prezinte la ghișee, astfel ca în intervalul de timp de la emiterea bonului și până le vine rândul să nu mai fie nevoiți să stea la coadă. Reprezentantul guvernului în teritoriu spune că de azi (ieri – n.r.) se termină cu listele clandestine de la Pașapoarte și că va fi mai multă ordine.

Doamna cu batic vișiniu își vedea liniștită de bișniță

Ora 12.00. Ne întoarcem la Serviciul de Pașapoarte. Nici urmă de jandarmi sau de polițiști.
În schimb, „afaceriștii“ de ocazie și-au reluat îndeletnicire de fiecare zi. Doamna cu multe fuste și cu batic vișiniu continua să vândă cereri de cazier judiciar naivilor care preferă să dea un leu pe formularul luat de pe scări decât să îl primească gratis de la ghișeul din interiorul instituției. Același lucru îl face o altă femeie, care la vederea camerei de filmat își pune formularele într-o pungă pe care stătea aşezată, pe scara de la intrarea în instituție.
La ghișee s-au mai dispersat cozile, însă tot mai sunt zeci de persoane cu copii în brațe. În schimb, a dispărut lista de ordine. Cei care merg la ghișee și au chitanța cu care și-au plătit taxele, primesc bon de ordine fără să mai fie trecuți pe vreo listă suplimentară. Se pare că lista e necesară doar dimineața devreme, pentru a-i ordona pe cei care vin să stea la rând imediat după miezul nopții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS