Pe lista persoanelor căutate prin Interpol a apărut, săptămâna aceasta, numele unui craiovean condamnat recent la opt ani și trei luni de închisoare pentru tentativă de omor. Bărbatul a fost acuzat că, în vara anului 2014, a înjunghiat un craiovean în incinta unei piscine din municipiu.
Craioveanul Sorinel Constantin Marcu, de 42 de ani, a fost deferit justiției în martie 2015, sub acuzațiile de tentativă de omor, tulburarea ordinii şi liniştii publice și folosirea fără drept de obiecte periculoase (cuțit).
Anchetatorii au reținut că, pe 11 august 2014, în jurul orei 13.30, în urma unei altercații izbucnite în incinta unei piscine de la ieșire din municipiul Craiova, Marcu a înjunghiat un craiovean, în vârstă tot de 42 de ani, după care a fugit. Acesta din urmă a fost transportat la Spitalul de Urgență Craiova, unde a fost diagnosticat cu o plagă tăiată de zece centimetri la nivelul gâtului, dar și o plagă tăiată la nivelul urechii stângi. Cercetările au fost preluate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au cerut și obținut, pe 15 august 2014, un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sorinel Constantin Marcu. Trei zile mai târziu, Curtea de Apel Craiova a hotărât ca magistrații de la tribunal să judece din nou cererea procurorilor, iar mandatul de arestare a fost emis de instanță abia la sfârșitul lunii octombrie, după ce Constantin Marcu ajunsese în Mexic, unde a și fost citat de instanță. La termenul de pe 23 septembrie, instanța a cerut avocatului inculpatului să facă dovada că clientul său se află internat într-un Centru de Recuperare din Mexic, dar şi adresa clinicii la care se află internat. Avocatul s-a conformat, iar la următorul termen a cerut ca Sorinel Constantin Marcu să fie citat de instanță în Paseo de Atizapan, nr.11, col. Jardines, C.P. 52970, Mexic. Cererea a fost admisă, iar după citare, pe 30 octombrie 2014, Tribunalul Dolj a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Constantin Marcu. Ulterior, în martie 2016, inculpatul a fost condamnat în lipsă la cinci ani şi patru luni închisoare cu executare. Sentința dată de Tribunalul Dolj a fost atacată cu apel de procurori, iar pe 8 iulie, Curtea de Apel Craiova a hotărât să-l condamne definitiv pe inculpat la opt ani și trei luni de închisoare. Pentru că nu a fost găsit pentru a fi încarcerat, Marcu a fost dat în urmărire internațională prin Interpol.
Doljeni căutați prin Interpol
Prin Interpol mai sunt căutați oamenii de afaceri Genică Boerică și Adrian Marius Berceanu, care au fugit din țară înainte să fie condamnați definitiv pentru returnări ilegale de TVA, respectiv evaziune fiscală, dar și craioveanul Aurel Grigorie, de 35 de ani, care are de executat o pedeapsă de zece ani şi 289 de zile pentru trafic de persoane. Alți craioveni urmăriți internațional sunt Iulică Firu, de 41 de ani, condamnat la zece ani de închisoare pentru trafic de persoane, şi Rodica Akbulut, de 52 de ani, condamnată la cinci ani de închisoare pentru înşelăciune, dar și Bogdan Tudoraşcu, de 30 de ani, condamnat pentru comiterea de infracţiuni cu carduri de credit.
De asemenea, o craioveancă de 38 de ani, Laura Știucă, a fost dată în urmărire prin Interpol de autoritățile din SUA, care o acuză de comiterea mai multor infracțiuni, cum ar fi conspirația în vederea comiterii de fraude bancare, furt de identitate și fraude bancare. Laura Știucă este acuzată că acționa împreună cu mai multe persoane în districtul Fairfield, Connecticut, unde au comis o serie de infracțiuni informatice, potrivit informațiilor făcute publice de autoritățile americane.
Tot recent, pe lista persoanelor căutate prin Interpol de autoritățile din Dolj a apărut și numele lui Cristian Baicu, zis „Piedone“, născut în București. În aprilie 2014, acesta a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Craiova la patru ani de închisoare într-un dosar de fraude cu carduri de credit, alături de alți zece inculpați. Baicu a fost arestat preventiv în august 2011 și a fost eliberat din arest în septembrie 2012, printr-o hotărâre a Curții Supreme, instanța care i-a interzis să părăsească țara. Ulterior, în februarie 2014, Curtea de Apel Craiova a constatat încetarea măsurii dispuse de judecătorii de la Curtea Supremă și a respins solicitarea procurorilor DIICOT de punere sub control judiciar a inculpatului. După două luni, pe 11 aprilie 2014, Cristian Baicu a fost condamnat definitiv, însă nu a fost găsit de oamenii legii pentru a fi încarcerat. Asta pentru că, între timp, plecase din țară.