Pentru al şaptea an, iubitorii de film, muzică şi gastronomie sunt invitaţi la „Divanul“ care aduce Balcanii la Craiova şi Cetate. 10 filme de lungmetraj, 26 de scurtmetraje balcanice și 3 filme de mediumetraj, cam aceasta este oferta cinematografică, la care se adaugă concerte, dezbateri şi demonstraţii gastronomice. O noutate este Proiectul 5C, destinat tinerilor critici de film din Europa. Cei cinci critici care fac parte din acest proiect vor participa la workshop-uri, Q&A-uri, proiecții și la simpozionul internațional despre film balcanic. Tema de anul acesta încearcă să ofere o altă perspectivă asupra Balcanilor, aducând în prim-plan poveştile urbane. Există o adevărată tradiţie a analizei zonei rurale a Balcanilor, care a dat mari romane, cum sunt cele ale lui Ismail Kadare, sau filme savuroase precum cele semnate de Emir Kusturica. Multe din ediţiile anterioare ale Festivalului de Film au exploatat, de altfel, acest filon. De data aceasta, organizatorii au decis să abordeze zona urbană, pentru că Balcanii au câteva oraşe-simbol generatoare de poveşti. „Ideea mi-a venit, şi m-am sfătuit cu colegii mei, pornind de la faptul că Balcanii au un parfum şi o personalitate şi în ceea ce priveşte viaţa urbană. Oraşele Sarajevo, Bucureşti, Istanbul, Atena au o personalitate a lor şi cinematografia în ultimii ani a dedicat filme mai mult oraşelor decât zonelor rurale, aşa cum se întâmpla odinioară“, a declarat Marian Țuțui, directorul artistic al festivalului.
Prin urmare, spectatorii vor putea urmări ultimul film al lui Dan Chişu – „Bucureşti non-stop“, dar şi mai multe pelicule din fosta Iugoslavie. Acestea tratează fie tema războiului care a însângerat zona în anii 90, aşa cum este cazul filmului lui Danis Tanovici, „Moarte în Sarajevo“, fie tema conflictelor identitare, ca în filmul lui Srdjan Dragoevici „Parada“.
Şi pentru că Turcia este în momentul de faţă unul dintre punctele fierbinţi ale Europei, filmele care vin din această ţară sunt cu atât mai interesante. Este vorba despre „Vedere de pe pod: Sunetul Istanbulului“, în care marele regizor german de origine turcă Fatih Akin face un portret al oraşului de pe malurile Bosforului prin prisma muzicii care străbate oraşul, de la cea orientală la rock şi hip hop, şi despre pelicula lui Sinan Cetin „Fiţi fericiţi! E un ordin!“, o comedie amară despre intruziunea brutală a politicului în viaţa privată a oamenilor.
Ca la fiecare ediţie, „Divanul“ presupune mai mult decât o serie de proiecţii de filme. Experienţa pe care participanţii o pot încerca este mai complexă şi ea cuprinde concerte, dintre care al Mariei Răducanu, de sâmbătă, de la Craiova, şi cel al lui Marius Mihalache, de luni, de la Cetate, sunt, fără îndoială, cap de afiş. Peste toate se adaugă şi experienţa culinară care alătură elemente gastronomice din Balcani într-o simbioză fericită.
Cu filmul pe divan
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei