2.8 C
Craiova
marți, 14 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljA început Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare

A început Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare

Sute de craioveni au admirat joi seară cele 120 de exemplare canine din 11 ţări care au defilat în parada organizată în Piaţa „Fraţii Buzeşti“ din Centrul Vechi, la deschiderea oficială a Campionatului Mondial al Echipelor Canine de Salvare. Organizatorii au oferit un spectacol de excepţie asigurat şi prin participarea Clubului Motocicliştilor din Craiova cu 20 de motociclete de colecţie care au însoţit parada cu steagurile tuturor ţărilor participante. Joi a avut loc tragerea la sorţi a participării în concurs, iar timp de două zile se vor desfăşura concomitent probele de căutare-salvare din dărâmături și proba de obedienţă/dexteritate.

22 de echipe de salvare din Japonia, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, România, Suedia şi Ungaria concurează pentru titlul mondial, în competiţie aflându-se campionii mondiali sau vicecampionii mondiali din alte ediţii care au venit la Craiova să-şi păstreze sau să-şi redobândească titlul. „Faptul că pentru prima dată într-o ediţie de campionat mondial, noi am reuşit, printr-o strategie de marketing şi de imagine, să punem în valoare oraşul şi nu am făcut o deschidere tipică pe stadion, ci chiar în centrul oraşului, a surprins pe toată lumea, atât pe observatorii străini, cât şi pe concurenţii sau oficialii organizaţiilor mondiale, ai organizaţiilor chinologice de salvare, inclusiv cele umanitare, pe cei de la ONU. Avem aşadar în competiţie 22 de echipe, peste 120 de câini din 11 ţări care au venit la Craiova încercând să-şi păstreze sau să-şi redobândească titlul de campioni mondiali. Această ediţie reprezintă o rampă de lansare şi înscriere într-o bază mondială de date pentru a participa la misiunile reale de căutare, salvare. Este cel mai înalt nivel de pregătire, un campionat mondial înseamnă cea mai bună pregătire pentru o misiune reală. Extragerea a fost o surpriză, nu se ştia programul competiţiei, nu se ştiau echipele, nu se ştia zona pe care vor concura. Le-au aflat înainte de deschiderea oficială, nu au putut să facă nici un fel de pregătire, nici un fel de strategie, a fost nevoie să se adapteze imediat. Timp de două zile se vor desfăşura concomitent probele de căutare-salvare din dărâmături, proba de obedienţă/dexteritate care se vor organiza sincron tocmai ca să nu se știe clasamentul, să nu se știe ce a făcut concurenţa, ce punctaj a obţinut. Îi aşteptăm alături de noi pe toţi iubitorii de câini. Din prima zi a competiţiei am avut surpriza să avem zeci de craioveni iubitori de animale alături de noi, curioşi să vadă cum se desfăşoară un campionat mondial“, a declarat Liviu Ionescu, președintele Centrului Național de Educare Canină (CNEC).
Este pentru prima dată când o astfel de competiţie se desfăşoară într-o ţară est-europeană. România va fi reprezentată exclusiv din craioveni: Carmen Popescu cu labradorul retriever Oscar Liguard, Ovidiu Ionescu cu ciobănescul belgian Life Trasilvana şi Mihnea Stănescu cu ciobănescul belgian Joker Taz. România participă la secţiunea TOP, ceea ce presupune că echipele trebuie să treacă prin toate probele de concurs. Echipa României a fost selectată în urma unor calificări, precalificări, campionate naţionale şi internaţionale.

Frans Jansen, preşedintele Federaţiei Chinologice Internaţionale, încântat de competiţia din Bănie

Echipele de salvare vor fi evaluate de cei mai buni şase arbitri din lume: Detlef Kühn din Germania (arbitru coordonator), Alois Russegger (Austria), Anatoly Trubchaninov (Ucraina), Walter Hoffmann (Germania), Patrick Villardry (Franţa) şi Peter Reding (Elveţia).
„Este o competiţie extrem de importantă la care participă câini campioni din mai multe ţări ale lumii. Cei mai buni câini sunt atât de bine antrenaţi, încât pot participa la misiuni reale de căutare, de salvare. Nu este greu să pregăteşti un câine dacă ai dexteritate, abilitate în lucrul cu acesta şi multă răbdare. Aceşti câini prezenţi la Craiova sunt pregătiţi să găsească victime în caz de calamităţi. Îmi place mult Craiova, nu este doar un oraş vechi, ci unul foarte frumos, cu oameni extrem de ospitalieri, de prietenoşi. Este foarte plăcut să fiu prezent aici, este pentru a doua oară când vizitez Craiova. Am fost prima dată în februarie, când am avut primele întâlniri legate de organizarea competiţiei“, a spus Frans Jansen, preşedintele Federaţiei Chinologice Internaţionale (FCI Rescue Dog Commission).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS