3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjul a rămas cu doar trei agenţi economici mari

Gorjul a rămas cu doar trei agenţi economici mari

CEO este cel mai mare angajator din Gorj şi din ţară (Foto: Eugen Măruţă)
CEO este cel mai mare angajator din Gorj şi din ţară (Foto: Eugen Măruţă)

Judeţul Gorj are de cinci ori mai puţini agenţi economici mari, faţă de 2008 – 2009. Atunci erau activi la nivelul judeţului peste 15 agenţi economici consideraţi mari, având în vedere cifra de afaceri şi numărul de angajaţi. Condiţiile economice ale ultimilor ani i-au determinat pe agenţii economici respectivi să îşi restrângă sau să îşi înceteze activitatea. Astfel, potrivit directorului executiv al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj, în momentul acesta, în judeţul Gorj mai există doar trei agenţi economici mari, toţi cu sediul la Târgu Jiu. Este vorba de Complexul Energetic Oltenia, ARTEGO SA şi compania LUZAN. Din categoria mari contribuabili au ieşit firme din domeniul comerţului, transporturilor sau producţiei de mobilă.

Luzan, lider în domeniul distribuţiei de tutun

Societatea LUZAN a fost înfiinţată în 1992 sub denumirea de SC OLG STAR IMPEX SRL, iar din iulie 2008 funcţionează sub denumirea de SC LUZAN LOGISTIC SRL, având ca obiect principal de activitate „Comerţul cu ridicata al produselor din tutun“. Compania a ajuns la statutul de mare contribuabil ca urmare a colaborării cu producători precum British American Tabacco, JT International, LUZAN LOGISTIC fiind principalul distribuitor al brandului Amigo în judeţele Gorj şi Mehedinţi. LUZAN acoperă judeţele Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi zona Valea Jiului. S-a mai ocupat şi de închirierea şi subînchirierea de imobile şi terenuri situate în Târgu Jiu şi Rovinari. Din grupul LUZAN LOGISTIC SRL mai fac parte LUZAN COM SRL, Rentoffice SRL şi SC LUZAN Distribution SRL.

Artego, principalul exportator al judeţului

ARTEGO este lider autohton pe piaţa benzilor de transport şi unul dintre cei mai mari producători de articole tehnice din cauciuc din lume. Firma ARTEGO SA are o tradiţie de peste 40 de ani în domeniul produselor din cauciuc, înfiinţându-se în 1973 pe platforma industrială de nord a oraşului Târgu Jiu. ARTEGO este deţinută în proporţie de 75% de salariaţi, restul de 25% reprezentând alţi acţionari. A avut în ultimii ani un număr mediu de 1.200 de salariaţi. Compania şi-a diversificat activitatea în ultimii ani, intrând în domeniul producţiei de lapte şi produse lactate şi a încercat la un moment dat să construiască şi un lanţ de magazine alimentare. ARTEGO preia în continuare o cantitate însemnată de lapte de la producătorii locali, pe care îl procesează în fabrica de la Târgu Jiu. Firma este însă principalul exportator al judeţului Gorj de benzi şi produse din cauciuc, precum şi importator (cauciuc – materie primă).

CEO îşi reduce numărul de salariaţi

Complexul Energetic Oltenia (deţinut în procent de 77% de Ministerul Energiei) rămâne în top trei la nivel naţional ca număr de angajaţi. De asemenea, Complexul Energetic Oltenia se află în top trei şi în ceea ce priveşte consumul de energie electrică, fiind atât un producător de energie electrică, cât şi un consumator important al Sistemului Energetic Naţional, situându-se pe locul al treilea după Alro Slatina şi Arcelor Mittal Galaţi. În momentul înfiinţării, Complexul Energetic Oltenia (anul 2012) avea 21.000 de angajaţi, iar în prezent mai sunt 15.200. Un număr de 700 dintre aceştia au primit însă preavizele, iar din 19 septembrie urmează să fie disponibilizaţii colectiv. Programul de concedieri colective va continua şi în anii următori, însă nu au fost stabilite deocamdată cifrele aferente fiecărui an. Complexul Energetic Oltenia deţine cariere miniere în Gorj şi Mehedinţi, peste 90% din activitatea minieră desfăşurându-se în Gorj şi patru termocentrale, respectiv două în Gorj şi două în Dolj.

218 agenţi economici mijlocii

Marin Ciumag, directorul executiv al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj, a mai spus că în judeţ îşi mai desfăşoară activitatea 218 agenţi economici mijlocii. La nivelul judeţului sunt înregistraţi în total, în prezent, 13.456 de agenţi economici. Dintre aceştia, doar o mie sunt inactivi. Faţă de primele opt luni ale anului trecut se constată o creştere cu 154 de firme noi. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj are de recuperat de la datornici pete 80 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS