3.7 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMisterul cozilor de la Pașapoarte

Misterul cozilor de la Pașapoarte

 

În anul 2006 și-au făcut pașapoarte circa 40.000 de doljeni, valabile zece ani, în ideea că în 2007 vor putea călători peste tot, după intrarea României în UE. Anul acesta au expirat, astfel că mulți vin în țară să și le preschimbe. În plus, autoritățile doljene susțin că s-au născut foarte mulți copii în străinătate, în special în Italia și Spania, iar părinții sunt obligați să le schimbe des pașapoartele. Mulți solicită pașapoarte temporare pentru copii, astfel că acestea se înnoiesc anual. 

Aglomerația la Serviciul de Pașapoarte Dolj, de pe strada Amaradia persista, ieri, însă cozile erau mai bine… organizate, iar în incintă și-au făcut apariția reprezentanții unei firme de pază. Un ghișeu este strict pentru eliberările de pașapoarte, iar la alte trei ghișee se depun cereri pentru eliberarea respectivelor documente.
În urmă cu mai bine de o săptămână, GdS a scris despre aglomerația de la ghișee. La vremea respectivă, unii doljeni stăteau și opt ore la coadă, cu copii de câțiva ani. După intervenția GdS, Prefectura Dolj – în subordinea căreia este Serviciul de Pașapoarte – a trimis a doua zi Jandarmeria și Poliția, iar cozile s-au mai diminuat. Ieri, oamenii erau mai organizați și nu mai stăteau la coadă de pe la 1.00 – 2.00 noaptea. Până la ora 9.00 fuseseră emise circa 70 de bonuri de ordine. Diferența față de perioadele foarte aglomerate este că persoanele care primesc bonuri de ordine sunt îndrumate să revină în incintă după două – trei ore, când le-ar veni rândul să li se proceseze documentele, astfel că oamenii nu mai stau la cozi în instituție de dimineața până seara. Aglomerația persistă pentru că vin cetățeni pe tot parcursul zilei să depună cereri pentru eliberarea de pașapoarte.
Părerile celor de la cozile de la ghișee erau împărțite. O familie care lucrează în străinătate stătea la rând de la 8.30. „Stăm de o jumătate de oră. Avem bonurile cu numerele 12 și 13 și încă nu ne-a venit rândul. Nu prea merge repede“, a spus Duță Iliuță. „Am venit de 10 minute. Pentru o nepoțică am venit. Merge mai repede“, a spus Mariana Eftenie.
Presiune mare este și pe funcționarii de la ghișee, care au fost nevoiți să își anuleze concediile ca să facă față „valului“ mare de cereri de pașapoarte înregistrate luna aceasta și să fie atenți când procesează solicitările cetățenilor.

De ce au fost multe cereri anul acesta

Potrivit comisarului-șef Nelu Marinoia, de la Serviciul de Pașapoarte Dolj, pe primele trei săptămâni din luna august a acestui an au fost eliberate 4.200 de pașapoarte, față de 2.900 de astfel de acte eliberate în același interval din anul 2015. În plus, cererea de pașapoarte a venit de la o multitudine de părinți din Dolj care au copiii născuți peste graniță, precum și de la persoane cărora le expiră anul acesta pașapoartele emise în 2006, când a fost un val de eliberări, atunci când mulți cetățeni s-au pregătit de aderarea României la UE (care s-a produs în 2007) dorind, probabil, să călătorească sau să muncească în diverse țări.
„În urmă cu zece ani a fost eliberat un număr foarte mare de pașapoarte, peste 40.000, iar anul acesta s-au prezentat pentru înnoirea pașapoartelor respective. De asemenea, anul acesta am avut cereri de pașaport pentru un număr foarte mare de copii, aș putea spune un număr impresionant de copii născuți în străinătate, în diverse țări, cum ar fi Spania, Italia și celelalte țări ale Uniunii Europene“, a mai spus comisarul-șef Nelu Marinoia. El a precizat că tot peste 200 de cereri de pașapoarte se procesează pe zi, numai că oamenii vin treptat la ghișee, pe tot parcursul zilei.

Cum se pot plăti on-line taxele pentru pașaport

De anul acesta, taxele pentru eliberarea pașapoartelor se pot plăti de la distanță prin internet banking sau cu cardul, de la computerul de acasă. Numai că aceia care fac plata taxelor prin internet banking sau cu cardul trebuie să aducă la Serviciul de pașapoarte dovada că s-a făcut plata în contul respectiv din Trezorerie fie cu extrasul de cont, fie cu ordinul de plată care atestă că s-au plătit banii. „În momentul în care face plata prin internet, persoana listează un extras de cont pe care îl pune la dispoziția autorităților. Verificările ulterioare le efectuăm noi. Dacă nu au intrat banii în cont, bineînțeles că nu se face pașaportul. De regulă, banii intră destul de repede în contul respectiv, chiar a doua zi după ce se face plata. Oamenii au început să afle de acest sistem și au început să se obișnuiască să plătească taxele prin internet, mai puțin cei din localitățile limitrofe“, a spus, ieri, comisarul-șef, Nelu Marinoia.
De anul acesta, taxele nu se mai plătesc la CEC, ci se achită la ghișeele de la Trezorerie, respectiv de la Poștă. Zilele trecute, Trezoreria Craiova a informat că s-au introdus POS-uri la ghișee și se poate plăti cu cardul taxa pentru pașaport, permis, cazier judiciar.

Cozi imense la caziere

În aceeași clădire, Serviciul de eliberare a cazierului judiciar, ce aparține de Poliție, are aceleași două ghișee, unde oamenii stau de două ori la rând. O dată pentru a lua cererea și a o completa, iar a doua oară pentru a plăti taxa de 10 lei. Luni după-amiază, sistemul s-ar fi blocat, iar cei care stăteau la rând au fost trimiși acasă.
„Stau de la 8.30 la rând, că atunci a început programul, dar noi suntem aici mai devreme de acea oră. Ieri (luni- n.r.) am mai luat o dată coada la rând, am stat și după pauza de la prânz, și ni s-a spus că nu mai merge sistemul, că s-a blocat. Și am plecat acasă“, a spus Daniel Popa. O soluție pe care o văd cetățenii este „să fie mai mulți funcționari, cu mai multe ghișee, că în fiecare an se face aglomerație“. Anul acesta este prima dată când vin. Dacă ar avea funcționari să lucreze mai mult ar fi mult mai bine pentru toată lumea“, a spus Rodica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS