Canalul de protecție împotriva inundațiilor din partea de nord a orașului Craiova s-a transformat de-a lungul timpului în groapă de gunoi. Locuitorii din zonă se plâng de mirosurile grele și de mizeria care atrage rozătoarele, dar și de nepăsarea autorităților. Ei solicită ca autoritățile locale să salubrizeze zona sau să astupe canalul. Aceștia uită însă că, în mare parte, canalul s-a transformat în groapă de gunoi și din cauza unora dintre localnici, care confundă domeniul public cu ghena de gunoi.
Nu mai scăpăm de groapa de gunoi de lângă casă, spun cei mai mulți dintre locuitorii de pe strada Mălinului și Carpenului din cartierul craiovean Bariera Vâlcii. În realitate, această „groapă“ este canalul de protecție împotriva inundațiilor din partea de nord a orașului, construit în perioada comunistă. În timp, canalul a fost transformat în groapă de gunoi, un adevărat focar de infecție pe unde mișună rozătoarele, iar mirosul e greu de suportat. Localnicii se plâng și spun că autoritățile nu ridică un deget ca să rezolve într-un fel sau altul această situație, care durează de câțiva ani. „Aici se aruncă mereu gunoaie. Vin din toate părțile și aruncă tot felul de resturi, moloz, hoituri. Miroase îngrozitor. Sunt rozătoare, câini, dar nu vine nimeni nici să curețe, nici să modernizeze. Eu locuiesc aici de șase ani și nu am văzut nici o mișcare să deratizeze, să adune. Toți vecinii sunt deranjați, iar de la primărie nu avem nici un răspuns. Acest canal a fost făcut să preia apele pluviale și să prevină eventuale inundații ale orașului. Între timp, orașul s-a extins și canalul nu-și mai are rostul“, spune proprietarul imobilului de la numărul 112 de pe strada Mălinului.
Craiovenii care locuiesc aici spun că persoanele care aruncă mizeria în canalul dezafectat merg pe principiul că dacă au aruncat alții înaintea lor de ce să nu arunce și ei ?
„Sunt zone ale canalului pline cu gunoaie, aduse probabil de unii dintre vecini care încearcă să scape mai ușor de mizeria din propria gospodărie, dar și de persoane venite din zone mai îndepărtate. Eu știu că localnicii de pe strada noastră au contract cu Salubritatea. Nu pot spune cu certitudine cine aruncă gunoiul în acest canal. Oamenii merg pe ideea că este un loc necurățat și de ce să nu arunce și ei? Vara miroase greu, fiindcă sunt diverse obiecte, cadavre de animale sau lucruri organice care emană un miros urât. Eu nu am făcut sesizări către administrația locală, dar am înțeles că vecinii mei s-au plâns. Concluzia este că trebuie făcut ceva cu acest canal care are o întindere de câțiva kilometri“, spune Dragoș Iliescu, localnic.
Se mai salubrizează din când în când
GdS semnala această problemă de acum câțiva ani, mai precis din anul 2014, când localnicii de aici se plângeau de faptul că în canalul adânc de câțiva metri se aruncă gunoi atât cu roaba, de către o parte a vecinilor, cât și cu raba. Atunci, reprezentanții ABA Jiu recomandau administrației locale să astupe acest canal. „El nu-și mai are rostul. A fost făcut în trecut pentru a prelua apele care vin de pe dealurile din zonă. Acum, aici s-a construit foarte mult și nu mai există acest pericol de inundații. Canalul se găsește în administrarea Primăriei Craiova. Recomandarea ar fi ca el să fie acoperit pentru că se transformă în timp în groapă de gunoi“, a afirmat Marin Tălău, reprezentant ABA Jiu.
Cu toate aceste recomandări, administrația locală craioveană nu a făcut altceva decât să mai trimită din când în când pe strada Mălinului și strada Carpenului serviciul de salubrizare al orașului. „Cele două străzi, Mălinului și Carpenului, precum și marginile canalului sunt salubrizate periodic cu lucrătorii noștri, dar și cu beneficiari ai venitului minim garantat, având în vedere că nu sunt incluse în planul zilnic de acțiune. SC Salubritate Craiova SRL nu deține utilaje specializate pentru ridicarea acestor deșeuri existente în acest canal, nefiind inclus în caietul de sarcini aferent acestei activități“, a precizat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.