3.4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFugarul Genică Boerică, citat de instanță într-un alt dosar penal

Fugarul Genică Boerică, citat de instanță într-un alt dosar penal

Condamnat definitiv în două dosare penale, Genică Boerică se află pe lista persoanelor urmărite internațional prin Interpol
Condamnat definitiv în două dosare penale, Genică Boerică se află pe lista persoanelor urmărite internațional prin Interpol

Urmărit internațional prin Interpol, omul de afaceri craiovean Genică Boerică a fost citat prin publicitate de Curtea de Apel București, instanță pe rolul căreia se află un dosar privind o serie de tranzacții fictive cu utilaje. Boerică a fugit din țară înainte să fie condamnat definitiv la șase, respectiv zece ani de închisoare în alte două dosare penale.
Curtea de Apel Bucu­rești încearcă să dea de urma omului de afaceri craiovean Genică Boerică, judecat alături de alți 29 de inculpați într-un dosar de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.
Procurorii anticorupție au reținut că, în februarie 2007, inculpaţii Sorinel Brînză, Dora Oglindă, Gabriel Mohanu şi Cătălin Vasile Alaciu au preluat controlul asupra SC RAT COMPANY SRL Baia Mare, firmă ce avea ca principal obiect de activitate închirierea şi leasingul de maşini şi echipamente pentru construcţii. Ulterior, cei patru inculpați „au constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop inducerea în eroare a unui număr de opt societăţi de leasing cu privire la existenţa bunurilor ce urmau a fi livrate, prin crearea aparenţei existenţei utilajelor.
Concret, în perioada februarie-septembrie 2008, activitatea SC RAT COMPANY SRL Baia Mare a fost aparenta vânzare de utilaje industriale (concasoare, excavatoare, buldoexcavatoare) către diverse societăţi comerciale, prin obţinerea unor finanţări de tip leasing de la societăţile de specialitate înşelate“, după cum au precizat anchetatorii. Printre cumpărătorii de utilaje inexistente s-au aflat și Genică Boerică și Ioniță Troacă, reprezentanţi ai SC MEDEIRA CONSTRUCT SRL.
Mai exact, reprezentanţii legali ai firmelor beneficiare, printre care și Boerică, în înţelegere cu inculpaţii, prezentau firmelor de leasing acelaşi utilaj de mai multe ori, de obicei într-un show-room, fiind înlocuite doar plăcuţele cu datele de identificare ale utilajelor. Mai departe, firme beneficiare, printre care și SC MEDEIRA CONSTRUCT SRL, achitau bunurile inexistente prin contracte de leasing încheiate cu firme de profil. În acest fel, au fost vândute fictiv 60 de utilaje prin 45 de operaţiuni de tranzacţionare, prejudiciul total fiind de 9.830.065 de euro.
În iunie 2014, Boerică a fost condamnat de Tribunalul București la patru ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar ceilalți 29 de inculpați au primit pedepse între un an și șase luni și zece ani de închisoare.
Sentința a fost atacată cu apel de inculpați și procurori, în prezent dosarul fiind pe rolul Curții de Apel București. La ultimul termen de judecată, judecătorii bucureșteni au dispus citarea prin publicitate a lui Boerică, unul dintre inculpații care a formulat apel în acest dosar. „Boerică Genică, cu ultimul domiciliu în Craiova, este chemat în această instanţă, camera P85 – Vasile Papadopol, în ziua de 07.09.2016, Completul S2 C 11 A Continuitate, ora 13.00, în calitate de apelant“, a comunicat instanța. Dacă Boerică nu se va prezenta la termenul de pe 7 septembrie, acesta va fi judecat în lipsă.

Condamnat definitiv, urmărit prin interpol

Genică Boerică a fost dat în urmărire internațională la începutul anului 2014, după prima condamnare definitivă.
La sfârşitul lunii ianuarie 2014, același Genică Boerică era condamnat definitiv de Curtea Supremă la zece ani de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro. În acelaşi dosar, Florentin Şargarodschi a primit o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, iar Elena Popa, fosta contabilă a lui Boerică, a fost condamnată la doi ani de închisoare. În schimb, Vasile Stănescu (soţul Niculinei Stoican), a fost condamnat la şase ani de închisoare. Ceilalţi inculpaţi din acest dosar – patru egipteni, doi iordanieni, un iranian şi un irakian – au primit pedepse între un an şi zece luni şi doi ani şi şase luni de închisoare. După condamnare, Boerică nu a fost găsit pentru a fi încarcerat și a fost dat în urmărire prin Interpol.
Câteva luni mai târziu, pe 28 aprilie 2014, magistraţii de la Curtea de Apel Craiova l-au condamnat pe Boerică într-un alt dosar penal, în care a fost acuzat, alături de trei inculpați, de comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în scopul obţinerii ilegale de rambursări TVA de peste trei milioane de lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. În acest dosar, Boerică a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare, Dorian Prie – la trei ani, iar Radu Drăgan şi Florentin Şargarodschi au primit câte doi ani de închisoare cu executare. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea de la Boerică a sumei de 706.892 de lei.

Judecată pe banii lui Boerică

Pretențiile civile ale celor opt societăți de leasing s-au judecat într-un dosar separat, tot la Tribunalul București. În septembrie, anul trecut, instanța a dispus ca inculpații să înapoieze banii obținuți fraudulos de la cele opt societăți de leasing. În ceea ce-l privește pe Boerică, acesta a fost obligat să achite SC Țiriac Leasing IFN SA, împreună cu alți 11 inculpați și SC RAT COMPANY SRL, suma totală de 693.770 de euro. Și în acest dosar a fost formulat apel, o sentință definitivă urmând să fie dată tot de Curtea de Apel București.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS