3.4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNereguli la achiziții publice în Oltenia

Nereguli la achiziții publice în Oltenia

Spitalul de Urgență din Vâlcea a primit cele mai multe amenzi din Oltenia, pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Din totalul amenzilor de 160.000 de lei, unitatea sanitară a plătit 80.000 de lei, dar a contestat întreaga sumă în instanță.
Spitalul de Urgență din Vâlcea a primit cele mai multe amenzi din Oltenia, pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Din totalul amenzilor de 160.000 de lei, unitatea sanitară a plătit 80.000 de lei, dar a contestat întreaga sumă în instanță.

Mai multe autorități publice din Oltenia au fost amendate de către ANAP cu sume impresionante, ca urmare a unor deficiențe descoperite în procedurile de achiziții publice. Unele instituții nu organizau licitații în SEAP, altele adoptau proceduri de negociere de urgență, fără să publice anunțul în SEAP. Puține au contestat amenzile.
Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a dat publicității lista cu instituțiile publice amendate pentru nereguli privind procedurile de achiziții publice efectuate în 2012, 2013 și 2014. Din cele 108 instituții din țară amendate de ANAP, 13 au fost din Oltenia, cele mai multe fiind primării din Vâlcea, urmate de altele din Mehedinți, Dolj și Olt.

Spitalul de Urgență Vâlcea – amenzi uriașe de 160.000 de lei

Cele mai multe amenzi din Oltenia au fost primite de Spitalul Clinic de Urgență Vâlcea, care a fost sancționat cu sume cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei pentru mai multe contracte încheiate cu furnizori de medicamente și materiale sanitare fără să fie respectate prevederile OUG 34/2006 actualizată privind procedurile de achiziții publice. Totalul amenzilor aplicate de ANAP spitalului din Vâlcea a ajuns la 160.000 de lei. ANAP susține că spitalul a fost sancționat pentru „neîncadrarea în prevederile art. 122 din OUG nr. 34/2006, pentru atribuirea contractului prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare“, adică ar fi procedat la negociere directă cu furnizorii de medicamente și materiale, fără să publice în SEAP anunț de participare.

Cei de la spital se disculpă

„Nu au fost deficiențe, din punctul nostru de vedere. S-a invocat o anumită chestiune pe proceduri de situații de urgență. Cei de la ANAP au constatat că un bolnav cu metastază osoasă, care avea nevoie de trei flacoane de Helcade, trebuia să aștepte 90 de zile să facem licitație deschisă. Noi am organizat o procedură de achiziție de urgență, așa cum este prevăzut în lege, iar dânșii ne-au spus că a durat trei-patru-cinci zile până am făcut-o, că nu mai era urgență, și doreau să facem licitație deschisă. Absolut toate amenzile sunt contestate la Tribunalul București“, a precizat șeful Serviciului Achiziții Publice din cadrul Spitalului de Urgență Vâlcea, Dan Voicu. De la Departamentul de relații cu publicul al spitalului s-a comunicat către GdS că s-au plătit către ANAP amenzi de 80.000 de lei, din totalul de 160.000 de lei, dar că „această plată nu înseamnă asumarea procesului-verbal“.
Zeci de mii de flacoane cumpărate fără licitație

Totuși, ANAP a descoperit la unitatea sanitară din Vâlcea contracte fără licitație pentru achiziționarea a 20.000 de flacoane de glucoză, precum și mai multe medicamente și materiale sanitare cumpărate tot prin negociere directă. Despre respectivele cazuri, Dan Voicu a precizat că spitalul a organizat procedură de negociere cu trei firme furnizoare de pe piață, fără să organizeze licitație prin SEAP, pe motiv că nu era bugetul aprobat pe anul respectiv și nu putea să organizeze licitație. El a motivat că situații similare cu cea de la Vâlcea s-au constatat în mai multe spitale din țară, pe motiv că atunci când este nevoie de medicamente care să salveze viața unor pacienți s-au organizat negocieri directe în procedură de urgență, iar dacă situația este similară în mai multe spitale din țară, ar trebui ca ANAP să țină cont de asemenea aspecte. „De acum înainte, în cazuri similare, spitalul va proceda tot la aplicarea procedurii de achiziții în regim de urgență“, a spus Voicu.

Licitație anulată la Corabia

În orașul Corabia (Olt), ANAP a dispus anularea procedurii de atribuire, pentru contractul „Promovarea patrimoniului cultural și turistic din orașul Corabia, prin modernizarea Parcului Central“, pe motiv că primăria nu ar fi transmis în SEAP, în termenul legal, rezultatul procedurii privind atribuirea directă. ANAP a amendat Primăria Corabia cu 40.000 de lei din cauza acestor nereguli.
Primăria Corabia ne-a transmis că a contestat amenda, iar procesul este pe rol, precizând că licitația a fost anulată „pentru că au fost depuse oferte inacceptabile și/sau neconforme. Licitația a fost repetată ulterior, în mod legal, cu anunț pe SEAP, iar câștigătorul nu a fost contestat“.

La Predești nu se organizau licitații prin SEAP

ANAP a amendat cu 10.000 de lei primarul din comuna Predești, județul Dolj, pentru neutilizarea mijloacelor electronice în procedurile de achiziții publice. Edilul Florian Șerban a plătit amenda din banii proprii, fără să o conteste. „Noi am utilizat mijloacele electronice, dar nu am respectat procentul. Legea spune că trebuie minimum 60% să fie… (prin SEAP – n.r.). Noi am organiza în procent sub 40%. Am remediat deficiențele și orice achiziție publică pe care a facem o raportăm pe SEAP. Depășim 60% în acest an. Am plătit amenda din banii mei“, a declarat primarul din Predești.

În Bechet, nereguli la achiziția stâlpilor de iluminat public

În orașul doljean Bechet, ANAP a descoperit nereguli la contracte din 2012 de achiziție a stâlpilor de iluminat public. ANAP a constatat că Primăria Bechet a procedat la „divizarea contractului de achiziție publică, în contracte de valoare mai mică, cu scopul de a evita aplicarea prevederilor din OUG nr. 34/2006“. În 2012, Primăria Bechet a divizat achiziția de stâlpi de iluminat în patru contracte distincte, ca să nu mai organizeze licitație. Primăria a fost amendată cu 50.000 de lei pentru această neregulă și cu încă 20.000 de lei pentru „inexistența compartimentului intern specializat în domeniul achizițiilor publice“. Actualul primar din Bechet, Adrian Glăvan, a precizat pentru GdS că s-au plătit amenzile stabilite de ANAP, s-au remediat deficiențele, dar că acele contracte au fost întocmite pe vremea fostului primar, Gheorghe Ionele. Contactat de GdS și întrebat de ce a fost scindat în patru un contract de achiziție a stâlpilor de iluminat din Bechet, fostul edil a precizat: „Nu îmi amintesc exact de ce s-au făcut patru contracte. Știu că au venit cei de la Curtea de Conturi în control și ei au sesizat ANAP despre aceste achiziții“.
ANAP a mai descoperit nerespectarea legislației privind achizițiile publice la primăriile din comunele Sisești, Voineasa, Stângăceanu, Poroina Mare și municipiul Drobeta Turnu-Severin, toate din județul Mehedinți, precum și la cele din comuna Izvoarele (Olt), comuna Zătrani și orașul Băbeni (Vâlcea).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS