5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljClase pregătite pentru noul an şcolar

Clase pregătite pentru noul an şcolar

Aşa îşi întâmpină elevii Şcoala din Ghindeni (Foto: Lucian Anghel)
Aşa îşi întâmpină elevii Şcoala din Ghindeni (Foto: Bogdan Grosu)

Începutul de an școlar îi ia mereu prin surprindere pe conducătorii unităților școlare, dar și pe autorități, care trebuie să aloce fonduri pentru modernizările sau măcar pentru reparațiile curente. Sunt însă localități în județul Dolj care stau mai bine la acest capitol pentru că unitățile școlare au fost reabilitate și modernizate în anii trecuți.

Am trecut în aceste zile pragul unora dintre unitățile de învățământ din localitățile doljene Dioști, Leu, Coșoveni și Ghindeni, unde am găsit mai mult liniște decât forfotă. La unele școli se terminase curățenia, la altele mai era de dat cu mătura, de șters praful, de reparat pe ici pe colo, de debarasat tot felul de obiecte, cum ar fi scări, chiuvete, scaune și mese rupte.

În localitatea Dioști, școala gimnazială a fost modernizată anul trecut, când s-a schimbat tocăria și s-a pus centrală termică. Îmbunătățirile au continuat și în această vară, după cum spun reprezentanții unității de învățământ. „Pentru anul școlar 2016-2017 s-au făcut o serie de lucrări. S-a instalat o centrală termică, s-au pus geamuri termopan, s-au făcut lucrări la toaletele care deservesc școala centrală. Au fost prinse în aceste reabilitări și structurile, grădinița din localitate, dar și unitățile din Radomir și Ciocănești. Banii au venit din partea primăriei. Acum suntem în proces de a obține autorizația ISU, care este o cheltuială destul de mare pentru noi. Am primit filtrele pentru apă ca să asigurăm apă potabilă copiilor. Am primit manualele pentru acest început de an școlar. Ce-i drept nu le avem pe toate, dar urmează să mai primim. Rechizitele încă nu le-am primit, dar în fiecare an elevii cu probleme primesc rechizite. Avem aproximativ 160 de elevi prinși în procesul de învățământ. Din păcate, numărul copiilor este în descreștere“, spune Daniela Pasăre, consilier educativ al Școlii din Dioști. O bulină neagră are însă grădinița din localitate, care arată cu doar două zile înainte de începutul de an școlar ca un depozit de vechituri. Măsuțele pentru cei mici nu au fost așezate, iar pe hol și în toalete stau depozitate chiuvete vechi, tâmplărie veche, găleți cu gunoi și alte obiecte dezafectate.

Școala din Leu, reabilitată

Școala gimnazială „Nică Barbu Locusteanu“ din localitatea Leu a fost recent reabilitată. „Învățământul a fost o prioritate pentru primărie, pentru consiliul local, pentru că avem o responsabilitate față de tinerii din localitate. Interiorul școlii de centru a fost refăcut în totalitate, s-au schimbat podelele, s-a pus gresie, s-au modernizat băile, am împrejmuit cu gard curtea școlii, am modernizat centrala, am anvelopat întreaga clădire. În paralel am renovat o grădiniță despre care pot spune că arată la standarde de mediu urban. Aici mai avem de obținut avizele de funcționare și ne gândim în perspectivă să facem un after school. Acum, pe ultima sută de metri, am tuns iarba, am mai dat cu var unde era necesar. Este loc și de mai bine“, a declarat Iulian Cristescu, primarul localității Leu. Acesta este completat de directorul unității școlare, care spune că unitatea de învățământ își așteaptă elevii cu manualele pe bănci. „Începutul de an este în parametrii pe care ni i-am stabilit. Localul arată într-o stare destul de bună, este loc și de mai bine, dar la acest moment sălile de clasă sunt amenajate corespunzător. Școala gimnaziala „Nică Barbu Locusteanu“ este organizată în șase structuri, două pentru gimnaziu și patru grădinițe. Majoritatea au dotări bune. Clădirea principală a fost reabilitată recent, a fost anvelopată, s-a schimbat centrala. În privința manualelor le avem pe toate, cu excepția manualelor de clasa a IV-a. Am înțeles că ar fi probleme la nivel de minister. Pentru școala de centru mai este necesar să obținem avize pentru această anvelopare“, a afirmat Eugen Răduț, directorul Școlii gimnaziale „Nică Barbu Locusteanu“ din comuna Leu.

Doar o curățenie generală

Și la unitățile școlare din comuna Coșoveni și Ghindeni retușurile au fost lăsate pentru pe ultima sută de metri. Se dădea cu mătura, se tundea iarba din curtea interioară, se ștergea praful și se dădea cu mopul. Ca la mai toate școlile din județ, autorizația de securitate la incendiu încă nu a fost obținută.

„La Școala gimnazială Coșoveni suntem cu pregătirile spre sfârșit. În acest an s-au dat în folosință două clase noi. S-a făcut hidroizolație și s-a vopsit fațada. S-a luat inclusiv mobilier pentru cele două clase. Lucrările s-au făcut cu fonduri de la guvern. Cu fonduri de la bugetul local am făcut un teren multisport, am amenajat intrarea profesorilor. În fața intrării pentru elevi s-a făcut o platformă betonată, unde vom așeza pavele. În privința manualelor, am înțeles de la conducerea școlii că au luat o parte din manuale și urmează să mai primească. Am făcut investiții de la bugetul local la una dintre grădinițele comunei. Aici am reparat tot interiorul. Clădirile sunt pregătite de începutul anului școlar. În aceste zile am lucrat la partea de curte și în fața școlii, unde s-a tuns iarba, s-a făcut curat cu persoanele de la ajutorul social. Recunosc nu avem aviz de la ISU. Aveam, dar în momentul în care am făcut această extindere la clădirea școlii trebuie să obținem altă autorizație de securitate la incendiu. Sper să rezolvăm până la sfârșitul anului această problemă“, spune Nicu Coandă, primarul localității Coșoveni.

Școala din Ghindeni
Școala din Ghindeni

Pentru acest început de an școlar, Școala din Ghindeni a fost salvată de modernizările pe fonduri europene făcute de anul trecut. Autoritățile și conducerea școlii au avut în grijă doar curățenia generală a celor două locații: școală și grădiniță.
„Școala este pregătită. Unitatea a fost reabilitată de anul trecut cu fonduri europene, s-a făcut acoperișul, s-a pus tâmplărie PVC, sistem de încălzire, centrală termică, mobilier pentru copii. În acest an s-a făcut decât o curățenie generală. Este o școală cu 174 de copii pentru clasele I -VIII și 40 de copii la grădiniță. Am amenajat curtea, am pus bănci și urmează să împrejmuim ca să existe siguranță și să se păstreze curățenia. Avem autorizație de la ISU. Unitatea este gata pentru începutul de an școlar, așa cum îi stă bine unei școli europene“, explică primarul localității Ghindeni, Florentin Rădulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS