-0.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljAcordarea subvenţiilor, aproape de final

Acordarea subvenţiilor, aproape de final

Castelia Moreanu, directoarea APIA Dolj
Castelia Moreanu, directoarea APIA Dolj

Subvenţiile mult aşteptate de fermierii români au fost deblocate. În această perioadă îşi primesc banii cei care fac agricultură ecologică, dar se dau şi ajutoarele pe agromediu. Câţi fermieri din Dolj mai au conturile goale, dar şi care sunt noutăţile pentru anul de cerere 2016 aflaţi din interviul acordat Gazetei de Sud de Castelia Moreanu, directoarea APIA Dolj.

GdS: La nivel naţional încă există fermieri care sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit subvenţiile de la APIA. Spuneţi-mi, vă rog, dacă şi la noi sunt astfel de cazuri.
Castelia Moreanu: În judeţul Dolj, din 42.421 de fermieri au fost plătiţi de final, adică au primit toate plăţile care li se cuveneau, 40.503. Se fac recalculări în cazul a 886 de persoane care au bifat anul trecut schema simplificată pentru mic fermier pentru că vor primi mai mult de 1.250 de euro. Acest lucru a intervenit în cazul celor care au suprafeţe mai mari de șapte hectare şi al celor care au sprijin cuplat de animale, dar au suprafaţă mică. Au fost şi cazuri de agricultori care nu au primit banii pentru că au avut schema de mic fermier, care, împreună cu sprijinul cuplat pe animale, depăşeşte 200.000 de euro. Mai sunt cinci dosare care au probleme pe raportul de control teren. Sunt daţi la centrul-suport şi, pe măsură ce se rezolvă, noi îi punem pe listele de plată, şi mai sunt în jur de 100 de dosare care au contul invalid. Dintre aceştia, 90 au venit şi au adus un cont valid şi zece fie au decedat şi nu a venit nimeni să aducă un certificat de moştenitor pentru a li se face transfer, fie au închis contul din motive neştiute de noi şi trebuie să îl redeschidă.
GdS: Revenid la suma aceea de 200.000 de euro pe care ar fi putut să o încaseze fermierul respectiv ca subvenţie. Să înţelegem că, dacă un agricultor depăşeşte un anumit plafon, nu mai poate încasa banii?
C.M.: 2015 a fost un an atipic, dar ei îşi vor primi banii. Fermierul nostru a depus iniţial cererea pe suprafaţă, care era de şapte hectare. Ulterior, s-a dispus ca un om care are şi teren, şi animale să facă o singură cerere de plată şi s-au adăugat solicitările de plată pentru animale, indiferent că au fost ovine, bovine sau caprine, la cererea iniţială pentru suprafaţă. Când ei au depus pentru suprafaţă mică erau în regulă, trebuia să aplice pentru schema de mic fermier. În momentul în care s-a adăugat solicitarea de plată pentru animale, au depăşit plafonul de mic fermier.
GdS: Dar nu ar fi trebuit să fie informaţi, să le spună cineva cum trebuie să procedeze, astfel încât să nu se ajungă la genul acesta de situaţii?
C.M.: Ordinul nr. 619/2015 şi implentarea cererii animalelor în cererea unică de plată s-au făcut pe finalul campaniei de plată. Oamenii au fost informaţi, ştiu, iar cei care vin înţeleg atunci când li se explică. Nu au fost persoane care să nu înţeleagă.
GdS: Ştiu că au fost subvenţii mari şi la bovine. Avem şi în Dolj fermieri care au încasat astfel de sume?
C.M.: La bovine, anul acesta au fost subvenţii mari pentru că există o sumă alocată de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat care se împarte la numărul de animale eligibile. Dat fiind faptul că mulţi nu au ştiut să aplice pentru sprijinul cuplat – pentru că trebuie să îndeplinească anumite condiţii -, atunci numărul de animale eligibile a rămas mai mic. Din acest motiv, suma care le-a revenit fermierilor a fost destul de mare. Sprijinul cuplat a fost de peste 800 de euro pe cap de animal.
GdS: Sunt mulţi fermieri din Dolj care au luat aceşti bani?
C.M.: A fost un număr mai mic pentru că nu avem foarte mulţi crescători de bovine care să se încadreze la sprijinul cuplat. Cei mai mulţi au fost la ovine şi caprine, unde sute de fermieri au luat aceşti bani.
GdS: Mai sunt plăţi care se află în derulare? Cele pe agromediu, de exemplu, s-au făcut?
C.M.: Fermierii care trebuie să încaseze banii pe agromediu şi agricultura ecologică sunt deja autorizaţi la plată. Urmează să primescă banii în câteva zile. Ajutorul naţional tranzitoriu pentru tutun este în derulare. Pe agromediu şi agricultura ecologică au fost în jur de 600 de agricultori, iar pe tutun – vreo 200. Tot în această perioadă se implementează plata şi pentru acei 886 de fermieri de care vorbeam mai devreme, în cuantum proporţional cu suprafaţa sau animalele pe care le deţin.

Mai mulţi fermieri în eșantionulde control pentru anul de cerere 2016

GdS: Urmează altă etapă, avansul din subvenţiile pe 2016. Când va fi acordat acesta?
C.M.: Potrivit adresei venite de la aparatul central, vom începe plăţile pe 16 octombrie. Probabil că undeva la începutul lunii noiembrie cei care nu sunt selectaţi la controlul pe teren vor primi plata în avans.
GdS: Un fermier care intră la control trebuie să îşi facă griji că nu va primi subvenţia la timp?
C.M.: Nu trebuie să îşi facă griji dacă solicitarea este corect completată. În general, marii fermieri şi-au cumpărat GPS-uri şi au poziţionat parcelele cu GPS-uri. Deci, nu trebuie să îşi facă griji dacă au declarat corect. Ideea este să nu mintă pentru că au fost şi astfel de situaţii.
GdS: Vorbind despre controlul pe teren, ştim că tocmai aceste verificări, dar şi problemele cu softul au întârziat plăţile. Cum pot fi evitate pe viitor astfel de situaţii?
C.M.: Având în vedere că nu mai este primul an din PNDR, ci al doilea, softurile nu se mai implementează din mers şi sperăm că nu vom mai întârzia atât de mult cu rapoartele de control pe teren, deşi din nou Doljul are mai mulţi fermieri la control decât anul trecut. Sunt 1.700 la teledetecţie şi 650 la controlul clasic.
GdS: Aveţi un mesaj pe care doriţi să îl transmiteţi agricultorilor în această perioadă?
C.M.: Ca să nu mai avem probleme de nici un fel, ideal este să declare corect şi legal ceea ce utilizează. Ca să fie şi mai bine, ar trebui să se înţeleagă astfel încât într-un bloc fizic să pună mai mulţi aceeaşi cultură, cum era odată rotaţia culturilor corectă, şi atunci nu mai avem rezultate negative pe control, nici pe controlul prin teledetecţie, nici la cel clasic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS