4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum să-ţi cumperi vechime pentru pensie

Cum să-ţi cumperi vechime pentru pensie

Persoanele care mai au nevoie de maximum cinci ani de vechime în muncă ar putea să plătească într-o singură rată sau în mai multe contribuția la pensii, după ce vor încheia un contract de asigurare cu Casa Județeană de Pensii. Legea care prevede această posibilitate așteaptă să fie promulgată de președinte. (Foto: Bogdan Grosu)
Persoanele care mai au nevoie de maximum cinci ani de vechime în muncă ar putea să plătească într-o singură rată sau în mai multe contribuția la pensii, după ce vor încheia un contract de asigurare cu Casa Județeană de Pensii. Legea care prevede această posibilitate așteaptă să fie promulgată de președinte. (Foto: Bogdan Grosu)

Noile prevederi legale îi avantajează pe cei care s-au înscris după 1 ianuarie 2011 la pensie de invaliditate și vor să treacă la pensionare la limită de vârstă. În plus, la cerere, persoanele care ies la pensie anticipat de acum înainte beneficiază, în anumite condiții, de reducerea penalizării care se aplica până acum. Cine mai are nevoie de vechime pentru a ieși la pensie poate încheia contract de asigurare cu CJP și trebuie să achite minimum 250 de lei pe lună, cu condiția să aibă stagiul minim de cotizare realizat (să fi lucrat măcar 15 ani).

În partea a doua a acestui an au apărut modificări ale legislației privind pensionarea, dar care nu sunt aplicabile tuturor persoanelor care au ieșit sau care ies la pensie, ci doar anumitor categorii de pensionari, după cum vom detalia în cele ce urmează.
Legea 155/2016 a intrat în vigoare la sfârșitul lunii iulie și modifică anumite aspecte din Legea pensiilor – Legea 263/2010. „Legea 155/2016 se aplică celor care au ieșit la pensie după 1 ianuarie 2011 și care au fost înscriși la pensie de invaliditate sau anticipată și vor să treacă la pensie la limită de vârstă. Conform Legii 155, ei pot beneficia de modificarea stagiului complet de cotizare, deci și de majorarea punctajului de pensie. Se aplică celor care au lucrat în subteran, unor anumite categorii de artiști și persoanelor care au fost expuse la radiații“, a declarat Daniela Licu, director executiv al Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj. Astfel, persoanele care au lucrat în unități miniere (doar personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă într-o lună) și care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011 sau urmează să se pensioneze au nevoie de un stagiu complet de cotizare de 20 de ani, față de 25 de ani cât era până acum. Anumiți artiști enumerați la Anexa 4 din lege (cuprinzând profesiile care se încadrează la condiții speciale: balerin, dansator, acrobat, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și de operetă, instrumentist la instrumente de suflat, cascador) au nevoie de stagiu complet de cotizare de 20 de ani ca să poată beneficia de pensie la limită de vârstă. Până acum, aceștia aveau nevoie de un stagiu de cotizare la pensii de 30 de ani.
Pentru persoanele care au lucrat în condiții de expunere la radiații, stagiul complet de cotizare la pensii este acum de 15 ani dacă au lucrat în zona I de expunere la radiații și de 17 ani dacă au fost încadrate în zona II de expunere la radiații.
Este foarte important de știut că de prevederile Legii 155 beneficiază doar persoanele care depun cerere la CJP Dolj și se încadrează în condițiile legii.

Scade procentul de penalizare doar pentru anumite categorii de pensionari

Încă o lege dată anul acesta are menirea să scadă procentul de penalizare atunci când se iese la pensie anticipat, dacă se îndeplinesc mai multe condiții. „Legea 142/2016 se aplică de la data de 17 iulie 2016, la cerere, celor care își deschid drepturile de pensie anticipată. Ei nu vor mai avea penalizarea de 0,75% pe lună de anticipare, ci aceasta scade la 0,45% pe lună dacă au realizat stagiul complet de cotizare“, a spus Daniela Licu. Stagiul complet de cotizare la pensii, adică vechimea în muncă pentru care s-a reținut CAS, este de 35 de ani pentru bărbați, iar la femei crește gradual. În septembrie 2016, o femeie care vrea să iasă la pensie anticipat trebuie să aibă un stagiu complet de cotizare de 30 de ani și cinci luni, pentru a i se aplica o penalizare de 0,45% pe lună, până la ieșirea la pensie la limită de vârstă. „De anul acesta, scade gradual penalizarea până la 0,15% pe lună pentru cei care au realizat cu șapte și opt ani peste stagiul complet de cotizare“, a mai precizat directoarea CJP Dolj. De exemplu, cine are mai mult de cinci ani lucrați peste stagiul complet de cotizare poate ieși la pensie anticipat cu o penalizare de doar 0,25%. Cine are șase ani peste stagiul complet va fi penalizat doar cu 0,20%.
Reducerile la pensia anticipată nu se cumulează cu alte reduceri ale persoanei care vrea să se pensioneze, cum ar fi cele acordate pentru că persoana a lucrat cu grupe de muncă sau în condiții speciale.

Pot cotiza la pensii și notarii, avocații, preoții

Tot prin Legea 142/2016 se prevede că anumite profesii care nu aveau până acum pensie de stat se pot asigura în sistemul public de pensii, cotizând lunar în sistem. „Se pot asigura în sistemul de pensii notari, avocați, preoți și personal clerical, precum și persoane din culte recunoscute de stat. Ei pot să își încheie contracte de asigurare cu Casa de Pensii și plătesc o contribuție minimă de aproximativ 250 de lei, calculată la nivelul salariului minim pe economie. Suma maximă ce se poate plăti este la nivelul a cinci salarii medii pe economie“, a mai precizat Licu.
Legea nu se aplică retroactiv, adică nu poți plăti pentru o perioadă din urmă, ci se calculează vechimea în muncă din momentul în care se încheie contractul cu Casa de Pensii.
Vechimea se poate cumpăra în rate

Orice altă persoană care dorește să iasă la pensie și mai are nevoie de vechime în muncă poate cumpăra luni sau chiar ani de vechime, prin încheierea unui contract de asigurare cu CJP Dolj și prin plata lunară a contribuției din momentul încheierii contractului de asigurare înainte. Suma minimă cu care se poate cotiza lunar este tot de circa 250 de lei. Numai că aceia care vor să se pensioneze trebuie să îndeplinească anumite condiții, și anume să aibă un stagiu minim de cotizare de 15 ani, stagiu egal pentru bărbați și femei, în acest caz. Dacă vor să iasă la pensie la limită de vârstă și nu au lucrat în condiții speciale sau cu grupe de muncă, persoanele care vor să se pensioneze trebuie să aibă stagiu complet de cotizare, respectiv 35 de ani pentru bărbați și 30 de ani și cinci luni pentru femei.
Camera Deputaților a adoptat zilele trecute o lege prin care s-ar prevede că se poate cumpăra vechime în muncă chiar și retroactiv. Inițiativa prevede că „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia“. În termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii respective, persoanele interesate să mai aibă vechime pot încheia contract cu CJP, iar suma necesară stabilirii vechimii minime poate fi plătită în una sau mai multe tranșe, chiar dacă e vorba de cumpărarea unui număr de ani de vechime. Până acum nu se putea face acest lucru, pentru că legea pensiilor nu este retroactivă și nu se putea plăti vechime decât din momentul încheierii contractului de asigurare înainte, lună de lună, până la efectuarea stagiului de cotizare necesar pensionării.
„La ora actuală, conform legislației existente, nu se poate cumpăra vechime retroactiv, pentru că legea nu se aplică retroactiv. În momentul în care se va publica în Monitorul Oficial legea modificată, vom putea vorbi și despre aceea“, a mai spus Daniela Licu.
Vârsta la care se iese la pensie în România este de 65 de ani pentru bărbați, iar pentru femei crește gradual, de la 60 de ani, egalizându-se în timp cu vârsta la care ies bărbații. În Dolj, există anual circa 1.100-1.200 de astfel de contracte prin care oamenii își plătesc contribuția lunară ca să beneficieze de vechime. Cei care mai au nevoie de vechime nu pot să își cumpere mai mult de cinci ani.
Legea care prevede retroactivitatea cotizării la pensii așteaptă să fie promulgată de președinte. Au rămas în vigoare condițiile privind stagiul minim și complet de cotizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS