Câteva zeci de copii de la mai multe şcoli şi grădiniţe din Craiova au dat ieri un exemplu pozitiv pentru reducerea poluării şi au militat pentru mersul pe jos, pe bicicletă sau pe trotinetă, în Parcul „Nicolae Romanescu“. Evenimentul a fost organizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj şi a marcat încheierea Săptămânii Europene a Mobilităţii, care s-a desfăşurat în perioada 16-22 septembrie.
Cei mici au venit însoţiţi de părinţi, de profesori sau de educatori, dar şi de bicicletele şi trotinetele cu care au participat la competiţiile organizate pe velodromul din Parcul „Nicolae Romanescu“. Copiii care nu au avut la ei aceste echipamente au avut posibilitatea să se întreacă la alergat. Cel care i-a coordonat şi le-a vorbit despre semnificaţia evenimentului a fost Octavian Popa, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj. „Astăzi (n.r. – ieri) sărbătorim «Ziua în oraş fără maşină», aşa cum facem în fiecare an, pentru a promova mobilitatea prin alegerea oricărei alte alternative, în afară de maşină. Vreau să atrag încă o dată atenţia asupra faptului că particulele care provin de la emisiile poluante şi pe care noi le monitorizăm produc în continuare cancer pulmonar şi complicaţii cardiologice. În consecinţă, motivul pentru care am organizat acest eveniment a fost acela de a atrage atenţia populaţiei că se poate circula şi fără maşină“, a declarat Octavian Popa.
Chiar dacă vremea nu a fost foarte prietenoasă, copiii s-au bucurat de toate activităţile organizate şi au fost foarte dornici să se întreacă în cadrul competiţiilor. Cu toţii au purtat pancarte sau steguleţe cu mesaje prin intermediul cărora încurajau mişcarea în aer liber. „Astăzi este ziua mobilităţii. E foarte frumos aici. Am venit cu bicicletele, cu trotinetele şi o să şi alergăm“, a spus un băiețel din clasa I. La eveniment au participat şi elevi din ciclul gimnazial. „Am venit să promovez mersul pe jos şi să demonstrez că natura chiar este importantă. Ne vom plimba şi vom alerga alături de toţi cei care au venit aici“, a spus Clara Alexandra Pistrițu, elevă în clasa a VII-a a Şcolii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu“ din Craiova.
Gorj: Bicicliştii au protestat şi au cerut piste speciale
Zeci de bicicliști au participat ieri la Târgu Jiu, la marșul dedicat Săptămânii Mobilității! Aceștia au cerut autorităților locale amplasarea de piste pentru biciclete. Marşul a fost organizat de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, în cadrul Săptămânii Mobilității. Marșul a pornit din parcarea Lidl și s-a oprit în Piaţa Prefecturii. Bicicliștii au profitat de ocazie și au solicitat din nou Primăriei Târgu Jiu amplasarea de piste pentru biciclete, aceștia trăgând și un semnal de alarmă asupra faptului că, în lipsa acestora, sunt expuși la pericolele din trafic. La acțiunea de ieri dedicată Săptămânii Mobilității au participat voluntari din rândul locuitorilor orașului, angajați ai instituțiilor publice și firmelor private, elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu“, Colegiul Național „Spiru Haret“ şi Colegiul „Ecaterina Teodoroiu“. Săptămâna Mobilității Europene este celebrată anual în perioada 16-22 septembrie, sloganul de anul acesta fiind „Mobilitate inteligentă și durabilă, o investiție pentru Europa!“. La Târgu Jiu, acțiunea a debutat în anul 2007 și are drept scop încurajarea cetățenilor să aibă grijă de sănătatea și de calitatea vieții lor, schimbându-și obiceiurile în materie de mobilitate.
Săptămâna Mobilității, sărbătorită în mai multe țări din Europa
Săptămâna Europeană a Mobilităţii este marcată anual în multe oraşe din întreaga Europă. În Franţa, Ministerul Mediului, Energiei şi Mării a creat, anul acesta, un site special dedicat acestei săptămâni. Prin intermediul platformei on-line, cei interesaţi se puteau informa cu privire la evenimentele organizate la nivel naţional. Fiecare zi a marcat un anumit segment ce ţine de mediul înconjurător, iar cetăţenii francezi au putut beneficia de reduceri la transportul în comun sau au avut posibilitatea să participe la diverse activităţi care au promovat mişcarea fără maşină.