Studenții Universității din Craiova care au optat să se cazeze în cămine vor plăti din acest an, pe lângă utilități, și un fond de garanție pentru recuperarea pagubelor cu autor necunoscut. Decizia aparține Consiliului de Administrație al instituției de învățământ, care a fixat o taxă de 50 de lei pentru anul universitar 2016-2017. Acest tip de taxare a fost exclus de universități încă din 2010, când Ministerul Educației Naționale a transmis precizarea că nu există temei legal să perceapă taxe suplimentare pe lângă tariful de cazare. Cu toate acestea, reprezentanții Universității din Craiova spun că fondul de garanție respectă legislația în vigoare, fără să facă trimitere la legea care prevede acest lucru. În plus, au anunțat că taxarea variază în funcție de gradul de confort.
Pentru anul universitar 2016-2017, la Universitatea din Craiova au depus cereri de cazare peste 2.700 de studenți. „Sunt 1.961 de solicitări de la studenții din anii mai mari și 797 de cereri de la cei din anul I. Universitatea dispune de 2.944 de locuri de cazare în căminele studențești“, a precizat Emil Staicu, reprezentantul Administrației cămine și cantine din cadrul Universității din Craiova. Toți acești studenți vor plăti, pe lângă cazarea care pornește de la 105 lei și ajunge la 245 de lei, la care se adaugă și utilitățile, încă o taxă suplimentară pentru cazare, ca fond de garanție, la care universitățile renunțaseră din 2010, când Ministerul Educației Naționale a anunțat că este fără temei legal. Anunțul ministerului a constat într-o notă pe care trimis-o către Autoritatea Națională a Studenților din România, care reclama costurile prea mari pentru cazare, implicând și taxele suplimentare. În nota Ministerului Educației se precizează că „nu există nici un temei legal în baza căruia universitatea să poată percepe taxe suplimentare cum ar fi fondul de rulment, fondul de garanție sau alte sume de bani, peste taxa de cămin plătită lunar de studenți. Eventualele pagube produse de studenți în cămine trebuie suportate de cei care le-au săvârșit, iar în eventualitatea în care aceștia nu pot fi identificați, conducerea universității, împreună cu organizațiile studențești, va stabili o modalitate de plată“. Cum s-a revenit la această taxă a fost prima întrebare adresată de GdS universitarilor craioveni. Răspunsul a fost următorul: „Consiliul de Administrație al Universității din Craiova a hotărât, la propunerea organizațiilor studențești, constituirea unui fond de remediere a pagubelor în cămin cu autor necunoscut“. Potrivit deciziei din ședința Consiliului de Administrație din 14 septembrie „studenții vor plăti 50 de lei fondul de garanție pentru anul 2016-2017, pentru pagubele cu autor necunoscut“. Raportat la cei 2.758 de studenți care au solicitat să se cazeze în cămin, fondul de garanție ar însuma peste 130.000 de lei.
Reprezentanții instituției de învățământ par că au revenit între timp asupra deciziei referitoare la taxare și în precizarea pentru GdS menționează că „fondul de garanție“ va fi perceput în funcție de confortul căminului. „Potrivit hotărârii, fiecare student va contribui cu sume în funcție de categoria căminului: categoria I – 50 de lei, categoria a II-a – 35 de lei și categoria a III-a – 20 de lei“, se arată în comunicatul Universității din Craiova pentru GdS.
Contraziceri pe utilizarea banilor
Ceea ce ridică în continuare semne de întrebare este de ce conducerea Universității din Craiova are totuși puncte de vedere diferite în ceea ce privește folosirea banilor din fondul de garanție. Pe pagina oficială a Universității din Craiova, în raportul ședinței Consiliului de Administrație scrie negru pe alb că „în cazul în care fondul de garanție nu este cheltuit integral, banii rămași vor fi cheltuiți pentru dotarea căminului de la care au fost colectați la sugestiile comitetului studențesc de cămin, în directă colaborare cu Direcția Generală Administrativă“. În punctul de vedere către GdS, se comunică exact opusul: „În cazul în care, în acest fond, banii rămân necheltuiți pentru că nu au fost produse pagube cu autor necunoscut sau pentru că au mai rămas bani după remediere, suma neutilizată va fi returnată proporțional studenților, în funcție de fiecare cămin“. În plus, în încheierea comunicatului se preciza că perceperea fondului de garanție respectă legislația în vigoare.
Studenții reclamă anual lipsa de transparență în universități
Chiria în cămine și taxele suplimentare reprezintă subiect de discuții și nemulțumiri pentru Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Aceasta cere anual ca universitățile să prezinte bilanțul de venituri-cheltuieli, măsură ce nu a fost implementată niciodată.
„Potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, regia de cămin nu poate fi mai mare decât diferența dintre cheltuielile totale de întreținere și valoarea subvenției de stat, iar universitățile trebuie să afișeze lunar bilanțul venituri-cheltuieli pentru fiecare cămin, în locuri accesibile studenților. Din păcate, acest lucru este departe de a se întâmpla în realitate, universitățile preferând să ignore aceste prevederi ale legii tocmai pentru a ascunde diferențele majore între regiile de cămin plătite de studenți și valoarea reală la care ar trebui să fie stabilite aceste regii. Acest lucru le permite să păstreze căminele ca mecanisme prin care obțin profit de pe urma studenților, deși acestea sunt subvenționate de stat și, conform legii, nu ar trebui să fie unități generatoare de profit“, susțin cei de la ANOSR.