Proprietarii care nu vor să elibereze adăposturile locale antiaeriene (ALA) de la subsolul blocurilor din Craiova vor fi amendați. În plus, cei care au împărțit adăpostul cu ziduri pentru a face boxe sunt obligați să dărâme acești pereți, în caz contrar demolarea va fi făcută de primărie, pe cheltuiala locatarilor.
Este cunoscut faptul că adăposturile antiaeriene de la subsolul blocurilor din Craiova au fost lăsate, în timp, de izbeliște de către municipalitate, iar proprietarii le-au folosit ca spații pentru depozitat murături și vechituri. La începutul acestui an, primăria a trecut la inventarierea lor, cu scopul de a le aduce în stare de funcționare. Drept urmare, au fost identificate 204 adăposturi antiaeriene, dintre care în stare de funcționare imediată sunt cam 80% dintre ele. Viceprimarul de atunci al Craiovei, Dan Dașoveanu, declara la vremea respectivă: „Ne-am propus să le igienizăm, în primul trimestru al anului 2016, și să eliberăm spațiile care sunt ocupate cu diferite obiecte și produse ale proprietarilor din acele blocuri. Unele dintre ele, am mai spus, sunt în stare de funcționare și pot fi folosite în cazul unor probleme. Dacă aceste adăposturi sunt ocupate cu conserve și murături, proprietarii vor fi obligați să și le mute în boxe. Avem o echipă care monitorizează aceste spații și, la sfârșitul primului trimestru al anului 2016, vrem să avem toate cele 204 adăposturi în stare de funcționare. Aceste spații vor fi date, probabil, în administrarea RAADPFL, care le va salubriza și moderniza, iar regia ar trebui să aibă bugetată o anumită sumă de bani în fiecare an pentru a se îngriji de aceste spații“.
Acum, după ce a fost făcută inventarierea adăposturilor antiaeriene, primăria îi obligă pe proprietari să le elibereze, ca să fie aduse în stare de funcționare. Mai întâi, locatarii au fost somați de inspectorii de la Disciplina în Construcții să scoată, în decurs de o săptămână, toate obiectele pe care le-au depozitat în aceste spații. Oamenii au mai fost avertizați să dărâme pereții pe care i-au zidit ca să împartă adăposturile antiaeriene în mai multe boxe, în caz contrar aceștia urmând să fie demolați de către angajați din subordinea primăriei, cheltuielile urmând să fie suportate de proprietari. Ulterior, aceiași inspectori au verificat asociațiile somate, iar acolo unde proprietarii au refuzat sau nu s-au conformat au fost amendați reprezentanții locatarilor.
„Adăposturile antiaeriene de la subsolul blocurilor au o destinație specială și sunt în proprietatea municipiului Craiova. Ele trebuie să fie libere și în stare de funcționare. Noi am trimis asociațiilor de proprietari notificări să elibereze aceste adăposturi, deoarece proprietarii le transformaseră în mare parte în boxe. Unii dintre reprezentanții proprietarilor au înțeles și s-au conformat, alții nu. În cazul celor din urmă am aplicat amenzi, și este cazul Asociației de proprietari 1 Lăpuș, asociațiilor 11 și 21 Craiovița Nouă, precum și 14 Rovine, și mai sunt ceva probleme la Asociația 16 Rovine. Amenda este în valoare de 1.000 de lei pentru fiecare adăpost neeliberat. Am găsit adăposturi pe care proprietarii le-au împărțit în mai multe boxe cu pereți zidiți. Le-am pus în vedere să demoleze acești pereți despărțitori și să elibereze spațiul respectiv. Ulterior, aceste adăposturi vor fi luate în administrare de către RAADPFL. Menționez că acolo unde proprietarii refuză să dea jos zidăria sau să elibereze adăpostul de la subsolul blocului, vom obține prin dispoziție de la primărie permisiunea să demolăm aceste improvizații, iar costurile vor fi suportate de proprietari“, a declarat, pentru GdS, Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale.
Nu toți proprietarii au eliberat adăposturile
La Asociația de proprietari 14 din cartierul craiovean Rovine, majoritatea locatarilor au înțeles condițiile impuse de primărie și au eliberat adăposturile. Alții au refuzat, considerând că subsolul, cu toate că are destinație de adăpost antiaerian, le aparține și se folosesc de el, drept pentru care asociația a fost amendată de inspectorii de la Disciplina în Construcții.
„Locatarii au fost obligați să elibereze subsolurile ALA, ca acestea să rămână așa cum au fost prevăzute în proiectare și să fie goale pentru a fi igienizate de către RAADPFL. Noi am fost somați pe data de 1.09.2016 și aveam termen să eliberăm adăposturile până la data de 6.09.2016, dar am mai fost păsuiți. Am înțeles că ele au fost predate de la Armată la municipiu și de aici la RAADPFL. Oamenii și-au scos tot ce au depus aici, pentru că unele erau, într-adevăr, folosite ca boxe. În blocurile A14 scara 2, A12 scara 2 și A15 scara 1, proprietarii împărțiseră cu zid sau plasă adăpostul în mai multe boxe și au fost obligați să le dea jos. Avem și două scări care au refuzat să elibereze adăposturile. Majoritatea locatarilor au înțeles că trebuie să le elibereze, deși nu sunt împăcați cu gândul că primăria este proprietară pe subsolul blocurilor în care locuiesc“, a spus Constantin Stănescu, președintele Asociației de proprietari 14 Rovine.
După ce adăposturile au fost eliberate, ușile au fost încuiate, urmând să se facă igienizarea și aducerea în stare de funcționare.
Adăposturile, semnalate cu marcaje pe fațada blocurilor
Adăposturile de Apărare Locală Antiaeriană trebuie să fie dotate cu sursă de apă, grupuri sanitare și energie electrică, să aibă în stare de funcționare sistemul de ventilație și gurile de aerisire, precum și ușile blindate. Adăposturile antiaeriene sunt marcate pe fațada imobilului în care se găsesc cu un pătrățel portocaliu în care este înscris un triunghi albastru cu vârful în sus.