Centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj desfăşoară în această perioadă controlul la faţa locului în vederea verificării suprafeţelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de plată. Este vorba de subvenţiile pentru campania 2016. În prezent, se lucrează cu opt echipe de control, iar în perioada următoare se are în vedere suplimentarea numărului de echipe de control pe teren, care vor sprijini desfășurarea acestei activităţi și în alte judeţe din cadrul euroregiunii. Controlul clasic pe teren presupune inspectarea fermelor selectate pentru control, incluzând toate parcelele declarate de fermier. Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj, sunt vizaţi 365 de fermieri şi o suprafaţă totală de peste 8.600 de hectare de teren agricol. Inspectorii APIA vor verifica dacă fermierii îşi lucrează terenurile şi dacă respectă tipurile de culturi declarate.
Alte condiţii
Funcţionarii APIA vor mai verifica dacă sunt respectate toate obligaţiile privind practicile de ecologizare sau echivalente ce trebuie avute în vedere de către beneficiar, în funcţie de schema accesată. Inspectorii au obligaţia să realizeze o schiţă pentru fiecare parcelă măsurată şi să execute fotografii digitale pentru a documenta realizarea controlului. Va fi completat şi un raport de control. „Potrivit prevederilor legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi directe trebuie să respecte normele de ecocondiţionalitate pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei). Nerespectarea normelor privind ecocondiţionalitatea, ca urmare a unei acţiuni sau a unei omisiuni direct imputabile fermierului care a solicitat plăţi în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin în anul calendaristic în cauză, conduce la aplicarea sancţiunilor administrative, conform prevederilor art. 91 din Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European şi al consiliului, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale prevăzute de regulamentul menţionat“, a declarat Constantin Negrea, directorul executiv al APIA Gorj.
Controale şi la crescătorii de animale
Centrul APIA Gorj a demarat şi campania 2016 de control la faţa locului în vederea verificării respectării condiţiilor şi cerinţelor de accesare a schemelor de plată în sector animalier. „În eşantionul de control au fost selectaţi, prin metoda analizei de risc şi în mod aleatoriu, un număr de 20 de fermieri, din care 19 vor fi controlaţi sub aspectul îndeplinirii condiţiilor şi cerinţelor pe schemele de plăți ANT 9 şi SCZ și unul singur pe schema de plată ANT 9. Toţi fermierii cu ANT 8 vor fi verificaţi sub aspect administrativ, întrucât controlul la faţa locului este efectuat de personalul sanitar-veterinar (medici veterinari de liberă practică), cu ocazia derulării activităţii sanitar-veterinare din Programul Naţional de prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale și cu transmitere la om. Se va verifica respectarea locaţiei pentru control (comuna/oraşul), declarată de fermier, unde se găsesc ovinele/caprinele solicitate în cerere, crotaliile şi altele. Nerespectarea condiţiilor şi cerințelor prevăzute pentru fiecare schemă de sprijin financiar, constatată cu ocazia controlului la faţa locului, se soldează cu penalităţi care pot reprezenta reducerea cuantumului plăţilor sau excluderi de la plată“, a mai spus Negrea.