4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn medic în prag de pensie a plecat să lucreze în Franța

Un medic în prag de pensie a plecat să lucreze în Franța

Viviana Mundava, absolventă a primei promoții a Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, a ajuns biolog în Franța (Foto: Carmen Rusan)
Viviana Mudava, absolventă a primei promoții a Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, a ajuns biolog în Franța (Foto: Carmen Rusan)

La Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, înainte de noul val de studenți, s-a strigat catalogul primei promoții.100 de tineri au studiat aici între 1970 și 1976. Câteva zeci din studenții de altă dată au revenit în bănci pentru revederea cu colegii și câteva cadre didactice, printre care și decanul de an, profesorul Fane Gherase, care a strigat și catalogul. Răspunsul „prezent“ a atras și povestea fiecăruia. Mulți mai sunt în activitate, în instituții de stat sau private. Profesează în Dolj, precum Tudorel Ciurea, profesor universitar și șef al Clinicii de Gastroenterologie de la SJU Dolj, sau în orașe precum Alba-Iulia, Galați, Brăila, Curtea de Argeș, Constanța, Baia Mare. Alții au trecut granițele țării. Viviana Mudava, fostă Croitoru, medic laborant care a profesat timp de 32 de ani în Dolj, a decis în urmă cu doi ani, când era în prag de pensionare, să plece în Franța pentru a-și continua activitatea. Medicul spune că a ajuns să lucreze într-un laborator de analize cu tehnologie care nu a pătruns încă în țara noastră, dar care atunci când va ajunge va anula câteva din profesiile medicale existente acum.

„Perioada studenției a fost una deosebită, de neuitat. Admiterea a fost un examen cu subiecte pe sistem clasic, și în timpul studenției am învățat ca niște școlari. A fost respect reciproc între cadre didactice și studenți. Am avut parte de experiența profesorilor din București. Ne amintim și acum cu emoție de acel moment“, este povestea fiecăruia din primii 100 de absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Craiova. Este și povestea studentei Viviana Croitoru, actualmente Mudava. După absolvirea celor șase ani de studiu, și-a creat propriul drum. „Imediat după absolvire am lucrat ca medic-șef într-un laborator din Filiași, și apoi am fost profesor cu gradul I la Școala Postliceală Sanitară din Craiova. Am deschis și un laborator, în care am lucrat timp de 21 de ani. După care am spus stop, este prea multă muncă. În 2014, am plecat în Franța. Mai aveam doi ani până la pensionare. Am ales acest drum pentru că am două fiice care lucrează acolo, una este psihiatră la Nissa, iar cealaltă este farmacistă la Saint-Laurent-du-Var, tot în apropiere de Nissa, și am vrut să fiu cât mai aproape de ele, pentru că amândouă au copii. Aici am rămas singură, după decesul soțului. În plus, mi-am dorit să am o altă experiență. Și vă spun că nu regret. Locuiesc acum într-o zonă foarte frumoasă, în orașul Hyeres, în apropiere de Toulon. Lucrez într-o multinațională, tot într-un laborator, dar cum se desfășoară acolo activitatea nu are nimic în comun cu ceea ce este aici“, spune dr. Viviana Mudava. Diferența dintre cele două activități medicale o face tehnologia. „Am văzut un alt mod de a lucra, am văzut ce înseamnă să ai tehnică avansată. Vreau să spun că au niște laboratoare dotate ca la NASA și e un alt sistem de muncă, dar, din nefericire, medicul nu își mai găsește locul în acele laboratoare. Și mai-marii Ministerului Sănătății din România ar trebui să spună lucrul acesta medicilor tineri, care își aleg această specialitate, că în curând se va întâmpla acest lucru și la noi, nu va mai fi nevoie de medici în laboratoare, acolo nu există. Noi suntem biologi. Ei lucrează foarte mult cu farmaciști, care fac un fel de facultate pentru laborator. De aceea eu am virat un pic spre o altă specializare, naturopatie, pentru că asta se cere, pentru că sunt medic și îmi place să lucrez cu pacientul“, a mai spus medicul.

Ei au bani și pentru pacient, și pentru medic

Odată ce termină activitatea în laborator și cursurile de reorientare profesională, Viviana Mudava are momente când revine la rădăcini. „Mă simt bine acolo, dar până la urmă rădăcinile sunt aici. Chiar dacă zona este foarte frumoasă, cu soare și mare, nu mă pot detașa în totalitate. Sunt încă legată de Craiova, de România. Mi-a rămas casa aici, mi-a rămas fiica cea mică, care este arhitect și lucrează și aici, și în București, în funcție de cum are contracte. Țin legătura și cu colegii care au rămas în ţară și în fiecare săptămână sun și îi întreb ce fac“, a mai spus medicul. Este însă motivată să își continue activitatea în Franța. „Bucuria a fost că mi-a adus bani, ca să fiu corectă. În plus, se lucrează după tehnică avansată, este altă relație între oameni. Este mai mult respect față de pacient, pentru că au bani și pentru medici, și pentru pacienți. Un biolog are între 120.000-200.000 de euro pe an. Sunt specializări pentru care se plătește și mai mult“, a mai spus medicul. În plus, veniturile din Franța îi vor rotunji și pensia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS