Activitatea din trei secții ale Spitalului Judeţean de Urgență Craiova se suspendă. Este vorba de Secțiile de Neurologie, Endocrinologie și Diabet și Boli de Nutriție. Toate sunt situate la etajul nouă al unității medicale.
Totul a pornit de la faptul că în Secția de Neurologie au fost depistați săptămâna trecută șase pacienți cu infecție cu Clostridium difficile (bacterie ce provoacă iritarea intestinului şi a colonului și care poate cauza decesul). GdS a scris zilele trecute despre situația Secției de Neurologie și condițiile în care sunt tratați pacienții în articolul „La Spitalul Județean de Urgență Craiova/ Secția de Neurologie, la un pas de a fi închisă“
„Este o decizie fără precedent“
În urma apariției acestor cazuri, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj au desfășurat, timp de trei zile, o anchetă epidemiologică la Spitalul Județean Craiova.
Surse din cadrul DSP spun că ieri s-a decis suspendarea activității din cele trei secții pentru igienizare.
Decizia de suspendare a fost confirmată de prof. univ. dr. Maria Moța, șefa Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice: „DSP a decis suspendarea activității din Secția de Diabet pe motiv că ne aflăm în zona de focar, adică avem saloanele lângă cele ale Secției de Neurologie, unde au fost depistați pacienții cu Clostridium difficile. Este o decizie fără precedent. Am avut și noi un pacient cu Clostridium difficile în urmă cu o lună, dar bolnavul s-a vindecat și a fost trimis acasă. De când lucrez în această clinică nu am avut nici un pacient care să moară din cauza infecțiilor nosocomiale. Clostridium difficile este o bacterie cu care trăim și care se activează după un tratament îndelungat cu antibiotice, de exemplu, dar nu am avut pacienți care să moară din această cauză. Nu este o „bacterie ucigașă”, așa cum s-a spus. Consider că este o decizie pompieristică a celor de la DSP“, a declarat prof. univ. dr. Maria Moța.
„Pentru cazurile urgente ni s-a comunicat să le asigură transferul în alte unități“
În Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice sunt internați 40 de pacienți. Șefa clinicii spune că aceștia vor fi externați atunci când starea de sănătate o va permite și nu mai devreme. „Nu voi externa pacienții până când starea de sănătate nu o permite. Ni s-a spus să nu mai facem internări, iar pentru cazurile urgente ni s-a comunicat să le asigurăm transferul în alte unități, la Spitalul „Filantropia” din oraș sau la spitalele din București. După ce toți pacienții din clinică o să fie externați se va face igienizare, urmând ca după aproximativ două-trei săptămâni să reluăm activitatea“, a mai precizat prof. univ. dr. Maria Moța.
Activitatea a fost suspendată și în Secția de Neurolgie, acolo unde au fost depistați pacienții cu Clostridium difficile. Dr. Dorina Iovănescu, şefa Secţiei de Neurologie, a confirmat că activitatea secției a fost suspendată. Urmează ca pacienții internați acum în secție să fie externați progresiv. „Externăm bolnavii pe măsură se starea de sănătate o permite. Mai internăm doar cazurile urgente direct în Terapie Intensivă, restul pacienților care vin sunt transferați la alte unități medicale. Conducerea spitalului trebuie să găsească în perioada următoare un spațiu adecvat unde să funcționeze Secția de Neurologie“, a declarat dr. Dorina Iovănescu.
Până la închiderea ediției, directorul Spitalului Județean de Urgență, Bogdan Fănuță, nu a putut fi contactat.