Executorul bancar şi judecătoresc din Târgu Jiu, Romeo Costinel Drăgan, acuzat de abuz în serviciu de procurorii anticorupţie, a fost arestat preventiv de Curtea de Apel din Craiova.
Mandatul de arestare a fost emis pe 30 de zile, însă decizia magistraților poate fi contestată de avocaţii executorului bancar: „În baza art. 226 alin. 1 C.pr.pen. (…) admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă ÎCCJ – DNA – Serviciul Teritorial Craiova privind arestarea preventivă a inculpatului Drăgan Costinel Romeo pentru o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă.
În baza art. 230 C.pr.pen. dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului Drăgan Costinel Romeo. (…) Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore“, potrivit Curţii de Apel din Craiova.
Plecase în Bucureşti
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea sub urmărire penală a lui Romeo Costinel Drăgan, acuzat de săvârșirea a nouă infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care cinci în formă continuată).
„În perioada 2008 – 2015, inculpatul Drăgan Costinel Romeo, în calitatea sa de executor bancar și judecătoresc, prin nerespectarea atribuțiilor de serviciu, a dispus în mod abuziv de sumele de bani puse la dispoziție de datornici în dosarele de executare. Astfel, din conturile bancare deschise în acest sens, inculpatul a efectuat transferuri de bani în conturile personale, dar și ridicări în numerar. Mai mult, executorul judecătoresc, folosind mecanismul de fraudare de tip «suveică», a utilizat o parte din banii încasați de la unii dintre datornici pentru a acoperi sumele de bani scadente, ce li se cuveneau unora dintre creditori.
De precizat este faptul că, pentru toate aceste operațiuni bancare, inculpatul Drăgan Costinel Romeo nu a întocmit nici un fel de documente justificative, iar prin nedistribuirea acestor sume conform destinației legale a fost produs un prejudiciu în dauna creditorilor implicați în procedurile de executare silită care se ridică la suma de 2.784.943,20 lei“, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.