Ministrul energiei, Victor Grigorescu, a declarat că, în ultimii trei ani, Complexul Energetic Oltenia (CEO) a investit nu mai puţin de 12 milioane de lei pentru susţinerea activităţilor sportive din judeţul Gorj. Potrivit oficialului guvernamental, problema nu a fost faptul că administraţia companiei a susţinut activităţi cu impact social, precum sportul, ci că a făcut acest lucru în condiţiile în care producătorul de energie electrică din Oltenia înregistra pierderi. „Complexul Energetic Oltenia a început anul acesta cu 900 de milioane de lei pierdere şi sigur că se impunea o schimbare de management. Ce este important de spus este faptul că activitate companiei s-a îmbunătăţit în această perioadă. Nu putem să recuperăm 900 de milioane de lei de azi pe mâine, dar este important că s-a demarat procesul de restructurare, care, din păcate, presupune şi disponibilizări, care sunt în curs la momentul de faţă într-o manieră rezonabilă (…) Gândiţi-vă că această companie oferea sponsorizări către activităţi sportive din Gorj, lucru care este absolut în regulă. Companiile trebuie să contribuie la această ţesătură socială locală, la dezvoltarea comunităţii, dar, pe de altă parte, cred că acest lucru este inadmisibil când compania are dificultăţi financiare. Din calculele noastre, compania a plătit circa 12 milioane de euro, în ultimii trei ani, către activităţi sportive. Personal, sunt adeptul participării acestor companii la proiecte sociale“ , a spus Grigorescu.
Bani din PNI
Victor Grigorescu a precizat că în prezent CEO funcţionează mai bine. Este de amintit faptul că societatea deţinută de Ministerul Energiei a sistat finanţarea Clubului Pandurii în luna februarie a acestui an. Potrivit ministrului energiei, CEO a beneficiat, recent, de sume de bani alocate din Planul Naţional de Investiţii pentru modernizarea unor capacităţi de producţie. „Mă bucur că anul acesta am reuşit să dăm bani Complexului Energetic Oltenia din Planul Naţional de Investiţii pentru modernizarea unor capacităţi de producţie. Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Planul Naţional de Investiţii este un instrument pe care eram gata să-l pierdem şi să nu folosim aceşti bani din varii motive administrative (…) Complexul Energetic Oltenia s-a aflat în zona uneia dintre cele mai toxice controverse şi e suficient să ne uităm numai la numărul de instrumentări penale. Vorbim despre ineficienţă managerială, de influenţă a politicului dictând unele şi alte din nu ştiu ce birou. De aici mergem către contracte acordate preferenţial, contracte la preţuri supraevaluate sau închiriere de echipamente care nu au randamentul potrivit“, a explicat Victor Grigorescu.
Nu se închide mineritul
Victor Grigorescu a mai spus că nu intenţionează să închidă mineritul din Oltenia. Oficialul guvernului a menționat că, în opinia sa, mineritul care deserveşte termocentralele pe cărbune va mai dura cel puţin un deceniu. Ministrul energiei a dat exemplu extinderea activităţii la Unitatea Minieră de Cariere Jilţ Nord, pentru care guvernul a aprobat hotărâri de guvern pentru demararea unui program de expropiere şi fonduri pentru plata despăgubirilor pentru proprietarii de terenuri şi gospodării. Anul acesta, Complexul Energetic Oltenia a disponibilizat aproape 900 de mineri şi energeticieni, dintr-un program de 2.000 de disponibilizaţi. Conform lui Grigorescu, ministerul pe care îl conduce s-a implicat în acordarea de venituri de completare angajaţilor care au rămas fără locuri de muncă.