Peste 16.700 de agricultori din toate județele Olteniei trebuie să plătească, în două tranșe, impozitul pe veniturile din agricultură socotite pe baza normelor de venit. Normele la care se calculează impozitul sunt diferențiate de la un județ la altul. Aflați mai jos ce impozite plătesc agricultorii pentru anul 2016.
Agricultorii care cultivă pământurile pe persoană fizică sau cresc păsări, albine și animale în număr mai mare decât stabilește legislația fiscală datorează impozit pe venitul obținut din agricultură. Termenele de plată pentru impozitul aferent anului 2016 au rămas aceleași ca anii trecuți, respectiv jumătate de impozit trebuie achitat luna aceasta, până la 25 octombrie, iar cealaltă jumătate se achită până la 15 decembrie. Cuantumul impozitului se modifică de la an la an, în funcție de cum sunt modificate normele de venit. Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova anunță că, anul acesta, au depus formularul 221 „Declarație privind veniturile din activități agricole impuse de norme de venit“ 16.710 agricultori din toată Oltenia, cei mai mulți fiind din județele Olt (6.404 persoane) și Dolj (5.268 de persoane). Cei care au depus declarație au de plată impozitul, în funcție de suprafețele declarate și/sau în funcție de numărul de animale deținut. Cei care nu au depus declarațiile anul acesta la Fisc, dar se încadrează în cerințele legii pentru a plăti impozit pe venitul din agricultură vor primi notificare de la Fisc, apoi somație de plată, în funcție de datele preluate de la APIA sau de la primării.
Normele de venit diferă de la un județ la altul
De câțiva ani, normele de venit la care se calculează impozitul de 16% pe veniturile din agricultură diferă și de la un județ la altul, în funcție de prețurile produselor agricole în fiecare zonă a Olteniei. Directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu, a precizat că, de exemplu, o persoană care cultivă cereale pe trei hectare de teren plătește impozit doar pentru un hectar, calculat la o normă de venit de 230 de lei pe hectar. Dacă agricultorul e din Dolj, atunci impozitul ce trebuie plătit va fi de 36,8 lei pe an. Dacă e din Olt, plătește impozit la o normă de venit de 200 lei/hectar, iar impozitul este de 32 de lei. Cea mai mare normă de venit este de 270 lei/hectar, în Mehedinți, astfel că o persoană care are trei hectare de teren va plăti un impozit de 42 de lei, anul acesta plătindu-se doar pentru un hectar cultivat.
În cazul cultivatorilor de legume în câmp sau în spații protejate (sere, solarii), normele de venit sunt diferențiate, însă sunt mult mai mari decât la cereale, astfel că impozitele vor fi mai mari. Un agricultor din Olt care are un hectar de legume în spații protejate va plăti impozit de 16% aplicat la norma de venit de 3.000 de lei pe an/hectar, deci va achita la Fisc 240 de lei pe tot anul 2016, adică doar pentru suprafața ce depășește 0,5 hectare.
Și crescătorii de animale care au peste două vaci, 50 de oi, 25 de capre, peste 6 porci de îngrășat, peste 75 de capete de albine sau peste 100 de păsări de curte datorează impozit pe venitul din agricultură. În cazul în care au mai mult de două vaci, impozitul se calculează la o normă de venit de 330 de lei pe cap de animal, în Dolj, de 300 de lei în Olt, 190 de lei în Mehedinți etc. Cu alte cuvinte, un crescător de animale din Dolj care are trei vaci va plăti la stat, anul acesta, un impozit calculat pentru o singură vacă de 52 de lei pe tot anul.
„Impozitele se pot plăti la primării, în cazul în care nu există administrație fiscală în localitatea respectivă, conform articolului 34 din Codul de Procedură Fiscală, adică Legea 207/2015, și unui Ordin comun al Ministerului Finanțelor și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice“, a precizat Mihai Antonescu. Sumele de plată nu sunt foarte mari, însă adunate de la toți agricultorii se ajunge la un impozit total de 12,65 milioane de lei, potrivit datelor furnizate de directorul DGRFP Craiova, Mihai Antonescu. Cei care nu își plătesc impozitele la termenele stabilite de lege vor primi notificări, apoi somații de plată, după care se vor începe asupra lor măsurile de executare silită, ca în cazul oricărui datornic către ANAF, susțin reprezentanții Fiscului.
Impozitul pe venitul din agricultură la norme de venit este diferit de impozitul pe arendă. Și la impozitul calculat la norme de venit, și la arendă, agricultorului i se calculează și contribuție la Sănătate (CASS) de 5,5% din venit. În cazul celor cu venituri din agricultură, contribuția la Sănătate se aplică la norma de venit, a spus Mihai Antonescu.