Spitalul Judeţean de Urgență Craiova nu mai face internări în trei secții, unde până acum pacienții stăteau și câte doi în pat. Direcția de Sănătate Publică Dolj a decis suspendarea activității la Neurologie, Diabet și Boli de Nutriție și Endocrinologie din cauza supraaglomerării și a faptului că aici au fost depistați șase pacienți cu infecție cu Clostridium difficile. Unitatea medicală are la dispoziție două săptămâni să găsească soluții pentru relocarea secțiilor. Până atunci, pacienții noi sunt transferați către alte spitale.
Situație fără precendent la Spitalul Judeţean de Urgență (SJU) Craiova. Nici un pacient nu mai este internat în trei secții situate la etajul nouă al spitalului. Decizia a fost luată de reprezentanții DSP, în urma unei anchete epidemiologice efectuate după ce spitalul a raportat pentru luna septembrie șase cazuri de infecții cu Clostridium difficile, bacterie considerată drept principalul agent etiologic al sindromului diareic după terapie cu antibiotice. În total, cele trei secții au 75 de paturi. Din cauza numărului mare de pacienți care se adresează spitalului, aici au fost internați mai mulți pacienți decât numărul de paturi. Reprezentanții DSP spun că în urma controlului s-a constatat că în Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice erau internați 44 de bolnavi, în 34 de paturi.
Secțiile de Neurologie și Endocrinologie împart același spațiu. „DSP a decis suspendarea activității pentru secția de Neurologie, care are 15 paturi, secția de Endocrinologie, care are 25 de paturi, și cea de Diabet și Boli de Nutriție, care are 35 de paturi. Noi am propus de mai multe ori soluții pentru supraaglomerarea de acolo. Unele nu au fost acceptate, la altele nu am primit încă răspuns“, a declarat dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Judeţean de Urgență Craiova.
„Cele trei secții nu mai pot încăpea în același spațiu“
Soluția este relocarea secțiilor. Conducerea spitalului susține că încă de anul trecut a încercat să rezolve această situație, dar s-a lovit de tot felul de piedici. „Am încercat să găsim diverse soluții de reamenajare a secțiilor. Am cerut mutarea secției de Endocrinologie într-o altă clădire. Nu s-a putut acest lucru. S-a încercat suspendarea secției, dar nici asta nu s-a putut. Este necesar să se găsească o rezolvare, pentru că în secțiile de Neurologie și Diabet ajung cazuri urgente, bolnavi care nu au alternativă să meargă în județ în alte spitale. Vorbesc aici de pacienții care suferă comă diabetică sau accident vascular cerebral și care trebuie să beneficieze de spațiu adecvat pentru îngrijiri medicale“, a explicat dr. Bogdan Fănuță.
DSP a dat termen de două săptămâni spitalului să găsească o soluție. Abia după ce se va găsi o rezolvare, secțiile își vor putea relua activitatea. Nu se știe însă cât de repede se va întâmpla acest lucru. „Spațiile nu pot fi mărite, însă numărul bolnavilor este tot mai mare. Aici sunt trimiși pacienți din toată regiunea. Cele trei secții nu mai pot încăpea în același spațiu. Vom discuta atât în Consiliul Medical, cât și în Comitetul director pentru a găsi soluții de relocare a uneia dintre secții. Una dintre ele trebuie mutată astfel încât pacienții să fie tratați în condiții decente“, a adăugat managerul SJU Craiova.
„Pacienții care se află deja internați nu au unde să fie mutați“
Până apare o rezolvare, pacienții din aceste secții sunt externați pe măsură ce se vindecă, pentru că legea nu permite Spitalului Județean să trimită bolnavi către unități medicale de rang inferior. Spitalul a înștiințat însă Ministerul Sănătății că nu mai face internări. „Pacienții care se află deja internați nu au unde să fie mutați. La Spitalul de Neuropsihiatrie nu există Terapie Intensivă și nici alte secții pentru patologii asociate pe care le au pacienții, astfel încât să poată primi îngrijiri la orice oră din zi și din noapte. Nu putem să scoatem pacienții cu boli neurologice din Terapie Intensivă pentru că sunt intubați și nu avem unde să îi trimitem. Legea nu ne lasă să trimitem pacienții către spitale de rang inferior, noi putem transfera numai către spitale din București, Cluj, Târgu Mureș. Pacienților nu li se pune viața în pericol. Rămân în spital până când vor putea fi externați în condiții de siguranță. Dacă în Urgență vin cazuri grave cu accident vascular cerebral, se vor stabiliza în UPU, urmând să fie trimiși către alte spitale din țară“, a mai spus dr. Fănuță.
„Infecția cu Clostridium poate să apară pe timpul internării, dar și acasă“
Despre cei șase pacienți la care s-a descoperit infecția cu Clostridium difficile, managerul spitalului spune că sunt cazuri pe care spitalul le raportează lunar. „Cele șase cazuri de infecție cu Clostridium difficile despre care se vorbește că au dus la această situație sunt cazuri care apar în mod normal la pacienți tarați, care iau antibiotice pe o perioadă îndelungată. Noi raportăm către DSP infecțiile nosocomiale cauzate de diverse bacterii și separat cazurile de Clostridium difficile. Ele se raportează separat, conform unei Metodologii date de Ministerul Sănătății. Infecția cu Clostridium poate să apară pe timpul internării, dar și acasă. Problema secțiilor nu sunt infecțiile, ci supraaglomerarea“, a completat managerul spitalului.
În următoarele două săptămâni trebuie găsită o soluție
Reprezentanții DSP Dolj spun că din cauza supraaglomerării nu există posibilitatea respectării regulilor ce trebuie aplicate în caz de infecții. „La control s-a constatat că erau internați mai mulți bolnavi decât numărul de paturi. Din cauza aceasta nu există posibilitatea respectării regulilor ce trebuie aplicate în caz de infecții. Un astfel de pacient trebuie izolat într-un salon la care are acces doar o parte din personal, pentru a evita împrăștierea infecției. S-a constatat și faptul că la controlul periodic pe care medicii spitalului din Departamentul de Supraveghere și Control al Infecțiilor Nosocomiale a apărut o încărcătură microbiană nepermisă atât pe suprafețe, cât și în aer. Spitalul a făcut dezinfecție, însă nu a mai luat probe să vadă dacă după curețenie au dispărut problemele. S-a decis suspendarea activității în următoarele două săptămâni, timp în care urmează să se găsească o soluție deoarece funcționarea celor trei secții în același spațiu reprezintă un risc pentru pacienți“, a declarat dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.
Totodată, reprezentanții DSP spun că au făcut adresă în care au anunțat serviciul de Ambulanță și spitalele din Oltenia să nu mai trimită cazuri către cele trei secții ale Spitalului Județean Craiova, ci către alte spitale.
Despre infecția cu Clostridium difficile
Trebuie știut că infecția cu Clostridium difficile este frecvent întâlnită în spitalele din România. Medicii spun că și în străinătate aceasta ridică probleme. „Aproximativ 8% dintre români sunt purtători asimptomatici ai acestei bacterii, proporția fiind mult mai mare la cei peste 65 de ani. În condițiile unei îmbolnăviri grave ce necesită internare, operații sau reanimare și a administrării prelungite de antibiotice, șansele de a selecționa bacteria și de a dezvolta boala sunt și mai mari. Această boală nu se ia însă în spital, așa cum, de exemplu, putem face o toxinfecție alimentară dacă mâncăm ceva stricat într-o cârciumă murdară. Pacienții au din prealabil bacteria, sunt purtători și abia când suferă o îmbolnăvire gravă, și mai iau și antibiotice, dezvoltă și această complicație. În USA, 260 de oameni dezvoltă zilnic în spitale această boală, iar în afara spitalelor și mai mulți. Dintre aceștia, mor aproximativ 70 de oameni pe zi“, atrage atenția conf. univ. dr. Paul Tomescu, șeful Clinicii de Urologie a Spitalului Judeţean Craiova.