1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Bătaie“ la depunerea dosarelor pentru Casa Verde

„Bătaie“ la depunerea dosarelor pentru Casa Verde

Mai mulţi oameni au dormit în faţa APM Dolj pentru a fi siguri că depun dosarul (Foto: Claudiu Tudor)
Mai mulţi oameni au dormit în faţa APM Dolj pentru a fi siguri că depun dosarul (Foto: Claudiu Tudor)

Sute de doljeni s-au arătat interesați de programul Casa Verde prin care aceştia pot să îşi monteze panouri solare subvenţionate de stat. Ieri a început depunerea dosarelor în cadrul acestui program. Sute de persoane erau de la primele ore ale dimineţii în faţa Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Dolj și întocmiseră o listă de aşteptare care ajunsese la aproape 500 de înscriși. „E o listă de aşteptare pe care trebuie să o respectăm, dar nu este normal ca atât de multă lume să stea să aştepte. În plus, durează foarte mult întreg procesul până să primim banii. E multă incompetenţă la întocmirea actelor şi lumea este nevoită să stea la cozi imense“, a spus un doljean care aştepta să depună dosarul.
„Nu stau de mult la coadă, dar am prins pe listă numărul 494. Nu cred că ajung să depun dosarul. Până reuşim să obţinem subvenţionarea panourilor, procesul e anevoios. Pierdem foarte mult timp şi cheltuim şi foarte mulţi bani pe atâtea drumuri“, a explicat Nicolae Mitroi.
Chiar dacă termenul de depunere este până pe 24 octombrie, oamenii ştiu că dosarele se califică după criteriul „primul venit, primul servit“ şi aceştia aleg chiar să doarmă în faţa APM Dolj pentru a fi printre primii. „Vreau să îmi pun panouri solare şi stau de ieri (duminică -n.r.) la coadă. Am rămas aici peste noapte şi sunt deja pe listă peste 200 de persoane înaintea mea“, a spus o doljeancă.
Doar 330 de dosare finanţate în Dolj

Directoarea APM Dolj, Monica-Daniela Mateescu, le-a vorbit oamenilor şi le-a explicat situaţia (Foto: Claduiu Tudor)
Directoarea APM Dolj, Monica-Daniela Mateescu, le-a vorbit oamenilor şi le-a explicat situaţia (Foto: Claduiu Tudor)

La nivelul judeţului Dolj vor fi aprobate, anul acesta, 330 de dosare. Chiar şi în aceste condiţii, peste 500 de oameni au venit ieri la APM Dolj, în speranţa că unele dosare vor fi respinse şi vor fi luate în considerare ale lor. „Lista de aşteptare depăşeşte numărul de posibilităţi, dar noi o respectăm ca atare. S-au dat şi bonuri de ordine până la numărul 300 şi eu zic că se intră într-un mod destul de civilizat. Fiecare om stă câte zece minute ca să îi fie verificat dosarul. Sunt mulţi doritori să depună aceste acte pentru că ultima dată când a mai fost acest program au fost acceptate 960 de dosare din Dolj. Anul acesta, numărul de dosare care vor fi acceptate este foarte mic, 330, iar finanţarea ajunge la aproape 2.000.000 de lei. De la noi, dosarele depuse ajung la Administraţia Fondului de Mediu. Este greu de estimat cât va dura până ce oamenii vor primi banii pentru că acolo se analizează dosarele din toată ţara“, a declarat Monica-Daniela Mateescu, directoarea APM Dolj.
Mulţi dintre oamenii care aşteptau la coadă nu ştiau dacă vor reuşi să depună actele pentru că se aflau pe listă la numere destul de mari şi au cerut conducerii instituţiei lămuriri. Directoarea APM Dolj a ieşit în faţa lor şi le-a spus că acea listă se va respecta în totalitate, dar şi că numărul dosarelor este limitat. După această discuţie, mulţi oameni au renunţat să aştepte.

Gorj: Înghesuială şi nervi la sediul APM

Cozi ca pe vremuri la sediul APM Gorj (Foto: Eugen Măruță)
Cozi ca pe vremuri la sediul APM Gorj (Foto: Eugen Măruță)

Peste 250 de persoane s-au aflat ieri la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj pentru a depune solicitări în cadrul programului guvernamental Casa Verde. Zeci de persoane s-au postat încă de duminică seara la sediul instituţiei, în speranţa că vor depune cât mai repede documentele necesare, astfel încât să poată să beneficieze de fonduri de la stat, pentru a-şi achiziţiona panouri solare şi pompe de căldură. Pentru a nu îngheţa de frig, cetăţenii au folosit maşinile personale aduse la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, alţii au preferat să aştepte în faţa uşii de la intrare ca să nu îşi piardă rândul.

La coadă, păziţi de jandarmi

Întrucât de dimineaţă erau sute de persoane în faţa clădirii şi puteau apărea evenimente nedorite, la faţa locului au fost solicitate mai multe echipaje din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Gorj. Viitorii beneficiari au fost nemulţumiţi de faptul că nu a existat o mai bună organizare în ceea ce priveşte depunerea cererilor pentru programul Casa Verde şi au fost nevoiţi să aştepte o noapte în frig. În cele din urmă, jandarmii au calmat spiritele şi lumea a intrat, pe rând, să depună actele, în speranţa că va primi ceea ce a solicitat. Bugetul programului Casa Verde pentru populaţie este de numai 60 de milioane de lei, la nivel naţional. Din acest motiv, au apărut cozi uriaşe, oamenii temându-se că nu se vor afla printre beneficiari.

Unii au stat degeaba la coadă

 

coada apm gj (1)

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj, la nivelul instituţiei au fost repartizate fonduri doar pentru 160 de beneficiari. „Nu ne implicăm în organizarea exterioară. Noi ne preocupăm ca totul să funcţioneze foarte bine şi ca timpii de aşteptare să fie reduşi. Documentele se transmit on-line. Luni am înregistrat 80 de dosare şi restul de 80 o să fie marţi (astăzi -n.r.). Cei care au primit numere de ordine la 240 sau peste 250 nu mai au şanse să intre la finanţare pentru că avem bani doar pentru 160 de beneficiari. Eu nu am cum să le spun oamenilor să nu mai vină, să nu mai stea la coadă. În momentul în care s-a intrat în calculator cu numărul 160, atunci o să fim pe zero. Practic nu mai sunt bani pentru ceilalţi. Asta este situaţia“, a declarat Nicolae Giorgi, şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj.

Ce înseamnă programul Casa Verde

Prin programul Casa Ver­de, oamenii au posibilitatea să îşi instaleze sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire.
Acest program are drept scop îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră. Bugetul alocat pentru întreaga ţară este de 94 de milioane de lei, dintre care 60 de milioane sunt destinate persoanelor fizice, iar 34 de milioane persoanelor juridice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS