-0.5 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAcuzaţii de şantaj în războiul gunoiului din Craiova

Acuzaţii de şantaj în războiul gunoiului din Craiova

Situația privind creșterea tarifului de depozitare a deșeurilor aduse la Depozitul Ecologic de la Mofleni a rămas neclară (Foto: Traian Mitrache)
Situația privind creșterea tarifului de depozitare a deșeurilor aduse la Depozitul Ecologic de la Mofleni a rămas neclară (Foto: Traian Mitrache)

Eco Sud și Primăria Craiova au declanșat războiul direct pentru tariful de depozitare a gunoiului la groapa de la Mofleni. Eco Sud a recunoscut ieri că vrea să crească tariful de la 21 de euro la 36 de euro pe motiv că are cheltuieli suplimentare și s-a plâns că primăria nu o bagă în seamă. „Nici nu vom discuta cu ei“, au răspuns edilii craioveni, care consideră că Eco Sud îi șantajează prin restricționarea accesului mașinilor de gunoi la Mofleni, știind că Master Planul de Deșeuri din fonduri europene depinde de acest depozit. Primăria așteaptă Eco Sud să justifice creșterea tarifului și abia apoi va începe negocierile. Până atunci, municipalitatea cere firmei să înceteze circul.

Craiova s-a trezit, începând de săptămâna trecută, într-o situație fără precedent pentru oraș: o criză a deșeurilor care sunt aduse la Depozitul Ecologic de la Mofleni. SC Eco Sud SA, firma care administrează groapa de gunoi de la Mofleni, a temporizat timp de cinci zile accesul autogunoierelor în incinta depozitului, pentru niște lucrări privind capacitatea de depozitare a unei celule, iar Craiova s-a trezit sufocată de gunoaie. Ritmul depozitării deșeurilor a revenit cât de cât la normal, începând din weekendul trecut, dar asta nu schimbă cu nimic situația care amenință Bănia. Gazeta de Sud a relatat pe larg zilele trecute toate aceste evenimente și implicațiile lor, dar din tevatura creată a lipsit până acum lucrul cel important: punctul de vedere al autorităților, singurele în măsură să tranșeze într-un fel sau altul acest scandal. Mai ales că principalii vizați sunt craiovenii, pentru că o mărire a tarifului de depozitare a deșeurilor la groapa de la Mofleni i-ar afecta în mod direct.
Eco Sud dorește să crească tariful pentru a-și acoperi anumite cheltuieli, investiții făcute sau investiții obligatorii preconizate în viitorul apropiat, dar spune că nu are cu cine negocia în acest sens. Operatorul Depozitului Ecologic de la Mofleni și-a manifestat și ieri intenția, de data asta public, de a mări tariful, și a chemat la dialog autoritățile (primărie, consiliu județean, prefectură), instituțiile de control (Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului) și SC Salubritate Craiova, dar la întâlnire nu a ajuns decât presa. „Am solicitat primăriei, pentru cantitatea de 96.000 de tone de deșeuri care urmează a fi depozitate în viitorul an, un tarif de 30 de euro, iar după epuizarea acestei cantități tariful să devină 26,38 euro. Vorbim de prețuri fără TVA. Nu avem însă un partener de dialog, ne lovim de o pasivitate a autorităților locale“, a spus Dan Stănoaia, directorul comercial al Eco Sud. Reprezentanții firmei spun că au documente care atestă că s-a tot încercat un dialog cu Primăria Craiova, căreia i s-au pus la dispoziție cifre și situații financiare, dar că „autoritățile nici măcar nu le-au evaluat“. „Tariful de 21 de euro cu TVA inclus este din 2008. Acum suntem în 2016, a crescut și salariul minim pe economie, au existat o serie de cheltuieli, am prezentat tot ce trebuia în vederea luării unei decizii sau măcar începerea unei discuții, dar nimic“, au mai spus reprezentanții Eco Sud. Aceștia au mai precizat că unele modificări ale legislației i-au obligat să suporte retroactiv taxele pe terenul unde se află depozitul, teren primit în 2002 de la primărie, și ar vrea ca acum să-și scoată cheltuielile printr-o creștere de tarif. „Când s-a făcut tariful nu exista această obligativitate a taxei pe teren. Ea ar fi trebuit inclusă în tarif, ceea ce la Craiova nu s-a făcut. La licitații noi includem taxa de teren în tariful ofertat, dar atunci (anul 2002 – n.r.) nu fost cazul“, au mai explicat reprezentanții Eco Sud.

DSC_1087

Celula 5 ar mai fi disponibilă trei luni

Eco Sud susține că la celula 5, ultima aflată în exploatare, capacitatea de depozitare ar mai ajunge pentru câteva luni, după care ar trebui construită o nouă celulă, investiție care ar costa în jur de 500.000 de euro și ar dura circa trei luni. Firma ar vrea
să-și recupereze acești bani prin creșterea tarifului și scoate în față scenariul negativ, în cazul în care autoritățile nu s-ar implica în vreun fel: nu va mai exista spațiu de depozitare, iar gunoaiele ar rămâne pe străzi, cum s-a întâmplat săptămâna trecută. „Lucrările care s-au făcut acum pentru a prelungi durata de viață a celulei 5 reprezintă o încercare a noastră de a mai câștiga timp până ne întâlnim cu autoritățile la un dialog. Prețul fundamentat de noi nu este bătut în cuie. Sunt niște calcule ale noastre la care nu am auzit nici altă opinie. Noi suntem dispuși să ascultăm orice altă vaiantă la tarifele fundamentate și propuse de noi. Dar să ne spună și autoritățile ce vor“, a afirmat Dan Stănoaia, care susține că la nivel de cetățean o creștere a tarifului nu se va simți, costul fiind infim („undeva la un leu“).

Primăria acuză șantajul Eco Sud

Reprezentanții Primăriei Craiova au explicat ieri pentru GdS că nu au nici un motiv să se întâlnească cu Eco Sud atât timp cât reprezentanții firmei nu vin cu calcule care să demonstreze nevoia de creștere a prețului. În plus, mai spun ei, motivele invocate de firmă pentru restricțiile de săptămâna trecută sunt un șantaj la adresa municipalității. „Eco Sud să facă bine să fundamenteze prețul. O solicitare de tarif crescut se face prin fundamentare, apoi vedem dacă este cazul să-l creștem. Primăria nu are de ce să se întâlnească cu ei, pentru că, la ora asta, așa cum decurg lucrurile, situația arată mai mult a circ, a șantaj. Ce să facem? Să ne întâlnim cu ei să negociem prețul la groapa de gunoi, la prefectură? După ce fundamentează prețul și după ce îl analizează economiștii de la Direcția Servicii Publice, se poate ajunge la o negociere între o comisie din partea Consiliului Local și reprezentanții Eco Sud. Pe termen scurt, organele de control trebuie să-și facă datoria, pentru că este o forțare a realității. Dacă e tariful mai mare sau mai mic, se intră mai ușor în curtea depozitului? Ce legătură are? La ora asta ei justifică faptul că se lucrează la investiții. Foarte bine, dar felul în care lucrează este în gestiunea lor și nu trebuie să perturbe activitatea de depozitare. Organele abilitate au stabilit măsuri de-a lungul timpului, dar trebuie văzut dacă ele au fost respectate de către Eco Sud. Rezilierea contractului cu Eco Sud se poate lua în calcul, dar ea afectează Master Planul de Deșeuri și ei (Eco Sud – n.r.) speculează asta“, a declarat viceprimarul Mihail Genoiu.

Eco Sud este pe profit

Reprezentanții Eco Sud SA susțin că afacerea de la Craiova nu este profitabilă, însă firma este pe profit, per total. Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor, profitul Eco Sud în ultimii patru ani a fost următorul: 5,8 milioane lei în 2012 (109 salariați); 4,2 milioane de lei în 2013 (114 salariați); 915.000 lei în 2014 (100 salariați); 2,3 milioane de lei în 2015 (116 salariați). Eco Sud mai deține depozite ecologice de gunoi la: Vidra (Ilfov), Mavrodin (Teleorman) și Frățești (Giurgiu). De menționat faptul că tariful la Mavrodin este de 83,82 lei fără TVA/tonă, ceea ce corespunde unui preț de 22,35 euro/tonă cu TVA, iar la Giurgiu tariful este de 24,5 euro/tonă (potrivit președintelui Consiliului de Administrație, Adrian Scarlat).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS