Universitatea din Craiova organizează, timp de două zile, primul forum al carierei. Peste 50 de agenți economici din zona Olteniei vor fi prezenți pentru a se întâlni cu studenții de la cele 12 facultăți. Tot cu acest prilej, se va inaugura și Centrul de Transfer Tehnologic INCESA, care va fi util atât pentru pregătirea studenților, cât și pentru a oferi soluții tehnice agenților economici.
Prima ediție a forumului carierei la Universitatea din Craiova se va derula în zilele de 12 și 13 octombrie și va consta în organizarea de ateliere. „Am gândit o acțiune prin care principalii agenți economici din zona de Sud-Vest a Olteniei să vină la Universitate. Sunt peste 50 de firme care și-au anunțat prezența la această acțiune, printre care CEZ România, BCR, BRD, Electroputere, Hella. Vor avea loc ateliere ale carierei atât în Sala Albastră a universității, cât și la fiecare facultate unde se vor prezenta firme de profil. De exemplu, la Agricultură vor fi trei-patru firme din domeniu, la Inginerie electrică la fel. Partenerii strategici vor avea și standuri amenajate în holul central. La aceste evenimente vor participa și elevi. Punem în legătură, astfel, angajatorii cu elevii și studenții noștri. Încercăm ca acest traseu elev-student-angajat să devină cât mai predictibil. Venim în sprijinul tinerilor, să le creăm un drum cât mai ușor, atât în acumularea de cunoștințe, cât și în inserția pe piața muncii“, a precizat prof. univ. dr. Cezar Spînu, rectorul Universității din Craiova.
INCESA – centru pentru studenți și agenți economici
Tot azi se inaugurează și Centrul de Transfer Tehnologic situat pe platforma Facultății de Electrotehnică, care are centre de cercetare în domeniile inginerie mecanică, inginerie electrică, biotehnologie și bioingineri, știința calculatoarelor.
Construcția acestui centru a început în februarie 2012 și, potrivit reprezentanților Universității din Craiova, a fost finalizat în decembrie 2015, în prezent având în derulare contracte cu agenți economici din zona Olteniei în valoare de opt milioane de euro. La inaugurare vor participa 150 de personalități, reprezentând ambasade, autorități publice, mediul de afaceri și comunitatea locală. Se vor lansa, cu acest prilej, și cinci proiecte, prin Programul Operațional Competitivitate (POC), în valoare de 30 de milioane de lei, și șase proiecte bridge, în valoare de trei milioane de lei.
„Am inaugurat mai târziu INCESA pentru că am încercat ca această infrastructură în științe aplicate să înceapă să-și arate potențialul, avem deja contracte de peste opt milioane de euro, atrase la Universitatea din Craiova prin proiectele derulate sub auspiciile INCESA. Se vor lansa noi proiecte POC. Săptămâna trecută am avut un audit și am obținut din partea MRC un certificat pentru sistemul de management al calității pentru formare continuă, cercetare și valorificarea cercetării, inclusiv transfer tehnologic la INCESA. Cu acest certificat vom putea aplica la toate tipurile de proiecte europene“, a precizat rectorul Universității din Craiova.
Directorul INCESA este prof. univ. dr. Geo Mănescu, care a precizat că acest „centru va oferi servicii concrete agenților economici din zona Olteniei și pentru companiile multinaționale, dar va fi folosit și pentru pregătirea studenților pentru cerințele de pe piața muncii prin implicarea lor directă în proiectele de cercetare care se vor derula în acest centru“.
Carmen Rusan