Curtea de Apel Craiova a emis mandate de arestare pe numele a șase craioveni de etnie romă, căutați de autoritățile judiciare din Germania pentru comiterea a sute de furturi din buzunare, fapte comise în cartierul Charlottenburg din Berlin. Alți zece suspecți au fost arestați în urma unei ample acțiuni a Unității de Investigații Regionale Berlin.
Craiovenii reținuți joi, la cererea autorităților judiciare germane, vor fi extrădați în Germania pentru a fi judecați pentru comiterea a aproape 200 de furturi din buzunare și genți. Aceasta este decizia luată vineri de Curtea de Apel Craiova, instanță care a emis mandate de arestare preventivă pe numele celor șase suspecți, căutați în baza unor mandate europene de arestare. Este vorba de craiovenii Marian Curte, Alina Manolescu, Nicolae Manolescu, Florin Rambo Manolescu, Laurențiu Adîr și Dorel Musi.
Aceștia sunt acuzați că, în ultimul an, împreună cu alți suspecți, au comis sute de furturi din buzunare în Berlin, prejudiciul fiind calculat deocamdată la aproximativ 225.000 de euro. „Activitățile au vizat destructurarea unei grupări infracționale organizate, specializată în săvârșirea de furturi din genți și buzunare. Cei în cauză sunt cercetați pentru comiterea a peste 190 de astfel de fapte, prin care ar fi cauzat un prejudiciu total de aproximativ 225.000 de euro. Din investigațiile efectuate de polițiștii români și cei din Berlin a reieșit că, în perioada iulie 2015 – august 2016, membrii grupării ar fi sustras bunuri din gențile și buzunarele persoanelor aflate în zona stațiilor de metrou din cartierul Charlottenburg, din Berlin“.
Săptămâna trecută, mai mulți ofițeri ai Poliției Federale Germane au venit la Craiova în căutarea suspecților, care au fost reținuți cu sprijinul polițiștilor doljeni. Întreaga operațiune, care s-a desfășurat în același timp și în Germania, a fost coordonată de Europol. De altfel, Europol a și explicat modul de operare al hoților români. Aceștia acționau mai ales în stațiile de metrou din centrul Berlinului, strategia acestora fiind una simplă: unul dintre ei apăsa pe butonul care oprește scările rulante, după care un complice profita de confuzia și neatenția victimelor și le fura portmoneul sau telefonul. În alte cazuri, hoții acostau trecătorii cu o hartă în mână și le cereau indicații. În timp ce victima era ocupată cu descrierea traseului, aceasta era jefuită. Ulterior, banii erau trimiși în țară cu ajutorul serviciilor de transfer monetar, iar bunurile furate, cum ar fi telefoanele mobile, erau trimise în România prin intermediul companiilor de transport cu autocarul.
Alți craioveni, reținuți în Germania
În același timp cu descinderile de la Craiova, autoritățile germane au organizat în Berlin o acțiune de amploare, la care au participat peste 200 de polițiști. În urma acțiunii au fost identificate mai multe portofele și bunuri furate, dar și documente de transfer bancar.
În total, autoritățile germane au arestat nouă persoane, însă suspectate de comiterea de furturi de buzunare sunt 60 de persoane, 44 fiind deja puse sub acuzare.
Rbb-online.de vorbește de o creștere alarmantă a numărului de furturi din buzunare și genți în Berlin. Astfel, dacă în cursul anului 2013 au fost raportate 20.000 de astfel de fapte, în 2014 numărul lor a ajuns la aproape 32.000, iar în 2015 au fost raportate nu mai puțin de 40.000 de furturi din buzunare. Coordonatorul operațiunii din Berlin a declarat pentru rbb-online.de că romii craioveni vor fi opriți din furat de autorități. „Făptașii trebuie să ajungă la concluzia că Berlinul nu mai este un oraș în care să merite să comiți astfel de infracțiuni. Doar în astfel de circumstanțe se vor opri din furat și își vor îndrepta atenția către alte orașe“, a declarat Markus Haustein, coordonatorul investigației.
Rambo, condamnat pentru conducere fără permis
Curtea de Apel Craiova a emis un mandat de arestare și pe numele lui Florin Rambo Manolescu, care se află însă după gratii de pe 11 iunie. Pe 20 septembrie, acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru conducere fără permis. A fost acuzat că, pe 9 iunie, a condus un autoturism Alfa Romeo înmatriculat în Italia deși nu are permis, iar pe strada Prelungirea Bechetului, în zona Staţiei de Apă Făcăi, a produs un accident grav. Manolescu a pierdut controlul direcţiei de mers, a intrat pe contrasens şi s-a izbit de o autoutilitară Ford care circula din sens opus. În urma impactului dintre cele două autovehicule, două pasagere din autoturismul Alfa Romeo – o tânără de 19 ani și alta de 17 ani – au fost rănite grav.