7.9 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljMisterele afacerii „Adăpostul canin“ de la Breasta

Misterele afacerii „Adăpostul canin“ de la Breasta

În 2013, autoritățile au inaugurat cu mare pompă adăpostul canin de la Breasta (Foto: arhiva GdS)
În 2013, autoritățile au inaugurat cu mare pompă adăpostul canin de la Breasta (Foto: arhiva GdS)

600.000 de euro a plătit Primăria Craiova firmei Team World Construct SRL în anii 2012-2013 pentru realizarea unui adăpost canin cu o capacitate de 500 de locuri la Pod Breasta. Investiția a fost inaugurată în mai 2013. După numai un an, verificările Curții de Conturi au declanșat scandalul. Primăria acuză că a decontat plăți pentru lucrări inexistente și a chemat firma în judecată. La rândul său, TWC acuză primăria de șantaj. Ciudat este că în 2013, la firma cu pricina a lucrat ca și consultant cumnatul primarului Lia Olguța Vasilescu. Deși sunt în proces, relația dintre cele două părți pare că s-a îndulcit înainte de alegerile locale. Ce s-a întâmplat citiți în cele de mai jos.

Scandalul în această afacere a fost declanșat după un audit financiar (5 mai – 27 iunie 2014), derulat de Camera de Conturi (CC) Dolj, în urma căruia auditorii financiari au concluzionat că primăria a făcut plăți nelegale către TWC pentru lucrări neexecutate în valoare de aproape 66.000 de lei. Era vorba de lipsa unor stâlpi metalici și a unor lucrări de vopsitorie. CC Dolj a decis ca primăria să extindă cercetările, pentru a stabili întregul prejudiciu. În consecință, primarul Lia Olguța Vasilescu a emis o dispoziție (nr. 567/24 septembrie) prin care s-a format o comisie de verificare, aceasta stabilind (1 octombrie) că TWC nu a efectuat o serie de lucrări decontate, cum ar fi betonarea unor alei, împrejmuiri, lucrări în clădiri anexe și spații verzi. Ca și materiale, este vorba de peste 800 de metri cubi de beton și agregate naturale, circa 600 de tone de balast și aproape 300 kg armătură plase sudate, dar și 18 stâlpi de împrejmuire și 100 de copaci care nu au fost plantați. Comisia nu a putut verifica decât lucrările de suprafață. Începând de aici, povestea a căpătat iz de telenovelă. În 21 octombrie, TWC a emis o factură de stornare pentru lucrările pe care Comisia susține că primăria le-a decontat nejustificativ, în valoare de 156.000 de lei (35.000 de euro). Câteva zile mai târziu (27 octombrie), primăria a emis o factură cu majorările de întârziere aferente, în valoare de circa 43.000 de lei (9.500 de euro). În 3 decembrie 2014, TWC a cerut eșalonarea la plată a întregii sume (44.500 de euro), dar ulterior s-a răzgândit. În 22 decembrie, firma a cerut ca adresa anterioară (cererea de eșalonare) să nu fie luată în considerare. TWC consideră că sumele au fost calculate arbitrar, „fără nici o bază reală și fără a se ține cont de argumentele noastre“, motiv să ceară o expertiză tehnică pentru a stabili dacă primăria a fost prejudiciată. Primăria somează din nou TWC (15 ianuarie 2015), iar firma răspunde încă o dată (5 februarie) că nu va plăti banii deoarece suma „a fost stabilită arbitrar“. În consecință, în 16 februarie 2015 primăria a inițiat o acțiune în pretenții în justiție pentru suma de 156.000 de lei și penalități de 1,4 milioane de lei. În cauză a fost administrat și un raport de expertiză tehnică judiciară, realizat numai după ce expertul Dora Pletea a fost citat de vreo două ori. Pe mostrele verificate de acesta reiese o diferență de lucrări neexecutate în valoare de 82.000 de lei. Din cauză că TWC a contestat inclusiv modul de calcul al penalităților, instanța a dispus și o expertiză contabilă. În prima fază, expertul Monica Stănescu a stabilit penalități totale de 2,46 milioane de lei (546.000 de euro). Ulterior, calculele au fost refăcute din cauza unei „erori“ strecurate în actele instanței, iar acum reies penalități de doar 65.000 de lei (14.500 de euro). Primăria a contestat rezultatele expertizei, iar instanța urmează să se pronunțe pe 21 octombrie.

Afacere cu acuzații de șantaj și violență

Adăpostul canin de la Breasta, o afacere cu scandal (Foto: arhiva GdS)
Adăpostul canin de la Breasta, o afacere cu scandal (Foto: arhiva GdS)

GdS a scris încă de la început despre relația ciudată TWC – Primăria Craiova. În 2012, firma TWC, înființată de doar cinci luni, a câștigat contractul de execuție după ce comisia de licitație a respins toți cei trei competitori, mai puternici și mai cunoscuți pe piață. TWC nu avea cea mai bună ofertă financiară. GdS a arătat și că societatea avea o experiență similară discutabilă („Câini cu milioane de euro în coadă“ – 3 septembrie 2013), aducând ca dovadă două contracte de execuție la stația feroviară CF Slatina, exact cu valoarea minimă cerută de primărie (1,8 milioane de lei). Adăpostul canin a fost inaugurat (28 mai 2013) cu mare publicitate în presă, lucrările totale ajungând la 2,7 milioane de lei (600.000 de euro). După numai un an, auditorii financiari au descoperit lucrările lipsă, primăria a imputat sume suplimentare și s-a ajuns în justiție. Culisele afacerii au ieșit la iveală cu ocazia procesului. Spre exemplu, reprezentanții TWC acuză primăria că o parte dintre nereguli au apărut din vina ei. Primăria ar fi cerut ca o serie de „formalități“ (note de comandă suplimentară, dispoziții de șantier, acte adiționale) să nu mai fie făcute, pentru că se grăbea cu inaugurarea. Așadar, parte din materialele decontate care se regăseau, de altfel, în lista de cantități (beton, agregate, plasă sudată), dar identificate ulterior, conform procesului-verbal la terminarea lucrărilor, prin Nota de Constatare, ca nefiind încorporate, au fost folosite în realizarea lucrărilor suplimentare“, se arată în întâmpinarea depusă la instanță de TWC. Din moment ce a semnat recepția fără obiecțiuni înseamnă că a fost de acord. De precizat că șefa comisiei de recepție a fost Mihaela Covaci, fosta șefă a Achizițiilor din primărie, care ar putea da detalii interesante oamenilor legii, dacă ancheta se va extinde. În fine, TWC recunoaște și lipsa celor 18 stâlpi și 100 de puieți, dar acuză că primăria trebuie să păzească obiectivul. Sugerează că au fost furați? Mai mult, reprezentanții TWC au acuzat că au semnat cu forța controversata Notă de Constatare a primăriei. Angajații TWC ar fi fost determinați să semneze actul „prin manopere dolosive (promiterea atribuirii de noi lucrări), dar și prin violență (existând inoculată temerea ca pe viitor să fim descalificați de la orice altă procedură de achiziție inițiată de Municipiul Craiova sau că derularea contractelor existente cu aceasta va cunoaște o evoluție nefavorabilă)“. La rândul său, primăria a spus la tribunal că „TWC nu produce nici un fel de dovadă (pentru că nu deține) în susținerea afirmațiilor“ și că lucrează doar cu respectarea OUG nr. 34/2006 privind achizițiile publice.

Primăria Craiova – TWC, o relație complicată

În contextul acestui scandal, să vedem ce alte contracte publice a mai obținut TWC la Craiova. Trei contracte, în valoare de peste 1 milion de euro fără TVA, au fost încheiate înainte de afacerea adăpostului canin: reabilitarea Căminului pentru persoane vârstnice – 4,3 milioane de lei (960.000 de euro) fără TVA, consolidarea zidului exterior al Cimitirului Sineasca – 233.000 de lei (52.000 de euro) și împrejmuirea unor platforme de gunoi și dotarea lor cu containere – 136.000 de lei (30.000 de euro). În timpul scandalului, TWC a participat fără succes la licitația pentru reparațiile spitalelor din Craiova, un acord-cadru cu valoare estimată de 10,4 milioane de lei (2,3 milioane de euro), fără TVA. În timpul evaluării ofertelor, primăria și-a dat brusc seama că a greșit ceva în caietul de sarcini și a anulat licitația. TWC a făcut contestație, aceasta fiind respinsă la CNSC, a atacat decizia la Curtea de Apel Craiova, iar apoi a renunțat la proces. Patronul TWC, Cătălin Călinoiu, vrea să închidă cât mai repede acest conflict. El nu mai recunoaște acuzațiile de amenințare și șantaj aduse în instanță primăriei de reprezentanții firmei. „În acea perioadă am avut un jurist mai agitat. Nu a fost ceea ce voiam noi să transmitem. (…) Eu nu am luat parte la nici o discuție de acest gen“, a afirmat Călinoiu. În ceea ce privește licitația pentru spitale, el spune că a atacat-o pentru că „nu era un lucru corect“, iar la proces a renunțat din cauză că „trebuia să plătim o taxă de 100.000 de lei, decât să pierdem banii mai bine ne retragem“. Evident nu vrea să plătească banii imputați de primărie, ci doar sumele asumate, „700.000 de lei, plus penalități de 10.000 de lei“. „O să dăm banii înapoi și se închide toată povestea“, a mai afirmat Călinoiu.
Scandalul pare încheiat, dacă ne luăm după faptul că TWC a început să câștige noi contracte la primărie. În ajun de campanie electorală (6 aprilie 2016), primăria a scos la licitație o lucrare abandonată, „Business Center Sud Craiova“. Câștigătorul inițial al contractului, Duo Management Construct SRL Constanța, a intrat în insolvență și a abandonat șantierul, iar primăria a relicitat continuarea lucrărilor, estimate la 835.000 de lei (185.000 de euro) fără TVA. Datele licitației nu se găsesc în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), ci pe site-ul primăriei. Procedura de atribuire a contractului a fost negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, iar ofertele ar fi trebuit depuse până pe 14 aprilie, de pe 15 începând negocierea. Cătălin Călinoiu ne-a dezvăluit că TWC a fost singurul participant la licitație, pe care, evident, a câștigat-o. Ce-i drept, a recunoscut că se află în întârziere cu lucrările, care trebuia finalizate într-o lună.

„Nu-l cunosc pe Pistrițu“

GdS a dezvăluit că la TWC a lucrat o perioadă ca și consultant Ionel Pistrițu, cumnatul primarului Lia Olguța Vasilescu („Olguța Vasilescu, în conflict de interese?“ – 18 iulie 2016). Întrebat dacă acest lucru a determinat o relație amiabilă cu primăria, Cătălin Călinoiu a negat că l-ar cunoaște pe Ionel Pistrițu. „Chiar nu-l cunosc, nu am avut cunoștință de lucrurile astea. Avem pe două firme în jur de 80 de angajați, nu-i știu pe toți. Eu sunt asociat la firmă, există administratori care se ocupă cu așa ceva. Nu am avut cunoștință că a lucrat la noi. Pe doamna primar nu am cunoscut-o niciodată, nu am vorbit cu dânsa. Nu am nici un fel de legătură. Nu-l știu nici pe Ionel Pistrițu sau de cine îmi spuneți“, a precizat Cătălin Călinoiu, patronul Team World Construct.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS