Un agent din cadrul Poliției de Frontieră Calafat, acuzat de comiterea a trei infracțiuni de luare de mită și alte trei de complicitate la braconaj, a fost arestat preventiv, marți, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. Anchetatorii susțin că polițistul coordona un grup de braconieri, care îl răsplăteau cu vânat în schimbul „serviciilor“ sale.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au precizat că, în cursul zilei de luni, împreună cu ofițerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, au destructurat un grup de braconieri coordonat de un agent de poliţie de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră (SPF) Calafat.
Este vorba de agentul de poliție Aurel Iovan, dar și de alți patru inculpați – Florin Șarlă, Alexandru Ozunu, Cosmin Bărbulescu și Nicolae Balaci. Dacă polițistul de frontieră este acuzat de comiterea a trei infracțiuni de luare de mită și trei de complicitate la braconaj, ceilalți inculpați sunt acuzați de dare de mită și braconaj, respectiv uz de armă letală fără drept.
Anchetatorii spun că, în perioada iunie – octombrie 2016, inculpații Florin Șarlă, Alexandru Ozunu, Cosmin Bărbulescu și Nicolae Balaci „s-au deplasat în zona Bistreţ, județul Dolj, unde, pe timpul nopţii, au braconat prin împuşcare mistreţi şi iepuri, acest lucru întâmplându-se pe timpul executării serviciului de către agentul de poliţie Iovan Aurel, care avea în competenţă zona respectivă. Agentul de poliţie le facilita braconierilor accesul în perimetrul fondului cinegetic, iar după ce aceştia împuşcau animalele sălbatice, le asigura părăsirea în siguranţă a zonei, pentru aceste facilităţi Iovan Aurel primind ulterior foloase necuvenite, respectiv vânat braconat“. În urma cercetărilor s-a stabilit că agentul Iovan a primit de la braconieri vânat în valoare de aproximativ 2.500 de euro.
În noaptea de duminică spre luni, Iovan a intrat de serviciu, ocazie cu care „le-a facilitat braconierilor accesul în zonă, aceştia împuşcând patru mistreţi şi trei iepuri, a căror valoare a fost estimată la aproximativ 6.000 de euro“, au mai reținut procurorii doljeni. În cursul zilei de luni, ofițerii anticorupție au făcut percheziţii la domiciliile braconierilor și agentului de poliţie, ocazie cu care au fost găsite animalele împuşcate, plus o cantitate mare de peşte. În aceeași zi, Iovan, Șarlă, Ozunu și Bărbulescu au fost reținuți pe o perioadă de 24 de ore, iar Balaci a fost pus sub control judiciar. Marți, Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă a agentului Aurel Iovan, iar ceilalți trei inculpați au fost puși sub control judiciar.
Pește și whisky, mită pentru adjunctul șefului Poliției de Frontieră Calafat
Iovan nu este primul polițist de frontieră de la Calafat care are probleme penale. În urmă cu un an, mai exact în noiembrie 2015, procurorii DNA din Craiova au pus sub acuzare alți trei polițiști de frontieră – pe comisarul-șef Ionuț Damian, șef-serviciu în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Giurgiu, comisarul-șef Costel Simion, adjunctul șefului SPF Calafat, dar și agentul Ovidiu Cotoi de la același Sector de Poliție. Anchetatorii au reținut că „inculpatul Simion Costel, în calitate de adjunct al șefului SPF Calafat, i-a solicitat inculpatului Damian Ionuț, șef Serviciu control trafic frontieră din cadrul ITPF Giurgiu, să-și îndeplinească în mod abuziv sarcinile de serviciu privind verificarea activității de serviciu a agentului de poliție Cotoi Ovidiu Florinel din cadrul SPF Calafat (subaltern al lui Simion Costel), cerându-i practic să efectueze o cercetare administrativă formală, lucru pe care acesta l-a şi făcut“. Procurorii anticorupție mai susțin că, deși faptele pentru care era cercetat agentul Cotoi erau de o „gravitate ridicată“, acesta a fost sancționat „simbolic“. Ulterior, adjunctul Costel Simion i-a cerut mai multe bunuri lui Cotoi pentru a-l „recompensa“ pe șeful de la Giurgiu. Mai exact, anchetatorii susțin că Simion i-a cerut câțiva pești lui Cotoi, iar acesta din urmă a adus și o sticlă de whisky. „Din datele existente la dosarul cauzei a rezultat că inculpatul Simion Costel i-a solicitat inculpatului Cotoi Ovidiu să-i remită produse alimentare (peşte) pentru a le transmite, la rândul său, mai departe, către şeful lor, aspect cu care agentul de poliţie a fost de acord. Totodată, în același scop, acesta din urmă i-a remis inculpatului Simion Costel, odată cu cei trei pești, și o sticlă de whisky de 0,7 litri“, au mai precizat procurorii DNA. Acest dosar se află pe rolul Tribunalului Dolj, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 27 octombrie.