Chiar dacă RAADPFL Craiova susținea că de pe 27 septembrie au demarat lucrările de înlocuire a lămpilor lipsă din Parcul Tineretului, acțiunea de montare a lor a început mai târziu decât se anunțase și, potrivit reprezentantului firmei care se ocupă de iluminatul public, ea s-a încheiat săptămâna trecută. Multe dintre lampadarele cu probleme au fost reparate până joi, dar o alee secundară din parc rămăsese în continuare fără lămpi. Problema a fost însă rezolvată vineri. Majoritatea stâlpilor aveau până joi firele electrice la vedere, dar reprezentantul firmei care se ocupă de iluminat susținea că aceștia nu sunt un pericol pentru trecători și că se vor monta până la urmă și capacele de protecție. Vineri, o parte din capacele respective au fost montate.
Pe 28 septembrie, Gazeta de Sud prezenta, în articolul „Partea întunecată a Parcului Tineretului din Craiova“, situația dezastruoasă în care se aflau zeci de stâlpi de iluminat din parc, ale căror lămpi fie erau rupte, fie fuseseră smulse cu totul. Atât pe aleea principală, cât și pe alte alei secundare, multe lampadare mai existau doar de decor și de la majoritatea dispăruse plăcuța de acces la instalația electrică. Cu firele la vedere și cu lămpile aproape să cadă, unii stâlpi de iluminat prezentau chiar un pericol pentru trecători, în special pentru copii.
Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, care se ocupă de Parcul Tineretului, nu a putut oferi atunci un răspuns privind cauza care a dus la această situație, dar a precizat că problema va fi remediată. Ba chiar a anunțat că au și demarat lucrările, tocmai din ziua în care GdS sesiza acest aspect al lămpilor distruse. „Situația stâlpilor de iluminat din Parcul Tineretului a fost sesizată și de angajații RAADPFL Craiova. Începând din această dimineață (27 septembrie, n.r.), reprezentanții companiei responsabile cu iluminatul public în municipiul Craiova s-au deplasat în Parcul Tineretului și au fost deja demarate lucrările de înlocuire a lampadarelor lipsă“, era răspunsul RAADPFL. Spusele reprezentanților Regiei nu s-au confirmat însă la acea vreme, pentru că a mai trecut ceva timp până când firma care se ocupă de iluminatul public al orașului s-a apucat de treabă.
S-au montat lămpile, mai lipseau plăcuțele de la instalația electrică
Joi, multe dintre lampadarele cu probleme erau deja reparate, iar prin iarbă se mai zăreau vechile lămpi care fuseseră doborâte de pe stâlpi. Până la urmă, majoritatea stâlpilor de iluminat de pe care dispăruseră lămpile s-au ales cu altele noi. Chiar și cei înclinați sau care aveau instalația electrică distrusă au primit până joi lămpi noi, fără să se mai intervină atunci și asupra celorlalte aspecte. Deși pe aleea principală și pe multe dintre aleile secundare situația lămpilor lipsă s-a remediat, o alee secundară rămăsese, totuși, în beznă. Sărită de angajații firmei de iluminat, pe aleea situată între cea principală și cea de la Stejarul (partea stângă), care pleacă din dreptul terenurilor de sport, șase stâlpi nu aveau joi lămpi. În plus, majoritatea lampadarelor din parc aveau, joi seară, instalația electrică ieșită în exterior, din cauza dispariției plăcuțelor care protejau firele.
Cotactat joi de GdS, reprezentantul de la Craiova al Flash Lighting Services SA, firma care se ocupă de iluminatul public al orașului, a precizat că înlocuirea lămpilor lipsă din Parcul Tineretului s-a încheiat săptămâna trecută și că primăria este cea care indică ce lucrări sunt de executat în parc. „Nu știu să vă spun câte lămpi s-au schimbat, am intervenit doar acolo unde ni s-a cerut. Nu știu nici dacă mai sunt stâlpi care nu au lămpi, noi facem doar ce ne solicită primăria. Ne-am apucat de lucru la câteva zile după ce ați publicat acel articol (cel din 28 septembrie, n.r.) și ultimele schimbări le-am făcut săptămâna trecută“, a spus George Manastia. Acesta a mai menționat că știe de problema firelor electrice ieșite din stâlpi, dar că ele nu sunt un pericol pentru trecători. „Nu s-au montat încă acele plăcuțe de siguranță, dar le vom pune și pe acestea. Oricum, chiar dacă lipsesc capacele, firele au cleme, sunt izolate, așa că nu reprezintă un pericol pentru oameni. Doar că au un aspect inestetic“, a adăugat reprezentantul Flash Lighting Services. După discuția cu GdS însă, situația stâlpilor de iluminat din parc s-a îmbunătățit. Vineri au fost montate lămpile și la cei șase stâlpi de pe aleea secundară uitați inițial, în timp ce la mai multe lampadare au apărut, în sfârșit, și plăcuțele care protejează instalația electrică.
Problema lămpilor distruse, sesizată inutil în 2015
Problema cu lămpile de iluminat stradal deteriorate din Parcul Tineretului este veche. Gazeta de Sud semnala încă din 16 martie 2015 („Parcul Tineretului, liber la vandalizare“) faptul că mai multe lămpi din parc au fost rupte sau smulse de pe stâlpi, iar unele bănci sau căbănuțe au fost vandalizate. La acea dată, reprezentanții RAADPFL spuneau că știu care este situația și că vor trece la remedierea distrugerilor. „După sezonul rece, în care oricine a făcut cam tot ce a vrut pe aici, începem remedierea lucrurilor pe care chiar zăpada și intemperiile le-au distrus. La începutul lunii aprilie (anul 2015, n.r.) parcul va fi pregătit pentru perioada de vară. Știm că dispar coșuri de gunoi, dispar bucăți din bănci, și nu numai. Încercăm să remediem cât de repede putem aceste distrugeri“, afirma atunci Aurelia Filip, directoarea RAADPFL Craiova.
Timpul a trecut, dar de lampadarele distruse și, implicit, lipsa iluminatului de pe unele alei din Parcul „Tineretului“, s-a uitat. Tot în martie 2015, primăria atribuia firmei Flash Lighting Services SA, din București, contractul de delegare de gestiune prin concesionare a serviciului de iluminat public în Municipiul Craiova. Pe 25 noiembrie 2015, GdS a prezentat din nou problema zecilor de stâlpi din Parcul Tineretului văduviți de lămpile de iluminat. În articolul „Cine distruge lămpile din Parcul Tineretului?“ se menționa faptul că au fost distruse și sustrase lămpile de pe unele dintre aleile secundare ale parcului, dar și cele de pe aleea principală. Angajații RAADPFL susțineau la acea vreme că sustragerea lămpilor se face de către persoane care știu exact cum să procedeze: desfac cutiile electrice de pe stâlpi și taie firele, după care doboară lămpile și le iau doar pe cele care rămân intacte. „Aici umblă cineva care se pricepe. Decuplează firele de la priza fixată în stâlp, după care mișcă stâlpul, lampa cade și o ia cu totul. De cele mai multe ori, cel care sustrage ia doar becul, firul și droselul, iar lămpile sunt abandonate în vegetația din parc sau la marginea aleilor“, afirma un angajat al RAADPFL Craiova, care mai susținea că pe aleea principală majoritatea lămpilor au fost distruse și de crengile care cad din copaci.
De ce s-a intervenit abia acum?
De la situația relatată în noiembrie 2015 a trecut aproape un an fără ca lucrurile să se schimbe. Abia după ce GdS a mai prezentat o dată, luna trecută, felul în care arată zecile de stâlpi de iluminat din Parcul Tineretului, operatorul desemnat să se ocupe de iluminatul public din Craiova a intervenit pentru remedierea problemei. De ce abia acum, deși problema era una veche? RAADPFL, cea care are în administrare Parcul Tineretului, a pasat, miercuri, problema către firma care se ocupă de iluminatul public. „Vă rugăm respectuos să vă adresați companiei care se ocupă cu iluminatul public din Municipiul Craiova pentru a afla răspunsul la informațiile solicitate“, a fost mesajul regiei din cadrul primăriei. Reprezentanți ai RAADPFL au mai menționat că modul în care se prezentau vineri stâlpii de iluminat din Parcul Tineretului (cu lămpile înlocuite) nu are nici o legătură cu sesizarea făcută de GdS luna trecută și cu faptul că miercuri și joi ne-am mai interesat odată de soarta lampadarelor distruse: „Așa s-a nimerit, dar lucrările erau programate“.
Atunci de ce nu s-a ocupat nimeni până acum de această problemă deloc nouă? Mai ales că firma care se ocupă de iluminatul public avea în atribuții și rezolvarea unor astfel de situații. În caietul de sarcini pe care Flash Lighting Services SA și l-a însușit în momentul în care a câștigat licitația (martie 2015, n.r.) se spune că activitatea de întreținere și menținere în funcțiune a sistemului de iluminat public se referă la toate operațiile necesare aducerii și menținerii sistemului la parametrii normali, vorbindu-se aici de revizii tehnice, reparații curente sau lucrări operative. Reviziile tehnice periodice ar consta în verificarea, curățarea, reglarea, eliminarea defecțiunilor și înlocuirea unor piese până la următoarea lucrare planificată, reparațiile curente se referă inclusiv la remedierea defecțiunilor și înlocuirea părților din instalație care nu mai prezintă un grad de fiabilitate corespunzător, în timp ce prin lucrări operative se înțeleg și cele care se execută ca urmare a unor sesizări sau în caz de vandalizări. Lampadarele distruse din Parcul Tineretului s-ar încadra măcar la acest ultim aspect legat de vandalizări. Cu toate acestea, de stâlpii de iluminat din parc nu s-a ocupat nimeni până zilele trecute.
Ce presupune contractul privind iluminatul public din Craiova
Potrivit datelor din Sistemul Electornic al Achizițiilor Publice (SEAP), contractul de delegare de gestiune prin concesionare a serviciului de iluminat public în Municipiul Craiova a fost atribuit, pe 27 martie 2015, firmei Flash Lighting Services SA din București, contra sumei de 52.720.351, 89 lei (fără TVA). Criteriul de atribuire a fost cel mai bun raport calitate-preț, valoarea inițială estimată de primărie fiind de 83.701.640 lei. Conform caietului de sarcini, obiectul concesiunii este „Serviciul de Iluminat Public din Craiova“, care presupune următoarele lucrări de investiții: modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public, realizarea iluminatului arhitectural al clădirilor, monumentelor și obiectivelor naturale de interes turistic, implementarea sistemului inteligent de monitorizare și control a sistemului de iluminat public și realizarea iluminatului ornamental. „Lucrările de investiții se vor realiza în patru ani și vor fi finanțate de operator (Flash Lighting Services SA, n.r.). Autoritatea contractantă (Primăria Craiova, n.r.) va plăti contravaloarea lucrărilor de investiții, eșalonat, în rate lunare egale, timp de zece ani. Garanția minimă solicitată pentru lucrările de investiție este de minimum doi ani“, se menționează în caietul de sarcini. Pe întreaga durată a contractului, operatorul este obligat să asigure întreținerea și menținerea în funcțiune a sistemului de iluminat public, să gestioneze și să optimizeze consumul de energie electrică din iluminatul public și să asigure iluminatul festiv temporar utilizat cu precădere în perioada sărbătorilor de iarnă, dar și a altor evenimente festive.