1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinisterul Energiei va aloca fonduri pentru extinderea Carierelor Roşia şi Jilţ Sud

Ministerul Energiei va aloca fonduri pentru extinderea Carierelor Roşia şi Jilţ Sud

Cariera Roşia va putea produce opt milioane de tone de cărbune pe an
Cariera Roşia va putea produce opt milioane de tone de cărbune pe an

Ministerul Energiei va aloca în total suma de 10,9 milioane de lei pentru extinderea carierelor Roşia Jiu şi Jilţ Sud, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Fondurile vor fi utilizate pentru realizarea programelor de expropriere a terenurilor şi pădurilor aflate în calea fronturilor actuale de lucru. În acest sens au fost elaborate şi postate spre dezbatere pe site-ul Ministerului Energiei două proiecte de hotărâre de guvern, privind exproprierea unor terenuri pentru majorarea producţiei de lignit la cele două cariere miniere. Banii vor fi utilizaţi pentru plata despăgubirilor pentru proprietarii din zonă. Este vorba de peste 400 de persoane care urmează să fie despăgubite în cazul extinderii celor două cariere miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia. „Se aprobă declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică şi de interes naţional <<Lucrări pentru punerea în funcţiune a capacităţii finale de producţie de 8.500 tone/an lignit la cariera Jilţ Sud>>, expropriator fiind statul român, reprezentat de Ministerul Energiei, prin Societatea Complexul Energetic Oltenia SA“, potrivit unuia dintre proiectele de hotărâre de guvern, postate pe site-ul Ministerului Energiei.

Trei localităţi afectate

În cazul exproprierilor de la Jilţ Sud, sumele aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică şi de interes naţional, pe raza localităţilor Mătăsari şi Slivileşti, judeţul Gorj, vor fi în cuantum total de 8.079.000 de lei şi sunt alocate de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat pe anul 2016 Ministerului Energiei. De asemenea, în cazul exproprierilor aferente carierei Roşia de Jiu, ministerul va aloca 2.852.000 de lei proprietarilor de imobile din comuna Fărcăşeşti, judeţul Gorj. „În conformitate cu datele conţinute în strategia energetică privind potenţialul naţional de resurse energetice, lignitul reprezintă singurul purtător intern de energie primară care, din punct de vedere al resurselor, poate contribui semnificativ la asigurarea necesarului de consum pentru producerea energiei electrice în următoarele două – patru decade. Punerea în valoare de noi perimetre pentru exploatarea lignitului constituie o direcţie principală de acţiune în cadrul securităţii aprovizionării din sectorul energetic“, se arată în nota de fundamentare a unuia dintre proiecte. În urma extinderii fronturilor de lucru prin exproprierile de utilitate publică, şi capacitatea Carierei Roşia Jiu va creşte la opt milioane de tone anual.

Cariera Roşia are depozitul fără autorizaţie

Este de amintit faptul că subunitatea minieră Roşia Jiu este cea mai mare din ţară şi are peste 1.200 de muncitori. De la Cariera Roşia se alimentează cu lignit termocentrala de la Sucursala Electrocentrale Rovinari. Depozitul carierei a fost lăsat însă fără autorizaţie de mediu care a fost retrasă în urmă cu mai multe luni de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj. Momentan, lignitul este transportat direct pe bandă la grupurile energetice şi se lucrează la un nou depozit. Vechiul depozit din Rovinari va fi mutat în extravilanul comunei vecine Fărcăşeşti. În cazul unei avarii majore a sistemului de transport cărbune pe bandă, grupurile de la Termocentrala Rovinari vor rămâne fără combustibil. Administraţia Complexului Energetic Oltenia a avut la dispoziţie mai mulţi ani pentru a muta depozitul de cărbune din Rovinari la Roşia, însă au apărut probleme la organizarea licitaţiei şi s-a întârziat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS