Craiovenii s-au obișnuit în ultimii ani ca primăria să amenajeze un patinoar în Piața „Mihai Viteazul“ din centrul orașului în preajma sărbătorilor de iarnă. Tot din obișnuință sau din alte motive financiare, primăria a încredințat această activitate, direct, fără licitație, unor firme reprezentate de aceeași persoană, simpatizantă a PSD. Afacerea a fost bine ascunsă. Ca să nu dea de bănuit, în fiecare an o firmă diferită a depus cerere către primărie pentru amenajarea patinoarului, iar municipalitatea a fost de acord imediat. Firmele nu au nici un fel de experiență în domeniu, unele au fost înființate cu o lună-două înainte de a se asocia cu primăria, iar acționarii poartă același nume cu cel al reprezentantului lor.
Amenajarea și exploatarea patinoarului din centrul Craiovei pare o afacere profitabilă. Patru firme diferite, în patru ani diferiți, dar legate prin aceeași persoană și prin acționarii lor au cerut și obținut din partea primăriei folosința domeniului public din Piața „Mihai Viteazul“ pentru amenajarea unui patinoar. Datele financiare ale firmelor arată că, în anii în care au semnat contractul cu primăria, cifra lor de afaceri a explodat pentru ca apoi să revină la normal. În plus, în două din patru situații, firmele au fost înființate special, cu o lună-două înainte de semnarea contractului.
Ca în fiecare an, pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local din această lună figurează un proiect de hotărâre prin care primăria le cere votul consilierilor pentru a se asocia cu firma Lets Skates SRL. „La fel ca în anii trecuți, Municipiul Craiova va oferi locuitorilor săi o mulțime de posibilități de petrecere a vacanței de iarnă, în această perioadă atât de frumoasă a anului. Amplasarea unui patinoar artificial în zona centrală a oraşului este o adevărată atracție pentru iubitorii sporturilor de iarnă (…) Pentru că achiziționarea unui astfel de patinoar este o investiție de anvergură şi pentru că administrarea unui astfel de obiectiv presupune o experiență profesională prealabilă, s-a ajuns la concluzia că cea mai bună soluție este asocierea cu o firmă privată, cu activitate în domeniul sportului pe gheață, în vederea amenajării unui patinoar artificial“, se arată în motivarea serviciului de specialitate din primărie. Din document reiese că primăria se asociază cu prima firmă care a depus o ofertă de montare a patinoarului. „La Primăria Municipiului Craiova a fost înregistrată cu numărul 156855/26.09.2016 oferta firmei Lets Skates SRL, cu activitate în domeniul sportului pe gheață. Oferta prevede că amplasarea patinoarului artificial, costurile cu utilitățile, întreținerea şi exploatarea acestuia, precum şi alte surprize pentru public vor fi suportate financiar de către Lets Skates SRL“, se mai arată în document care precizează că firma va plăti primăriei 8.500 de lei pentru că folosește domeniul public în perioada 15 noiembrie 2016 – 15 februarie 2017.
Abia ieșită din găoace, firma intră în grațiile primăriei
Firma Lets Skates SRL nu are nici un fel de experiență în domeniu din simplul motiv că a fost înființată pe 13 septembrie 2016, cu nici două săptămâni înainte de a depune oferta la primărie. Lets Skates are sediul social în satul Golfin din comuna doljeană Robănești, iar acționarii săi sunt Ion Ungureanu și Victor Vasile, fiecare cu 50% din acțiuni. Unde este experiența de care amintește primăria? La unul dintre angajații ei. Explicația îi aparține lui Florin Ovidiu Ungureanu, care figurează ca director general al firmei.
Într-o discuție cu GdS, acesta a răspuns că firma nu are experiență, dar unul dintre tehnicienii angajați, da. După o serie de întrebări și răspunsuri, Ungureanu a recunoscut că acel tehnician este chiar el. „Eu am lucrat în Italia și Grecia în domeniul patinoarelor, am experiență și am decis să mă întorc acasă. Sunt angajat al acestei firme care beneficiază de experiența pe care am acumulat-o“, a spus el. Întrebat dacă este rudă cu Ion Ungureanu, Florin Ovidiu a fost evaziv, s-a enervat și a spus că acest lucru nu este relevant. Posibil, dar scenariul din acest an legat de patinoar s-a repetat și în anii trecuți.
Povestea se repetă
În iarna 2015-2016, Primăria Craiova s-a asociat cu firma Ice Drive din Craiova în același scop și prin aceeași metodă, fără licitație. Firma a depus o ofertă, primăria a îmbrățișat-o imediat, apoi au semnat contractul. Surpriză mare, însă. Director general al firmei și reprezentantul ei în relația cu primăria este tot Florin Ovidiu Ungureanu. Surprizele continuă și la capitolul acționari. Cu câte 50% din acțiuni, Mirela Ileana Ungureanu, născută în satul Golfin din comuna Robănești, și Andreea -Simona Vasile figurează în acte ca proprietari ai firmei. Pe soția lui Florin Ovidiu o cheamă tot Mirela Ileana. După scenariul din acest an, și firma Ice Drive a fost înființată special pentru contractul cu Primăria Craiova. Conform datelor de la Registrul Comerțului, Ice Drive a căpătat personalitate juridică în luna iulie 2015, iar două luni mai târziu, în septembrie, depunea oferta la primărie.
Toți vor binele orașului, nu profit
În iarna 2014 – 2015, aceeași poveste, cu același personaj. Doar numele firmei a fost altul. Primăria s-a asociat de această dată cu SC Ice Season SRL pe baza unei simple cereri depuse la secretariatul municipalității. Ice Season are sediul social în același sat Golfin din comuna Robănești, iar acționar unic este Ion Ungureanu. De asemenea, Florin Ovidiu Ungureanu figurează ca director general. Pe acesta îl regăsim ca persoană de legătură cu primăria și în contractul semnat de municipalitate pentru amenajarea patinoarului artificial din iarna 2013-2014, de această dată, însă, din partea firmei italiene Engi Spa. Întrebat cum explică faptul că apare în patru firme diferite în patru ani diferiți, Florin Ovidiu Ungureanu a spus că firmele l-au căutat pe el datorită experienței pe care o are în domeniul patinoarelor. Cu toate acestea, Ovidiu Ungureanu răspunde la numărul de telefon a trei dintre firmele la care pare că acționari sunt rude de-ale sale, număr de telefon care figurează și pe site-ul Registrului Comerțului.
În condițiile în care firmele au plătit anual sume cuprinse între 5.000 și 7.000 de lei pentru folosirea domeniului public și și-au achitat utilitățile, este aceasta o afacere profitabilă care să justifice efortul de a include în circuitul banilor patru firme diferite? Ovidiu Ungureanu susține că firmele nu s-au ales cu nimic, ci au dorit mai mult să ajute orașul să arate frumos. Firmele au câștigat bani din prețul biletelor vândute craiovenilor care au dorit să se dea pe patine: circa 15 lei cu patinele personale, 20 de lei cu patine închiriate de la firmă. Datele financiare de la Ministerul Finanțelor îl contrazic pe Ovidiu Ungureanu. Cifra de afaceri a cel puțin uneia dintre societăți a explodat în anul în care a semnat contractul cu primăria. De exemplu, SC Ice Season SRL a avut în 2013 o cifră de afaceri de 53.000 de lei, profit de 38.000 de lei și un angajat, iar în 2014, anul semnării contractului, cifra de afaceri a sărit la 142.000 de lei, iar profitul la 70.000 de lei. Și numărul de angajați a crescut la trei. Anul următor semnării contractului, 2015, a fost dezastruos. Cifra de afaceri s-a prăbușit la 20.000 de lei, iar firma a avut o pierdere de 17.000 de lei. Noroc cu cealaltă firmă care a intrat în poveste și care a preluat contractul cu primăria, Ice Drive. Cifra ei de afaceri în anul semnării contractului cu primăria, 2015, a fost de 102.000 de lei, iar profitul de 72.000 de lei. Totul cu un singur angajat. La Ministerul de Finanțe, Ice Drive figurează cu obiect principal de activitate „transporturi cu taxiuri“. Întrebat dacă abonarea la contractele cu primăria are legătură cu o posibilă calitate a sa de membru PSD, Florin Ovidiu Ungureanu a spus că nu a fost, nu este și nu va fi membru de partid. Cu toate acestea, el este un admirator al mai multor organizații PSD de cartier din Craiova pe pagina sa de Facebook.