Procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a doi craioveni, unul acuzat că a mușcat de mână un agent de la Secția 1, iar altul că a lovit cu piciorul un agent în timp ce era dus la Secția 3. Săptămâna trecută, magistrații de la Tribunalul Dolj au condamnat la 15 ani de închisoare un craiovean care a lovit intenționat cu mașina un polițist, după care l-a „plimbat“ aproximativ 80 de metri pe capota mașinii.
Procurorii doljeni au încheiat cercetările într-un dosar penal privind comiterea infracțiunii de ultraj și au dispus trimiterea în judecată a unui craiovean acuzat că a lovit cu piciorul un agent care se afla la volanul autospecialei de poliție. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova vineri, pe 21 octombrie. Anchetatorii au reținut că, în noaptea de 15 martie, după ce a ieșit dintr-un club de pe Calea București, Dragoș Rădoi a luat la rost doi polițiști de la Rutieră, care opriseră o Dacie pentru verificări. Văzând că nu se pot înțelege cu bărbatul, oamenii legii și-au chemat colegii de la Secția 3, care au încercat să-l legitimeze pe Rădoi. Cum acesta a refuzat, a fost urcat în Loganul polițiștilor pentru a fi dus la Secție, însă bărbatul nu s-a potolit. Procurorii doljeni spun că, în timp ce se afla pe bancheta din spate a Loganului, Dragoș Rădoi l-a lovit cu piciorul în umărul drept pe agentul Marian Sîrbu, care se afla la volan. În urma loviturii, agentul Sîrbu a dat cu mâna de bordul mașinii și a suferit leziuni pentru vindecarea cărora a avut nevoie de 35 de zile de îngrijiri medicale. Ulterior, bărbatul a făcut o plângere împotriva polițiștilor pentru comiterea infracțiunii de purtare abuzivă, motiv pentru care cercetările au fost preluate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Săptămâna trecută, procurorii doljeni au terminat ancheta și au dispus trimiterea în judecată a lui Rădoi, care este acuzat de comiterea infracțiunii de ultraj. „Autorul a formulat o plângere privind comiterea infracțiunii de purtare abuzivă, iar în urma anchetei s-a dispus clasarea cauzei privind aspectele sesizate. Inculpatul a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de ultraj“, au precizat procurorii doljeni.
Agentul Marian Sîrbu de la Secția 3 este polițistul care, în cursul lunii septembrie, a sesizat faptul că două persoane încearcă să-l mituiască, oferindu-i suma de 900 de lire sterline pentru schimbarea unei declarații dintr-un dosar penal. Ulterior, în urma unei acțiuni de prindere în flagrant, oamenii legii au reținut cele două persoane care încercau să-l mituiască pe polițist.
A mușcat de mână un polițist și a spart un geam de la Secția 1
Alt bărbat a fost acuzat că, după ce a fost ridicat pentru a fi dus la Secția 1, a făcut scandal, a mușcat un polițist de mână și a spart un geam de la ușa secției.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reținut că, în noaptea de 26 spre 27 martie, în urma unei acțiuni, inculpatul Marius Urîtu a fost ridicat de un echipaj de polițiști pentru a fi dus la Secția 1. „Inculpatul Urîtu Marius, fiind transportat cu autospeciala de poliție către Secția 1, a exercitat acte de violență fizică a persoanei vătămate, respectiv l-a mușcat de brațul drept, acte care i-au produs acestui funcționar public leziuni traumatice a căror gravitate este evaluată prin cel mult 90 de zile de îngrijiri medicale“, au precizat anchetatorii. Mai mult decât atât, în aceeași noapte, după ce a ajuns la Secția 1, același Marius Urîtu a continuat scandalul și a spart un geam de la ușa secției. Bărbatul a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de ultraj și distrugere, dosarul fiind înregistrat tot pe rolul Judecătoriei Craiova.
La termenul de pe 13 octombrie, instanța a dispus începerea judecării acestui dosar, însă până în acest moment nu a fost stabilit primul termen de judecată.
15 ani de pușcărie pentru ultraj
Săptămâna trecută, Tribunalul Dolj l-a condamnat la 15 ani de închisoare pentru ultraj pe craioveanul Severus Iamandiță, de 19 ani. Acesta a mai primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru conducere fără permis, iar după ce i-a fost adăugată și o pedeapsă mai veche, inculpatul a fost condamnat la 17 ani şi 8 luni de închisoare.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reţinut că, „în noaptea de 20 spre 21 ianuarie 2016, în jurul orei 21.20, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, agentul principal Olteanu Cristi Mihai a depistat pe strada Drăgăşani, din municipiul Craiova, autoturismul marca Audi TT la volanul căruia se afla inculpatul Iamandiţă Severus, care nu deţine permis de conducere, şi care staţiona în mijlocul drumului, blocând traficul. A coborât din autoturism cu intenţia de a efectua controlul conducătorului autoturismului marca Audi TT, sens în care s-a deplasat prin faţa autoturismului, moment în care conducătorul a accelerat, demarând în trombă, lovindu-l cu partea din faţă a autoturismului şi purtându-l pe capota motorului aproximativ 80 de metri“. După comiterea faptei, inculpatul a fugit din țară, iar în august a fost extrădat din Germania și încarcerat. Hotărârea Tribunalului Dolj poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.
Ultrajul
Potrivit Codului Penal, ultrajul reprezintă ameninţarea, lovirea, vătămarea corporală, loviturile cauzatoare de moarte sau omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Ultrajul se pedepsește cu închisoarea prevăzută de lege pentru aceste infracțiuni, ale căror limite se majorează cu o treime. Dacă ultrajul a fost comis asupra unui poliţist sau jandarm aflați în exercitarea atribuţiilor de serviciu, limitele pedepselor pentru aceste infracțiuni se majorează cu jumătate.