4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDNA îi „pregătește“ alți șapte ani de pușcărie lui Dinel Staicu

DNA îi „pregătește“ alți șapte ani de pușcărie lui Dinel Staicu

Se pare că Dinel Staicu nu a scăpat de pedeapsa de șapte ani de pușcărie primită în dosarul devalizării BIR
Se pare că Dinel Staicu nu a scăpat de pedeapsa de șapte ani de pușcărie primită în dosarul devalizării BIR

Procurorii anticorupție au obținut anularea hotărârii Curții de Apel București prin care omul de afaceri craiovean Dinel Staicu, fost președinte al SIF Oltenia, a fost „iertat“ de șapte ani de închisoare, pedeapsă primită în dosarul devalizării Băncii Internaţionale a Religiilor. Anchetatorii au stabilit că Dinel Staicu a dat o mită de 630.000 de euro pentru a scăpa de cei șapte ani de închisoare, faptă pentru care a mai primit cinci ani de detenție. În schimb, judecătoarea care a luat mita, Veronica Cîrstoiu, s-a ales cu șapte ani de închisoare.

A reușit să cumpere cu peste 600.000 de euro o pedeapsă definitivă de șapte ani de pușcărie, însă riscă să rămână și cu banii dați, și cu cei șapte ani de închisoare. Este vorba de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu, condamnat definitiv în două dosare penale în ultimii doi ani.
Pentru a înțelege cum a reușit Dinel Staicu să scape de o pedeapsă definitivă, trebuie să începem cu primul dosar penal al acestuia. Astfel, în noiembrie 2006, Dinel Staicu era trimis în judecată alături de Ion Popescu, fostul director al Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), şi de funcţionarii BIR Radian Răceală şi Viorica Duţu, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată. În acest dosar, procurorii DNA au stabilit că, în perioada iulie 1999 – februarie 2000, în calitate de preşedinte al băncii, director, respectiv şef serviciu, Popescu, Răceală şi Duţu au aprobat, cu încălcarea normelor bancare, cesiuni de creanţă în valoare de 10.678.612 lei şi credite de 8.053.561 de lei către 11 societăţi comerciale controlate de Dinel Staicu. Creditele au fost acordate cu încălcarea normelor interne de creditare ale BIR, dar şi a reglementărilor BNR prin care se interzicea creditarea societăţilor pentru care nu putea fi efectuată analiza bonităţii şi a posibilităţilor de rambursare. Pe 4 aprilie 2011, omul de afaceri Dinel Staicu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la şapte ani de puşcărie. Aceeași pedeapsă a primit-o și Popescu, iar Radian Răceală a fost condamnat la cinci ani de închisoare, în timp ce Viorica Duţu a fost condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare.
După ce a ajuns după gratii, Dinel Staicu a început demersurile pentru a scăpa de condamnare, iar în noiembrie 2011 a formulat la Curtea de Apel București o contestație în anulare, care i-a fost admisă pe 22 februarie 2012. Completul de judecată a invocat autoritate de lucru judecat (o persoană nu poate fi judecată de două ori pentru aceeaşi faptă) și a desfiinţat sentinţa de șapte ani de pușcărie.

Șpăgile de la Curtea de Apel București

După ce l-a „iertat“ pe Dinel de șapte ani de închisoare, judecătoarea Cîrstoiu a fost condamnată definitiv la... șapte ani de pușcărie
După ce l-a „iertat“ pe Dinel de șapte ani de închisoare, judecătoarea Cîrstoiu a fost condamnată definitiv la… șapte ani de pușcărie

După admiterea contes­ta­­ției, procurorii DNA au încercat să-și dea seama cum a reușit condamnatul Dinel să scape de cei șapte ani de pușcărie și au aflat că acesta a cumpărat cu peste o jumătate de milion de euro o judecătoare de Curtea de Apel Craiova.
Astfel, anchetatorii au stabilit că, în cursul lunii februarie 2012, Veronica Cîrstoiu, judecătoare la Curtea de Apel București – Secția I Penală, a primit, prin inculpata Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată, admiterea contestaţiei în anulare formulată de Dinel Staicu. Procurorii au stabilit că banii au ajuns la judecătoare prin intermediul lui Marian Staicu, fratele lui Dinel, dar şi al altei inculpate din acest dosar, Ioana Popescu. Ulterior, judecătoarea Cîrstoiu şi colegii săi s-au pronunţat în favoarea lui Dinel Staicu, anulând pedeapsa definitivă de şapte ani de închisoare dată lui Dinel Staicu tot de Curtea de Apel Bucureşti. Ulterior, procurorii DNA au trimis în judecată nouă inculpați în acest dosar de corupție – fraţii Dinel şi Marian Staicu, magistrata Veronica Cîrstoiu, fiul acesteia, Florin Cergan, Adriana Dascălu, Lucian Băgia, Giorgel Zgăbei, Ioana Popescu şi Marilena Cucianu.
În septembrie 2014, Curtea Supremă l-a condamnat la cinci ani de pușcărie pe Dinel Staicu, hotărârea fiind definitivă. Cea mai mare pedeapsă a primit-o judecătoarea Cîrstoiu, ea fiind condamnată la șapte ani de închisoare.

Alt dosar, alte acuzații

Mai trebuie spus că, în urma cercetărilor făcute de procurorii DNA, Veronica Cîrstoiu și colegele sale de la Curtea de Apel București, magistratele Liliana Bădescu și Dumitriţa Piciarcă, au fost trimise în judecată într-un alt dosar, în care au fost acuzate că au falsificat decizia penală nr. 381/22.02.2012, prin care a fost admisă contestaţia în anulare formulată de Dinel Staicu.
În mai 2016, Curtea de Apel București a hotărât să le achite pe inculpatele Liliana Bădescu și Dumitriţa Piciarcă, iar în cazul Veronicăi Cîrstoiu instanța a dispus continuarea judecării într-un dosar separat.
DNA a formulat apel împotriva acestei hotărâri, dosarul fiind în prezent pe rolul Curții Supreme. Dosarul în care este judecată Veronica Cîrstoiu a rămas pe rolul Curții de Apel București, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 5 decembrie.
Între timp, procurorii DNA au cerut, tot la Curtea de Apel București, revizuirea contestației în anulare prin care a scăpat Dinel Staicu de pedeapsa din dosarul BIR, iar marți, pe 25 octombrie, au obținut o hotărâre favorabilă. „Anulează decizia penală nr. 381/22.02.2012 a Curţii de Apel Bucureşti – Secția I Penală, pronunţată în dosarul penal nr. 9972/2/2011. Fixează termen pentru rejudecarea contestaţiei în anulare la data de 15.11.2016, cu citarea contestatorului – condamnat Staicu Dinel şi a intimatei Banca Internaţională a Religiilor“, se arată în hotărârea instanței.
Astfel, Curtea de Apel București va rejudeca contestația în anulare formulată de Dinel Staicu, care riscă să execute și pedeapsa de șapte ani de închisoare primită în dosarul devalizării BIR.

Pușcărie și în dosarul „Transgaz“

În iunie 2015, magistrații Curții de Apel București l-au condamnat definitiv pe același Dinel Staicu (trimis în judecată în noiembrie 2007) la nouă ani de puşcărie în dosarul fraudării Transgaz SA Mediaș cu aproximativ 11 milioane de euro. Ceilalţi inculpaţi – Aurel Coconea, fost director general al Transgaz Mediaş, Teodor Volintiru, Carmen Ioana Popescu, fost director economic al BDJ SA Craiova, Vlad Rebega – fost director al BDJ SA Craiova, Iulian şi Tudorică Siclitaru, Vasile Naciu, fost director general la Asigurarea Naţională Română, şi Adrian Bogza, fost administrator la Delta Telecom SA, au primit pedepse între patru şi şapte ani de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS