În proiectul privind taxele și impozitele pe anul 2017 lansat în dezbatere publică de Primăria Craiova apare, printre altele, și un element de noutate pentru șoferii din Bănie: parcare curentă sau ocazională pe domeniul public, cu plata prin SMS. Autoritățile locale susțin că au de gând ca toate parcările amenajate în zona de centru a Craiovei, de la Judecătorie până la Colegiul Național „Carol I“, să fie cu plată, taxa fiind stabilită la 2 lei pe oră.
Adio parcare gratuită în centrul Craiovei! Asta s-a putea întâmpla de anul viitor, potrivit „Proiectului de hotărâre privind aprobarea impozitelor și taxelor pe anul 2017“, lansat zilele trecute în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Craiova. Pe lângă o serie de taxe și impozite privind terenurile și clădirile, municipalitatea are în plan să taxeze și parcarea curentă sau ocazională pe domeniul public, plata urmând să se facă prin SMS. În anexa cu „nivelul altor taxe locale“ se prevede și o taxă pentru parcarea curentă pe domeniul public cu plata prin SMS, semnalizată cu indicator „Parcare cu plată“ – stabilită la 2 lei/oră, dar și o taxă pentru parcarea ocazională pe domeniul public cu plata prin SMS – stabilită la 1 leu/zi şi 12 lei/lună. „Taxa se plăteşte în conformitate cu procedurile aprobate de Consiliul Local“, se mai precizează în proiect, ceea ce înseamnă că după ce va trece perioada de dezbatere publică (30 de zile), proiectul de hotărâre va lua o formă finală și va fi supus votului consilierilor locali.
Parcarea cu plată prin SMS este o noutate în Craiova. Din formularea municipalității reiese faptul că oricine va parca pe un loc semnalizat cu indicatorul „Parcare cu plată“ va trebui să plătească suma de doi lei pentru fiecare oră de staționare. Celălalt aspect cu parcarea ocazională pare să se refere la șoferii care nu sunt din localitate și care doar tranzitează Craiova, pentru ei tariful fiind mult mai mic. Unde vor apărea aceste locuri de parcare cu plată? Cel mai probabil în centrul orașului, mai mereu sufocat de mașini, multe parcate și la voia întâmplării.
Un reprezentant al Primăriei Craiova a precizat, pentru GdS, că zona unde se intenționează stabilirea parcării cu plata prin SMS, semnalizată cu indicator „Parcare cu plată“, ar fi cea cuprinsă între Judecătoria Craiova și Colegiul Național „Carol I“, unde există multe locuri de parcare în spic. În perimetrul anunțat de acesta ar intra, astfel, și parcările amenajate în zona Universitate, Teatrul Național „Marin Sorescu“, Casa Albă, strada Romului, Prefectură și English Park, toate ticsite zilnic de mașini. Dacă intenția autorităților locale se va materializa, va mai rămâne de stabilit un singur aspect: cine va monitoriza aceste parcări și va verifica dacă s-a plătit sau nu taxa. Potrivit aceluiași reprezentant al primărie, sarcina va cădea în seama agenților de la Poliția Locală. Aceștia vor fi dotați cu un aparat special care să citească numărul mașinii, pentru a identifica dacă s-a achitat sau nu taxa de parcare aferentă.
Se urmărește mărirea încasărilor la parcarea subterană?
Problema cu mașinile care sufocă centrul Craiovei și care sunt parcate de multe ori neregulamentar este de notorietate. Problema nu s-a rezolvat însă nici după darea în folosință a parcării subterane de la Teatrul Național „Marin Sorescu“ (30 mai). Deși obiectivul dispune de 600 de locuri de parcare, procentul zilnic de ocupare al acestora nu sare de 25%. Ceea ce înseamnă că aici există zilnic sute de locuri libere, în timp ce șoferii își lasă mașinile nu doar în parcările amenajate pe străzi, ci și pe trotuare, uneori chiar în marginea parcării subterane. Dacă s-ar introduce parcarea cu plata per oră în centrul Craiovei, la tariful anunțat de doi lei ora, atunci parcarea subterană ar deveni mai ieftină pentru șoferi, cel puțin pentru un interval de două ore. Asta pentru că aici tariful este de un leu pe oră, pentru primele două ore. După care prețul crește la șase lei, pentru următoarele patru ore.
La parcarea subterană din centrul Craiovei se menține încă anomalia cu abonamentul Full, în valoare de 300 de lei (posesorul va beneficia de loc rezervat, pe care îl va utiliza non-stop), care este același lucru cu cumularea abonamentului Economy Night de 100 de lei (posesorul va beneficia de loc rezervat pe care îl va utiliza în timpul săptămânii însă numai noaptea, între orele 18.00-6.00, iar în weekend, zi şi noapte) cu abonamentul Economy Day, în valoare de 120 de lei (posesorul va beneficia de loc rezervat pe care îl va utiliza în timpul săptămânii, dar numai pe timpul zilei, între orele 6.00-18.00). După prima lună de funcționare, încasările parcării subterane au fost de 24.850 de lei (802 lei pe zi). Cum gradul de ocupare s-a menținut constant și în lunile următoare, este posibil ca prin această intenție a primăriei de taxare a locurilor de parcare din centrul orașului să se urmărească și o creștere a veniturilor aduse de „subterană“.
Potrivit „Proiectului de hotărâre privind aprobarea impozitelor și taxelor pe anul 2017“, ar rămâne în vigoare și taxa de parcare cu care craiovenii s-au obișnuit deja, cea pentru parcarea curentă pe domeniul public pe bază de vinietă pentru autovehiculele înregistrate în evidenţa fiscală a municipiului Craiova, aparţinând persoanelor fizice şi juridice, taxă în cuantum de 40 lei/an. Totodată, va funcționa în continuare și taxa de parcare referitoare la autovehiculele operatorilor de transport public judeţeni care utilizează capete de traseu pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova și care este de 6 lei/zi/vehicul.