6.2 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAccesul la îngrijiri la domiciliu, limitat

Accesul la îngrijiri la domiciliu, limitat

Furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu ajung rar în mediul rural, bolnavii fiind nevoiți să meargă în spitale (Foto: arhiva GdS)
Furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu ajung rar în mediul rural, bolnavii fiind nevoiți să meargă în spitale (Foto: arhiva GdS)

Peste 20% din vârstnicii României trecuți de 65 de ani au nevoie de îngrijire la domiciliu, dar numai 0,23% beneficiază de ea. Pe lângă aceştia, tot mai mulţi oameni au probleme medicale grave, pentru care au nevoie de îngrijire. De la începutul acestui an şi până în prezent, peste 300 de doljeni au beneficiat de îngrijire la domiciliu. În județ, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, sunt 11 furnizori de servicii medicale. Numărul de zile de îngrijiri la domiciliu acordat fiecărei persoane este limitat. Cele mai multe solicitări sunt de la persoane cu probleme oncologice sau care au suferit accidente vasculare cerebrale. În mediul rural însă, furnizorii de servicii medicale ajung mai rar la persoanele bolnave care au nevoie de sprijin.

De aproape nouă ani, serviciile de îngrijiri la domiciliu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Numărul furnizorilor care au încheiat contracte cu CAS a variat de la o perioadă la alta, în prezent, în Dolj, fiind 11 furnizori de servicii medicale care au contract cu CAS pentru îngrijiri la domiciliu. Sectorul însă rămâne subdezvoltat, subfinanţat și plin de probleme. Cei care au nevoie se lovesc de birocraţia din sistem, dar şi de faptul că numărul zilelor de îngrijiri pe care CAS îl decontează lunar este în medie de cinci zile pe lună.
Pentru anul 2016, suma alocată îngrijirilor la domiciliu este de 577.000 de lei. Măsurarea parametrilor fiziologici (temperatură, respiraţie, puls, TA, diureză), administrarea medicamentelor (intramuscular, subcutanat, intradermic, oral, pe mucoase), alimentarea pasivă, pentru bolnavii cu tulburări de deglutiţie, inclusiv instruirea asiguratului/aparținătorului, manevre terapeutice pentru evitarea complicaţiilor pulmonare (posturi de drenaj bronşic, tapotaj, fizioterapie respiratorie) sunt câteva din serviciile medicale pe care furnizorii le acordă la domiciliu. „Până la această dată au beneficiat de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu 340 de asiguraţi, fiind emise un număr de 1.311 decizii, având 9.456 de zile de îngrijiri medicale la domiciliu. Decontarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu se realizează în baza raportării lunare a furnizorilor cu care sunt încheiate contracte de acest tip. Un asigurat poate beneficia de maximum 90 de zile de îngrijiri medicale la domiciliu în ultimele 11 luni, în mai multe etape (episoade de îngrijire). Un episod de îngrijire este de maximum 30 de zile“, a spus Dana Gheorghe, purtător de cuvânt la CAS Dolj.

„Acum li se aprobă cinci-șase de îngrijire, în alți ani se aproba și o lună întreagă”

Pentru fiecare solicitare de îngrijiri la domiciliu, o persoană trebuie să depună la CAS Dolj un nou dosar. Oamenii se plâng că trebuie să facă foarte multe drumuri pentru a beneficia de aceste servicii. Îngrijirile medicale la domiciliu se acordă în baza unei recomandări eliberate de medicii din ambulatoriul de specialitate, de medicii de familie sau de medicii de specialitate din spitale, la externarea pacienților asigurați. „Solicită mulți pacienți servicii medicale de îngrijire la domiciliu, dar nu se aprobă la toți pentru că nu sunt bani. În alte orașe sunt mai multe fonduri. Oamenii au dreptul, în total, la 90 de zile de îngrijire medicală la domiciliu. Acum li se aprobă cinci-șase zile de îngrijire, în alți ani li se aproba și o lună întreagă. Dacă CAS aprobă omului cinci zile pe lună și el vrea mai multe în acea lună, plătește separat restul zilelor. O altă problemă este birocrația de care se lovește pacientul. De fiecare dată când are nevoie de zile de îngrijire trebuie să meargă să depună dosarul la CAS, să i se aprobe din nou în fiecare lună în care are nevoie. Decontarea serviciilor depinde de fiecare caz în parte, dar pleacă de la 20 de lei în sus. De când se folosește cardul de sănătate, au fost servicii care nu ni s-au validat pentru că nu a mers sistemul informatic“, a spus Graziela Ilie, reprezentanta unei firme de îngrijire la domiciliu.

Bolnavii din afara Craiovei, vitregiţi

Cel mai greu au acces la astfel de îngrijiri persoanele din mediul rural. Furnizorilor nu li se decontează transportul şi din acest motiv puţini acceptă să meargă la zeci de kilometri. Cristian Preduţ, reprezentantul altei firme care are contract cu CAS Dolj, a spus că cei care solicită cel mai des îngrijire sunt bolnavii de cancer. „Sunt foarte multe persoane cu afecţiuni vasculare sau oncologice care au nevoie de îngrijire la domiciliu. Asigurăm tratament medicamentos şi perfuzabil. Lunar, mergem la 10-15 persoane. Beneficiarii nu plătesc nimic atâta timp cât dosarul lor este aprobat de CAS Dolj. Din păcate, numărul de zile aprobat pentru fiecare bolnav este insuficient. La o persoană cu ACV, anumite medicamente trebuie administrate cel puţin zece zile pe lună. Transportul în afara Craiovei nu este decontat de Casă, deşi foarte mulţi bolnavi locuiesc în mediul rural, la zeci de kilometri de Craiova“, a povestit Preduţ.
Pentru încadrarea în fondul aprobat şi asigurarea accesului asiguraţilor la aceste servicii, CAS Dolj analizează lunar, în cadrul unei comisii, numărul de cereri, stabilind numărul de decizii privind aprobarea acordării acestor servicii în baza criteriilor de prioritate.

Şi prin DGASPC Dolj, persoanele cu handicap pot beneficia gratuit de îngrijire la domiciliu

Pe lângă furnizorii care au contract cu CAS Dolj, doljenii aflaţi în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile cotidiene, care suferă de diverse dizabilităţi şi au nevoie de sprijin, pot apela la Centrul de Servicii de Îngrijire la Domiciliu din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Cei care doresc să solicite îngrijire la domiciliu acordată de DGASPC trebuie să depună o cerere însoţită de copie după buletinul beneficiarului şi al reprezentantului legal, dacă este cazul, și copie după certificatul de încadrare în grad de handicap. În cursul anului 2014, 39 de persoane au beneficiat de servicii de îngrijire la domiciliu, iar în anul 2015 au fost acordate servicii unui număr de 44 de persoane. „Ținând cont de modificările legislative, începând cu luna aprilie a acestui an, serviciile de îngrijire la domiciliu se acordă exclusiv persoanelor adulte încadrate în grad de handicap. În anii anteriori am oferit servicii şi pensionarilor singuri cu venituri reduse. În prezent, Centrul de Servicii de Îngrijire la Domiciliu acordă servicii unui număr de 29 de persoane adulte încadrate în grad de handicap“, a menţionat Florin Stancu, director DGASPC Dolj.
În cadrul acestei instituţii lucrează 27 de îngrijitori la domiciliu, un psiholog, doi asistenţi sociali, iar evaluarea persoanelor care solicită servicii de îngrijire la domiciliu se efectuează de către o echipă multidisciplinară. Prin DGASPC se asigură servicii de îngrijire personală, ajutor pentru activităţile de bază ale vieţii zilnice, ajutor pentru activităţi instrumentale ale vieţii zilnice, activităţi de menaj, însoţirea în mijloacele de transport, facilitarea deplasării în exterior, activităţi de administrare şi gestionare a bunurilor, activităţi de petrecere a timpului liber, servicii de supraveghere și menținerea sănătății, îndrumare, sprijin şi consiliere pe probleme de sănătate, educaţie pentru sănătate, igienă şi îngrijiri medicale, servicii de recuperare, integrare socială și participare.

În judeţul Olt se pune accent pe dezinstituţionalizare

În conformitate cu HG nr. 566/2015 privind aprobarea Strategiei naţionale pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice pentru perioada 2015-2020, în judeţul Olt se pune accent pe dezinstituţionalizare. Se intenţionează dezvoltarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu pentru persoanelor vârstnice dependente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS