Laurențiu Graure (foto), fostul director economic al Complexului Energetic Turceni, a declarat, ieri, în fața judecătorilor Curții Supreme, că reprezentanți ai Ministerului Economiei i-ar fi cerut ca societatea să sponsorizeze evenimentul „Gala Bute“ cu 100.000 de lei, chiar dacă aceasta putea oferi doar 50.000 de lei.
Laurențiu Graure, audiat în calitate de martor în dosarul „Gala Bute“, le-a povestit judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție cum a ajuns Complexul Energetic Turceni să sponsorizeze evenimentul cu suma de 100.000 de lei.
„Am fost chemat la minister (Ministerul Economiei – n.r.) în primăvara anului 2011, în calitate de director general al Complexului Energetic Turceni. Mi s-a spus că în România urmează să se desfășoare un eveniment important, cu referire la meciul de box susținut de Lucian Bute, și că unitățile din domeniul energetic vor susține acest eveniment, urmând ca discuțiile să se desfășoare cu fiecare unitate. (…) Am spus cu ce sumă putem sponsoriza. Am precizat că bugetul pentru sponsorizări este de 200.000 de lei. Și întrucât mai făcusem sponsorizări pentru școli, grădinițe și alte evenimente, în jur de 60-70.000 de lei până la acel moment, am precizat reprezentanților ministerului că pot oferi pentru sponsorizare 50.000 de lei. Această sumă a fost notată de reprezentanții ministerului, iar la final toate sumele au fost adunate și ni s-a comunicat că suma propusă este prea mică. Nu ni s-a comunicat vreo sumă ce trebuia strânsă din aceste sponsorizări“, a arătat Graure.
El a adăugat că au fost reluate discuțiile pentru a se oferi o sumă mai mare de către fiecare societate.
„În cazul Turceni, mi s-a spus că suma este mult prea mică, eu am reluat aceleași argumente, cei de la minister mi-au cerut 150.000 sau mai mult, iar eu am spus că nu pot da mai mult de 100.000 pentru că mai făcusem și alte sponsorizări“, a precizat el, adăugând că a fost încheiat contractul de sponsorizare pentru suma de 100.000 de lei și banii au fost dați chiar înainte de evenimentul sportiv.
Întrebat de judecători dacă a fost contactat de Rudel Obreja, Graure le-a spus că, între momentul întâlnirii de la minister și cel al efectuării plății, în baza contractului de sponsorizare, a fost sunat de către acesta, pe telefonul personal, pentru a afla când se va face plata privind contractul de sponsorizare, așa cum s-a stabilit la minister.
Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie 2015 în dosarul „Gala Bute“, fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al economiei, Ion Ariton, fostul președinte al FRB, Rudel Obreja, Tudor Breazu – administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu – fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia – fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu – fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă – administratorul unei firme.
Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoane apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care îl conducea.