Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au efectuat ieri un număr de 17 percheziţii în Gorj şi Bucureşti la instituţii publice, societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane acuzate că au fraudat cu 400.000 de lei bugetul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Gorj. Perchezițiile au avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, Secția Oncologie, două societăţi private de îngrijiri medicale la domiciliu, din judeţul Gorj, domiciliile mai multor medici şi asistente de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, cabinete medicale private, Casa de Asigurări de Sănătate Gorj şi un agent de poliţie din Bucureşti. În vizorul anchetatorilor au intrat, între alţii, Marius Boeriu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, precum şi medicul Mariana Găvănescu, şefa Secţiei Oncologie, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. De altfel, descinderile au vizat casa şi cabinetul privat al doctoriţei Găvănescu. Aceasta este suspectată de faptul că s-ar fi folosit de firma sa de îngrijiri medicale pentru decontarea unor internări fictive. Potrivit anchetatorilor, suspecţii sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, abuz în serviciu, conflict de interese, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi fals în declaraţii.
Servicii efectuate parţial sau deloc
Din probele administrate până în prezent de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Casație și Justiție a rezultat că, în perioada 2008-2016, a fost creat un mecanism infracţional în scopul fraudării bugetului Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, prin internarea fictivă de pacienţi, emiterea de prescripţii medicale în fals şi consemnarea nereală a acordării de îngrijiri medicale la domiciliu. Serviciile respective nu au fost efectuate sau au fost efectuate parţial. „Prejudiciul cauzat bugetului de stat stabilit până în prezent se ridică la suma de aproximativ 400.000 de lei. Procurorii au beneficiat și de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum şi de cel al Brigăzii Speciale de Intervenţie din cadrul Jandarmeriei Române“, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Un număr de şapte persoane au fost conduse ieri la audieri, pentru a da explicaţii în dosarul decontărilor fictive.
Sesizarea nu a plecat de la CAS
Daniel Surlea, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Gorj, a precizat că funcţionari din cadrul instituţiei au calitatea de martor în dosar. Preşedintele CAS Gorj a mai spus că anchetatorii au ridicat ieri mai multe documente de la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Gorj: „Ne-am trezit cu o echipă de anchetatori peste noi. Au ridicat o serie de documente într-un dosar care vizează posibile încălcări ale legislaţiei medicale. E vorba de prescrierea unor reţete, internări. Funcţionari din cadrul instituţiei nu sunt suspecţi în dosar, ci doar martori. Cazul nu a plecat de la noi. Nu am depus nici o sesizare la organele de anchetă. La noi decontările se fac în baza documentelor medicale prevăzute de lege şi depuse de prestatori. Situaţia a devenit mai strictă de la introducerea cardului de sănătate. Oricum, nici o Casă nu se duce să verifice dacă este ce scrie în documentele medicale, să îl întrebe pe pacient dacă a fost sau nu internat sau dacă a beneficiat de anumite medicamente sau tratamente. Până la card, cel care semna documentele medicale îşi asuma pe propria răspundere veridicitatea datelor consemnate în documente“, a declarat Daniel Surlea.